Odložený případ věští nebezpečí

soutez-propast-smrti
Kate Marshallová konečně zahájila činnost své soukromé detektivní agentury. Na první velký případ chvíli čekala, ale nejspíš netušila, jak zamotaný a nebezpečný bude.

Robert Bryndza přichází přibližně po roce s dalším případem Kate Marshallové. Třetí kniha v sérii s touto sympatickou hrdinkou se jmenuje Propast smrti. V románu Kanibal z Nine Elms čtenáři zjistili, proč Kate přišla o svoji práci u policie, v druhém s názvem  Mlha nad Shadow Sands sledovali Kate a jejího kolegu Tristana Harpera při odhalování únosce žen, a nyní konečně se dočkali toho, že Kate opustila svoji práci na univerzitě a rozhodla se naplno působit jako soukromý detektiv.

První zákazníci nežádají nic náročného, až se s Kate časem spojí Bev Ellisová. Ta ji požádá, aby našla tělo její třináct let pohřešované dcery-žurnalistky. Dá Kate k dispozici celý vyšetřovací spis, který k případu vedla policie, než zmizení mladé novinářky odložila, ale bude to stačit? Jak může Kate po tak dlouhé době vůbec něco vypátrat?

Pomalé odkrývání minulosti se velmi záhy začne překrývat s možnými únosy homosexuálních mladíků. A když se najde tělo jednoho takového muže, rázem je i z odloženého případu žhavá aktualita. Policie je sice vděčná za informace od Kate a Tristana, ale striktně jim zakáže pokračovat. Zastaví tedy pátrání? Kdo přijde na to, co se před lety skutečně stalo?

Propast smrti je typickým dílem svého autora: napínavý thriller, v němž z něčeho malého vznikne ve výsledku pěkně obludný případ. Napětí postupně graduje, a i když čtenář nahlíží i na konání pachatele, stejně tápe, protože podezřelých je více. A závěr je ani ne tak překvapivý (tentokrát lze vraha identifikovat už před oficiálním demaskováním), ale opět v akčním duchu.

Ač jsou v průběhu děje odhalovány různé brutální zločiny, ve skutečnosti je kniha vcelku příjemným oddechovým čtením. Aspoň já jsem si u četby odpočinula od předvánočního shonu, kovidového vývoje a vůbec od současného světa. Zaměstnala jsem své mozkové závity řešením rébusu, kdo je pachatel, a nechala jsem se unášet Bryndzovým vyprávěním. Až mi bylo nakonec líto, že není další pokračování. Když už jsem se sžila s ústřední postavou, odhalila spolu s ní pachatele, měla jsem chuť ujít s ní ještě jednu míli…

Pokud jste na tuto sérii ještě nenarazili, pak doporučuji začít u první části a číst postupně, abyste dobře rozuměli odkazům na předchozí Katein život. I když to není až tak důležité pro pátrání samotné, přece jen se občas nějaká taková situace objeví. Vymazat ze života „kanibala“ přece jen není možné, i když by si to Kate přála.

Osobně bych řekla, že série s Kate Marshallovou je možná trošku méně akční než příběhy Eriky Fosterové (Dívka v ledu, Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně a Smrtící tajnosti), ale může to být klam. Abych si to potvrdila, musel by Robert Bryndza připsat Erice další případ, přece jen od toho posledního uběhlo už hodně vody a na paměť není vždycky spolehnutí… Uvidíme, co si na čtenáře Robert Bryndza připraví příště.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePropast smrti
Třetí případ Kate Marshallové

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář