Jsem Štika, detektiv Štika!

stika
Menší, zavalitá postava, na nose brýle, na hlavě černý klobouk, pod kloboukem bystrý rozum – to je nezapomenutelný detektiv Štika, který provázel naše dětství v časopise Ohníček.

Že vám ani název časopisu, ani jméno detektiva nic neříkají? Nevadí. K tomu prvnímu dodám, že šlo o časopis pro děti a mládež, v němž spatřily poprvé světlo světa nezapomenutelné komiksové seriály jako například Sek a Zula, kamarádi z pravěku, Barbánek či sci-fi Pavouk Nephila. Detektiv Štika byl kresleným hrdinou, který se objevoval v Ohníčku pravidelně již od 1. září 1971 nepřetržitě celých patnáct let. Že neupadl v zapomnění, dosvědčuje právě vycházející kniha Otazníky detektiva Štiky v nakladatelství Albatros. Jejími autory jsou výtvarník a ilustrátor Jiří Kalousek (1925-1986), který má na kontě nepřeberné množství ilustrací dětských knih, nezapomenutelné jsou zejména jeho Obrázky z Českých dějin a pověstí, a autor námětů Jiří Lapáček (1924-2000). Výběr uspořádal a doslovem opatřil Ondřej Müller.

Není to čistokrevný komiks s texty v „bublinách“. Pod pásy obrázkového filmu je napsán text, ale ilustrace jsou nesmírně důležité, protože právě ony jsou vodítkem ke správnému řešení. Do roku 1980 vycházel jen černobílý, v dalších ročnících barevný a to je zachováno i v knize.

Detektiv Štika nepůsobí dojmem suveréna, ale je obdařen skvělým pozorovacím talentem a totéž učí svoje čtenáře. Řeší malé sousedské spory, podvody, krádeže, fingovaná vloupání, rozkrývá falešné alibi. Nikde nenajdete žádnou vraždu či jiný těžký a pro děti nevhodný zločin. Vždy čtyři až šest obrázků stačí k objasnění jednoho případu. Každý příběh končí otázkou pro čtenáře a vede k pozornému prostudování jednotlivých políček, hledání rozdílů či důkazů vedoucích k usvědčení pachatele či „postiženého“ ze lži. Z počátku se to může zdát těžké, ale později čtenář pochopí principy pátrání a vyřeší vše snadno. A když se to nepovede? Po straně je drobným písmem uvedeno správné řešení, které můžete konfrontovat se svými závěry.

Z celkového množství 380 vytvořených dílů pro Ohníček najdete v knize jen 111, ale i tak brzy zjistíte, že některé zápletky se opakují, někdy jde jen o stejné prostředí (cyklistické závody), jindy identické pointy (zavěšené sluchátko nejméně u tří případů!, množství nedopalků v popelníku, délka třmenů u koně) a některé příběhy se opakují úplně – jde jen o černobílou a barevnou variantu téhož. Myslím si, že autor výboru si mohl dát větší práci a zkusit vybrat případy tak, aby se neopakovaly. Jinak ale vidím vydání Otazníků detektiva Štiky pozitivně. Dospělí si mohou zavzpomínat na své dětství a děti si procvičí svůj pozorovací talent. Doporučeno je pro čtenáře od devíti let, ale myslím, že s drobnou pomocí to zvládnou i mladší děti. Možná se budou muset na některé dobové reálie ptát starší generace, ale i to bych hodnotila v naší uspěchané době kladně. A tak vám přeji hodně zábavy s nestárnoucím detektivem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtazníky detektiva Štiky

Lapáček, Jiří

Albatros, 2012

Jsem Štika, detektiv Štika! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    Vida, na detektiva Štiku bych zapomněla :-) Ohníček mám spojený hlavně s Barbánkem. Děkuju za připomínku, po knížce se určitě poptám…

Napsat komentář