Příběh lásky Andrého Gorze

Dopis pro D_uvodni
André Gorz se v Dopise pro D. vyznává ze své lásky k ženě, s níž strávil téměř 60 let, ale také rekapituluje své politické a ekologické myšlení a zkoumá vztah filosofie a lásky.

Dopis Andrého Gorze, filozofa česko-rakouského původu, je kromě milostného vyznání také rekapitulací autorova politického a ekologického myšlení. Gorz v něm nahlíží, jakým způsobem jej filosofické myšlení oddalovalo od toho, co bylo skutečně podstatné: společný život s milovanou osobou. Nelehký, křehký a upřímný. Gorz se ve svém textu táže po vztahu filosofie a lásky partnerského soužití a dotýká se také ideje lásky vůbec. Na místo tragické nenaplněnosti čteme životní příběh dvou lidí, kteří spolu dokázali takřka šedesát let žít, aniž by se zdroj jejich lásky vyčerpal.

 

Dopis pro D.

Příběh jedné lásky
Autor: André Gorz

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7530-336-3
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Dopis pro D. vydalo nakladatelství Malvern.

 

André Gorz

André Gorz (1923–2007) jako novinář spoluzaložil v roce 1964 týdeník Le Nouvel Observateur. Byl zastáncem existencialistické verze marxismu Jeana-Paula Sartra po druhé světové válce. Po studentských nepokojích v květnu 68, se začal více zabývat politickou ekologií. V 60. a 70. letech byl hlavním teoretikem hnutí Nová levice. Jeho ústředním tématem byly otázky námezdní práce, jako je osvobození od práce, spravedlivé rozdělení práce, sociální odcizení a zaručený základní příjem.

Zdroj informací: Goodreads


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydáváme souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDopis pro D.
Příběh jedné lásky

Gorz, André

Malvern, 2021

Napsat komentář