Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. března 2022

nenechte_si_ujit
Druhý březnový týden je nabitý akcemi, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Těšit se můžete třeba na autogramiádu Blanky Hoškové, na přednášky oblíbeného cestovatele Ladislava Zibury či na ostravský knižní festival. 

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze, která v pondělí 7. března od 18.00 pořádá setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude řeč o spisovatelce Janě Poncarové. Mezi čtenáři jsou oblíbené její romány Podbrdské ženy, Eugenie či Alžběta a Nina. Dozvíte se informace nejen o samotné autorce, ale také o její tvorbě a tématech, jež zpracovává. Také si s ostatními čtenáři můžete popovídat o myšlenkách, které vás napadaly během četby jejích knih. Setkání se koná na pobočce Korunní.

V úterý 8. března si nenechte ujít besedu se spisovatelkou Blankou Hoškovou v Brně. I ona patří mezi oblíbené české autorky a na svém kontě má několik románů pro ženy, např. Když se přání (ne)plní, Dietnikum, Trojhra, Voňavé (na)dělení, Zlato(v)lásky (recenze), Kamilenky či Láskobraní. Těšit se můžete i na autogramiádu. Beseda začíná v 18.00 na pobočce Knihovny Jiřího Mahena v Bohunicích.

A nyní se podíváme do Svitav. Právě v tomto východočeském městě se v úterý 8. března uskuteční přednáška cestovatele Ladislava Zibury, která vychází z jeho knihy Prázdniny v Evropě. Možná znáte i další Ziburovy cestopisy: Prázdniny v Česku, Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii či Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Přijďte si poslechnout vyprávění o 14 000 kilometrů dlouhé cestě Evropou. Máte jedinečnou možnost navštívit čtrnáct zemí během jediného večera. Přednáška se koná v multifunkčním centru Fabrika a začíná v 19.00.

A opět jedna akce, která se koná on-line. Na facebookovém profilu Skandinávského domu můžete v úterý 8. března sledovat diskuzi s překladatelkou z finštiny Alžbětou Štollovou o nové knize autorky jménem Tuutikki Tolonen s názvem Agnes a odemčený sen. Jde o příběh pro děti, ve kterém hraje hlavní roli vzácná šperkovnice. Ten, kdo k ní najde klíč, si bude moci vzít její obsah. Agnes díky svým snům tuší, kde by klíč mohl být ukrytý. Autorka má na svém kontě i další knihy pro děti, např. Strašidelný dopis, Strašidelná cesta (ukázka) a Strašidelná chůva, na jejichž překladu se rovněž podílela Alžběta Štollová. Začátek přenosu je naplánován na 20.00.

A ještě se vrátíme k Ladislavu Ziburovi. Další jeho přednáška se uskuteční ve středu 9. března ve Vsetíně. Tentokrát vychází z knihy Prázdniny v Česku. Společně s ním můžete absolvovat dvouměsíční prázdninovou jízdu po českých luzích a hájích. Ladislav Zibura vás pobaví příběhy o svérázných lidech a dozvíte se také několik zajímavostí z naší historie. Přednáška začíná v 17.00 v kině Vatra.

Ve čtvrtek 10. března můžete na facebookovém profilu Městské knihovny Bílovec sledovat on-line besedu se spisovatelkou Annou Luňákovou. Napsala experimentální román Tři! a básnickou skladbu Jen ztratím jméno. Přenos začíná v 18:00.

Nyní se přesuneme do Ostravy, kde se v pátek a v sobotu 11. a 12. března koná knižní festival. Nakladatelé zde představí knižní novinky a těšit se můžete i na bohatý doprovodný program. V rámci této akce jsou naplánovány různé besedy, autogramiády, autorská čtení atd. Festival můžete navštívit oba zmíněné dny vždy od 10.00 do 18.00.

V neděli 13. března máte poslední možnost zavítat na výstavu, která vznikla u příležitosti vydání prvního románu Grigorije Nikiforova nazvaného Kradli jsme sousedům rajčata. Poznejte křehce naivní svět Giovanniho a June a jejich příběh, odehrávající se jednoho zdánlivě prostého léta. Výstava je ke shlédnutí v prostorách Výstavní síně U Kostela v Bílině od 13.00 do 17.00.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář