Neblahé proroctví se nesmí naplnit

nadacenahled
Tisíciletá říše, které geniální matematik předpověděl pád, se rozhodne zvrátit svůj osud. Její obyvatelé jsou odhodlaní pro to udělat vše. Přišel čas na vzpouru proti osudové věštbě.

Po dlouhých dvanácti tisíciletích existence spěje galaktická Říše pomalu, ale jistě k zániku. Prozatím jsou však trendy vedoucí k jejímu rozkladu sotva postřehnutelné – vysledovat je dokáže pouze geniální matematik Hari Seldon. Na základě psychohistorického modelu předpoví, že po pádu Říše čeká galaxii nepopsatelný chaos a že následná éra barbarství se protáhne na celých třicet tisíc let. Seldon se však s touto myšlenkou nehodlá smířit. Na samém okraji galaxie proto založí na planetě Terminus Nadaci, která má nejen uchovat kulturu a vědění předchozích věků, ale stát se i zárodkem Druhé říše. Toto je příběh prvních dvou set let její pohnuté historie…
Nadace, Nadace a Říše, Druhá Nadace jsou trilogií skládající se z příběhů z historie vzdálené budoucnosti trvající více než milion let v době, kdy jsou planety v celé Mléčné dráze spojené do obrovské galaktické Říše.

Nadace

Autor: Isaac Asimov
Interpret: Martin Myšička
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 9h10m
Vazba: CD
ISBN: 8594169484174
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Nadace vydalo nakladatelství OneHotBook a poslechněte si ukázku.

Isaac Asimov

Isaac Asimov (1920–1992) je jeden z nejznámějších autorů science fiction 20. století se narodil v Rusku jako Isaak Iudich Azimov, ale již o tři roky později se jeho rodiče přestěhovali do New Yorku, on sám se stal americkým občanem v roce 1928. Vystudoval chemii, a než se v roce 1958 stal spisovatelem z povolání, vyučoval deset let biochemii na Bostonské univerzitě. Dva výrazné proudy v Asimovově rozsáhlém literárním díle představují povídky a romány pojednávající o robotech (proslulé jsou autorovy tři zákony robotiky) a cyklus próz o Nadaci, jehož základ tvoří trilogie – Nadace (1951), Nadace a Říše (1952), Druhá Nadace (1953) – oceněná později cenou Hugo za přínos žánru. Na nátlak vydavatele se Asimov k této sérii vrátil a rozšířil ji o další čtyři tituly. V 60. a 70. letech se na úkor své beletristické tvorby věnoval spíše literatuře faktu a psaní populárně naučných knih z oblasti astronomie, fyziky, historie, chemie, matematiky a biologie. Za román Ani sami bohové (1973), v němž se vyskytují autorem jinak spíše opomíjení mimozemšťané, získal prestižní ceny Hugo a Nebula. Dalším jeho dodnes oceňovaným dílem je Konec Věčnosti (1955), komplikovaný příběh o cestách časem a tajné organizaci, která ovlivňuje vývoj lidské civilizace tím, že neustále koriguje historii. Pod pseudonymem Paul French také napsal několik knih pro mládež, jejichž hrdinou je vesmírný dobrodruh Lucky Starr. Řada děl Isaaca Asimova se dočkala filmového zpracování, mezi nejznámější patří snímky Andrew – člen naší rodiny (1999) s Robinem Williamsem a Já, robot (2004) s Willem Smithem. Televizní seriál podle knižní série o Nadaci chystá společnost Apple.

Zdroj informací: OneHotBook

O interpretovi

Martin Myšička (* 1970) vystudoval souběžně herectví na pražské DAMU a MFF UK v oboru subnukleární fyziky. Ještě za studií hostoval v ND, v Divadle Na zábradlí či ve Studiu Ypsilon a rok před absolutoriem získal Cenu Alfréda Radoka jako talent roku 1994 (za roli knížete Myškina v Dostojevského dramatu Idiot). Od roku 1997 je ve stálém angažmá v Dejvickém divadle, kde od roku 2017 působí i jako umělecký šéf. Filmoví diváci ho znají mj. ze snímků Šeptej, Jedna ruka netleská, Karamazovi, Protektor, Občanský průkaz, Díra u Hanušovic, Ztraceni v Mnichově nebo Případ mrtvého nebožtíka, objevil se také v televizních seriálech Černí baroni, Čtvrtá hvězda, Vraždy v kruhu, Pět mrtvých psů, Kosmo, Dabing Street, Zkáza Dejvického divadla, Bez vědomí, Láska v čase korony, Božena či Boží mlýny.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNadace (audiokniha)

Asimov, Isaac

OneHotBook, 2021

Napsat komentář