Originální průvodce po českých sopkách

1356217_volcano
Možná to zní pro překvapivě, ale i v naší republice se nachází nespočet sopek. Samozřejmě již vyhaslých, takže se nějakého nečekaného výbuchu nejspíš bát už nemusíme. Sopky prostě nepatří jen do exotických zemí…

Když se někdo rozhodne pokořit nějakou dvoutisícovku, většina z nás asi významně zdvihne obočí, protože to značí velkou odvahu a dlouhodobou přípravu. Pokud chcete také „něco pokořit“, stačí si jen obout vhodnou obuv, zásobit se vodou a vydatnou svačinkou a vyrazit. Kopců je u nás dost, a i když to na první pohled možná nevypadá, každý z nich skrývá nějaké tajemství, staré i několik milionů let. Poznat jej znamená prožít příjemný den s nezapomenutelnými zážitky. Patříte-li tedy mezi ty, kteří mají již dost našňořených komnat velkolepých zámků a rádi by okusili nějaké dobrodružství, pak je možným ideálním výletem pochod na nějakou českou sopku. A jestliže nevíte, kam vlastně vyrazit, může vám jako průvodce posloužit publikace našeho předního odborníka na vulkanické procesy a horniny vulkanického původu, Mgr. Vladislava Rappricha, který již od dob studií pracuje v České geologické službě. Kniha Za sopkami po Čechách, kterou vydalo nakladatelství Grada, vás zavede na místa vulkanické činnosti v naší vlasti, mimo Moravy. Je to proto, jak vysvětluje i sám autor, že jeho znalosti se orientují pouze na české sopky.

I přesto, že jsem velký milovník cestování a poznávání neznámého, nikdy jsem „kopcům“ nevěnovala nijak zvláštní pozornost. Spíš mě zajímalo, co pozoruhodného je „nahoře“ či v okolí. Po přečtení knihy jsem ale změnila názor a nyní se třeba na Trosky nebo Hazmburk budu přece jen dívat trochu jinak. Nejen tyto dva vrcholy, ale celá řada dalších jsou tématem tohoto zajímavého průvodce.

Zpracování knihy

Publikace je jak průvodcem po českých sopkách, tak i zároveň nabízí stručný, ale jasný přehled příčin sopečné činnosti u nás, včetně teorie o sopkách. Zavede vás po stopách těch nejzajímavějších vulkánů třetihor a starších čtvrtohor. Možná se vám nebude chtít číst tuto část věnovanou teorii, ale rozhodně bych to doporučovala. Dozvíte se celou řadu zajímavých informací, které autor sepsal vysloveně pro laickou veřejnost, takže rozhodně nebudete mít problém s pochopením této vlastně velmi složité činnosti, která probíhala na našem území v časovém rozpětí mezi 65 miliony a 100 tisíci lety.

Samotné tipy jsou rozděleny do kapitol, podle míst sloužících pro lepší orientaci a vyhledávání. Jestliže se například rozhodnete vyhledat Český ráj, nabídnou se vám možnosti návštěv hned několika vrcholů se sopečným původem.

Místa si můžete vyhledat v přehledném obsahu v úvodu knihy. V závěru publikace pak naleznete slovník, který se nepochybně hodí všem, kteří se ve vulkanologické terminologii moc nevyznají. Všechna hesla, jež v knize najdete a která by laikům zřejmě moc neřekla, jsou zde vysvětlena, stačí jen nalistovat a vyhledat je podle abecedního pořadí.

Pokud vás sopečná činnost na našem území zaujme tak, že byste se o ní chtěli dozvědět ještě více, přidal autor také přehled doporučené a použité literatury, a to i většinou s odkazy na webové stránky společností apod.

Zpracování tipů

Každý tip uvádí sopku s určením místa, kde leží konkrétně, včetně souřadnicových dat. Nechybí informace o turistickém označení, cyklotrasách, dostupnosti či obtížnosti. Zvláště poslední jmenovaná informace je dle mého důležitá pro ty, kteří se rozhodnou vydat na výlet například s dětmi apod. Autor se zdržuje klasických vyjádření, jako je „střední“, „těžká“ apod. Dává přednost jasnějšímu pojmenování: „procházka“, „turistický výstup“ apod. Rodiče nejmenších dětí ocení informace, zda je výlet vhodný také pro kočárky.

Každé místo je ve zkratce, ale jasně popsáno od dob svého vzniku i konečného zániku, tj. vyhasnutí. Zde musím autorovi poděkovat, jak dokázal zcela srozumitelně vylíčit tak rozsáhlé období vlastně jen do několika odstavců s tím, že se čtenář dozví vše důležité a nebude si na druhou stranu připadat, jako by se začetl do encyklopedie.

Každý tip je doprovázen řadou barevných fotografií, které významně dotvářejí atmosféru líčených informací a pozvánek. Některé jsou doplněny i mapkami, zvláště pak ta místa, kde se v okolí nachází ještě další zajímavé vulkány stojící za návštěvu.

Publikace mě velice zaujala především zcela netradičními tipy na výletní cíle. Bude se líbit každému, kdo by chtěl okusit malinko dobrodružství, čímž takový výlet na sopku jistě je. Zvláště pak děti a hlavně kluci budou nadšeni, protože s pomocí této publikace najdou inspiraci při pátrání po okolí významnějších památek, které se v okolí také nacházejí. No uznejte sami – dozvědět se něco o milionech let starém kameni, sopečném uloženišti, celém místu je naprosto úžasný zážitek, a to nejen pro kluky. Poznávat historii i z tohoto pohledu může být zajímavou volbou pro rodinný výlet. Ale zážitky si určitě odnese také každý, kdo se na tato místa vydá třeba jen za účelem příjemné nedělní procházky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa sopkami po Čechách

Rapprich, Vladislav

Grada, 2012

Napsat komentář