Umělá inteligence a problém jejího ovládání

Jako clovek
V přelomové publikaci o umělé inteligenci její autor přichází s konceptem, který by nekončil nutným střetem mezi lidstvem a inteligentními stroji. Ukazuje na věci, které se musí učinit, než se umělá inteligence stane opravdu prospěšná a bezpečná.

V katastrofických filmech bývá konflikt mezi lidmi a inteligentními stroji líčen jako nevyhnutelný, navíc s deprimujícím výsledkem. Stuart Russell, jeden z nejvýznamnějších badatelů na poli umělé inteligence (AI), v této přelomové knize tvrdí, že se takovému scénáři můžeme vyhnout – ale pouze pokud koncept AI od základu znovu promyslíme. Předkládá přehled průlomových objevů, které je třeba na cestě k nadlidské AI ještě učinit. Pokud k nim však dojde a nadlidská AI vznikne, objeví se zde entity mnohem mocnější než lidé. Jak zařídit, aby nás neovládly? Inteligentní stroje mohou hrozivým způsobem převzít kontrolu nad rozhodováním v reálném světě a sledovat vlastní cíle vyplývající z jejich programového vybavení. Russell v této publikaci přichází s konceptem „prokazatelně prospěšné“ AI, o jejíchž algoritmech bude možné matematicky dokázat, že sledují cíle prospěšné pro jejich lidské uživatele. Deník The Guardian proto knihu Jako člověk označil za jeden z nejdůležitějších textů o umělé inteligenci.

Ukázka z knihy

Mí rodiče žili před mnoha lety v anglickém Birminghamu v domě poblíž univerzity. Rozhodli se odstěhovat mimo město a dům prodali Davidu Lodgeovi, profesoru anglické literatury. Ten už byl tou dobou dobře známým spisovatelem. Nikdy jsem se s ním nesetkal, ale přečetl jsem některé z jeho knih: Hostující profesoři a Svět je malý. Hlavními postavami jsou v nich smyšlené postavy akademiků, kteří se stěhují z fikčního Birminghamu do fikčního kalifornského Berkeley. (str. 9)

Jako člověk

Umělá inteligence a problém jejího ovládání
Autor: Stuart Russell
Přeložil: Jiří Zlatuška

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-257-3641-8,978-80-7363-
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Jako člověk vydalo nakladatelství Dokořán v ediční řadě ZIP ve spolupráci nakladatelství Argo.
Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Stuart Russell (*1962) je americký informatik, který se specializuje na umělou inteligenci. Působí na Kalifornské univerzitě v Berkeley a v San Franciscu a také na Oxfordské univerzitě. Kromě řady odborných publikací je spoluautorem nejrozšířenější učebnice AI na světě, jíž je Artificial Intelligence: A Modern Approach (AI: Moderní přístup, 1995, 2003, 2009, 2020). V roce 2016 v Berkeley založil Center for Human-Compatible Artificial Intelligence. Je členem řady odborných společností a nositelem mnoha ocenění.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJako člověk
Umělá inteligence a problém jejího ovládání

Russell, Stuart

Dokořán, 2021

Napsat komentář