Láska v pekle

drat
Na téma koncentrační tábory a holocaust již bylo napsáno mnoho knih. Ještě nikdy jsem nenarazila na žádnou, ve které by se psalo v této souvislosti o zamilovanosti a lásce. Je vůbec možné dát ve vyhlazovacím táboře průchod svým citům? Tato publikace je toho důkazem.

Nečekejte lásku jako z červené knihovny ani milostný román. Jedná se o velmi neobvyklý vztah, který vyrašil mezi vězeňkyní Helenou Citrónovou a esesáckým dozorcem Franzem Wunschem. Příslušník SS se zamiloval natolik, že byl ochoten riskovat své postavení. Zachránil ji před trestem a dokonce odvedl ode dveří plynové komory její sestru Róžinku. O svých citech nikomu neříkali, svou zamilovanost skrývali před ostatními. Těm ale stejně neušlo, že každý den chodí na její pracoviště do Kanady (to bylo oddělení v Osvětimi, kde se třídil majetek vězňů, zabavený po jejich příjezdu). Podrobili se i výslechu, ale ke vztahu se nepřiznali. Pro židovskou dívku Helenu by to byla jistá smrt…

Podrobně se dočtete o všech hrůzách, kterými prošla dvacetiletá Helena od transportu až po závěrečný pochod smrti. Po selekci, z níž byla „šťastně určena na práci“, se dostala do hlavního tábora. Po čase byla poslána do části Birkenau, kde utrpěla ještě větší šok – ubytování bylo horší než v hlavním táboře, připomínalo koňskou maštal s hliněnou podlahou, která se v deštivých dnech měnila v bláto. Spát mohla na pryčně po třech a pod sebou měla shnilou slámu. Pracovala venku a s blížící se zimou přemýšlela, jak sejít z cesty vedoucí k jisté smrti. Sebrala všechnu odvahu a připojila se k ženské skupině, která šla na práci do Kanady. Měla neuvěřitelné štěstí – přesto, že byla odhalena, mohla zůstat. V Kanadě se dostala k většímu množství jídla i oblečení. Navíc cítila jistou ochranu mladého esesmana Franze, v němž zamilovanost dokázala překonat tvrdou nacistickou indoktrinaci.

Příběh je založen na Helenině svědectví uvedeného v knize Laurence Reese, autora významného publicistického díla Osvětim – nacisté a konečné řešení. Část děje a většina postav je vymyšlených, v mnohém se však opírají o jednotlivá skutečná svědectví židovských zajatkyň.

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Srozumitelně se v ní dočtete o hrůzných zážitcích z koncentračního tábora, které nejsou pro citlivé povahy. Samotný „děj“ je napínavý a pochopitelně smutný. Velmi zvláštní vztah popsaný v publikaci je jako jehla v kupce sena uprostřed největšího lidského zla v dějinách civilizace. Knihu bych doporučila všem, kdo se zajímají o druhou světovou válku i čtenářům, kteří zvládnou číst o brutalitě a násilí.

Titul s příznačným názvem Láska za ostnatým drátem vydalo nakladatelství XYZ v Praze roku 2012. Autorkou je Hana Radulićová. V současnosti pracuje jako redaktorka Zadarského listu a je to první její román.

Ukázka z knihy

Stáli jeden naproti druhému, nyní oba němí. Ona v trestaneckém mundúru, on v uniformě SS. Ona se strnulým pohledem, schoulená pod tíhou jeho podivných slov, on se žhavýma a zamilovanýma očima. (str. 127)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska za ostnatým drátem

Radulićová, Hana

XYZ, 2012

Napsat komentář