Trilogie Druhá derivace touhy už má třetí díl

Druha derivace touhy III_uvodni
Trilogii Druhá derivace touhy od Tomáše Sedláčka uzavírá třetí kniha, která zahrnuje podnětné úvahy nad nekončícími otázkami, a to v oblasti hospodářské politiky, ekonomické krize, lidských práv aj.

Třetí kniha trilogie úvah Druhá derivace touhy nadčasově komentuje události, které se během našich životů dotýkaly nás všech. Tomáš Sedláček je však nazírá veskrze jinak, čerstvě: politiku a ekonomii vnímá optikou filozofie, teologie a psychologie, rád hledá náš odraz ve filmech a příbězích, po původu dějů pátrá až v prastarých mýtech, zamýšlí se nad českou velikostí v malé Evropě či západní civilizací a jí prožívanou katarzí. Jeho obdivuhodně široký záběr a dechberoucí styl z něj udělaly světoběžníka, který je žádaným řečníkem po celé planetě napříč velmi rozsáhlou odbornou škálou.

Jsem rád, že texty Tomáše Sedláčka máme možnost číst. Jeho postřehy a úvahy zrají dobře a díky nim také zřetelněji vnímáme cestu, kterou jsme prošli. Tomášovi – a vlastně trochu sobecky i sobě – přeji, aby v hledání smyslu naší každodennosti pokračoval. Jako společnost podobné přemýšlení potřebujeme jako sůl. Proto, abychom se neztratili v našem čase a dokázali vnímat i to, co je nadčasové.

Pavel Fischer, diplomat a senátor

 

Druhá derivace touhy III.

Pravdoláskaři a Bohémové
Autor: Tomáš Sedláček

Počet stran: 436
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-88268-53-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Druhá derivace touhy III. vydalo nakladatelství 65. pole.

 

Ukázka z knihy

Tři rozpočtové anekdoty
Tak zaprvé si vzpomeňme, že rozpočet na rok 2007 vznikl v politickém vakuu: nikdo za něj nenesl pořádnou zodpovědnost a historicky široko daleko šlo o jediný rozpočet, který nebyl proklamován jako reformní.
Naopak, byl sestavený v limbu povolebního bezvládí, spíš úřednicky než politicky. Nikdo se k němu nehlásil. Na jeho zatížení zcela zbytečným a skokovým navýšením sociálních výdajů se v předvolebním opojení podíleli všichni. A všichni z nich také měli později kocovinu (ale nikdo nesebral odvahu je zrušit). Zkrátka mělo jít o nejhorší rozpočet. A výsledek: právě tento konstrukt, vytvořený bez jakékoli silné politické ambice, dopadl mnohem lépe, než se obecně čekalo. Vtip číslo jedna. (str. 22)

 

O autorovi

Tomáš Sedláček vystudoval teoretickou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde obdržel titul Ph.D. a vyznamenání děkana. Dnes zde vyučuje filosofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Za diplomovou práci o etice a ekonomii získal Hlávkovu cenu. Je stipendistou Yale University a přednáší pro mnohé české a zahraniční univerzity. V roce 2006 jej Yale Economic Review zařadil do pětice mladých perspektivních ekonomů (Young Guns: 5 Hot Minds in Economics). Ve věku 24 let se stal ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla, později také ministra financí. Byl zařazen do prestižního žebříčku mezi 100 nejvlivnějších myslitelů planety. Tomáš Sedláček je členem několika významných mezinárodních i českých organizací, například Světového ekonomického fóra, je předsedou dozorčí rady Vize 97 a programové rady nadace Forum 2000 a byl členem poradního týmu předsedy Evropské komise založené E. Barrosou a také dlouhodobým členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V současné době působí jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Je vyhledávaným přednášejícím a diskutérem na světových univerzitách, konferencích a v nejrůznějších médiích. Jeho kniha Ekonomie dobra a zla byla přeložena do 21 jazyků a dočkala se i úspěšného scénického zpracování. Přečtěte si také Druhou derivaci touhy I. a Druhou derivaci touhy II., zaujmout by vás mohly i Rozhovory na hraně zítřka, kde vás nechají do svých myšlenek nahlédnout různé osobnosti, včetně Tomáše Sedláčka.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla. Název nakladatelství byl inspirován počtem šachovnicových polí (64). Symbolizuje překvapení, přesah, nečekanost, ale také humor či recesi. Zatímco na černých a bílých polích zuří nelítostný boj, 65. pole je místem, kde si člověk může v klidu odpočinout u dobré knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDruhá derivace touhy III.
Pravdoláskaři a Bohémové

Sedláček, Tomáš

65. pole, 2021

Napsat komentář