Ságy a silné osudy v běhu dějin

romany-na-pozadi-historickych-udalosti
Roky, desetiletí i staletí plynou a běžné životy lidí, našich předků, občas upadají v zapomnění. Přitom to byli oni, kdo dějiny tvořili, přispívali ke společenskému dění a dodnes se tak jejich osudy můžeme inspirovat. Dnes představované knihy vás proto provedou osudy lidí v průběhu historie.

S první knihou se podíváme do těžkých časů, kdy české země obléhala švédská vojska. Budeme sledovat příběh dvou rodin sedláků, těžce zkoušených osudem. A protože nejdůležitější je ochránit rodinu, rozhodnou se postavit bezpráví čelem. Knihu příznačně nazvanou Ve stínu války vydalo nakladatelství Alpress.

Ve stínu války

Autorka: Jarmila Stráníková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-559-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ve stínu války vydalo nakladatelství Alpress.

Píše se rok 1631 a celá Evropa se zmítá ve válkách a neštěstí. Na území Českého království vtrhla švédská vojska a mnoho lidí je nuceno opustit svůj domov. Mezi nimi i sedláci Borek a Rischer, kteří se snaží chránit své rodiny. Švédové jsou nelítostní a neberou ohled ani na děti. Krutým nepřátelům je třeba postavit se čelem, než si vezmou i to poslední, co lidem zbylo.

Ukázka z knihy

Měsíc v úplňku shlížel na čtyřčlennou skupinu jezdců. Vítr utěšoval létem rozpálenou krajinu a hustý les před nimi jako by jim vycházel vstříc.
Muži se po sobě ohlédli. Všichni to cítili, ale nedokázali pojmenovat. Navzdory nepříjemné předtuše pokračovali jeden za druhým do temnoty, která se pod korunami stromů rozprostírala. Netušili, jak dlouho jeli, když jim těžko prostupné křoviny začaly komplikovat další postup. Všichni tedy, až na hraběte Antona von Borgunelle, velitele johannesberské posádky, sesedli z koně, chopili se mečů a začali klestit cestu.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorce

Jarmila Stráníková se narodila v roce 1988 v Jeseníku na Moravě a velkou část života prožila v prostředí, do něhož je zasazený děj jejího románu Ve stínu války. Fascinována legendami z okolí Javorníku začala psát první kapitolu už v sedmnácti letech. Stát se vydávanou autorkou byl vždy její sen, jehož se, navzdory nejrůznějším životním překážkám, odmítala vzdát. Miluje záhady, tajemství a nepatrná zrnka pravdy skrytá za strašidelnými historkami, mýty a pověstmi. V současnosti autorka pečuje o své dvě malé děti a pracuje na další knize.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

I s knihou Pomluva se podíváme na příběh jedné rodiny z válečné doby, tentokrát ale zavítáme do jižní Itálie během druhé světové války. Hlavními hrdinkami jsou dvě sestry, které se kromě těžkých válečných časů musí vypořádat ještě s krutou pomluvou ostatních venkovanů.

Pomluva

Autorka: Rosa Ventrella
Přeložila: Pavla Přívozníková

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3571-8
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Pomluva vydalo nakladatelství Argo.

Teresa a Angelina jsou dvě sestry, které nemohou být odlišnější. Jedna jemná, plachá a tichá, druhá živá a zvídavá. Jsme na začátku čtyřicátých let minulého století na italském jihu v Apulii. Kraji stejně tak krásném, jako chudém. Obyčejní venkované svádějí marný boj s bohatou šlechtou, která je vykořisťuje. Když otec odejde od rodiny do války, matka Caterina zůstane sama s krásnými dcerami a dává se do služeb bohatého barona. Od té doby se do osudu celé rodiny jako jed vpíjí hanba a pomluvy a drží se jí jako klíště. Ostuda se ještě více prohlubuje, když se Angelina zamiluje do baronova syna a uteče z domu. Silný příběh o hanbě jedné rodiny se prolíná s dějinami Itálie a je podpořen vynikajícím evokativním a sugestivním psaním.

Ukázka z knihy

Co o nás vlastně vím?
Svou sestru si pamatuju v tylových svatebních šatech, pamatuju si ji jako šťastnou královnu věcí i pohledů, a pamatuju si také, jak vysokým, zastřeným a místy přeskakujícím hlasem volala z uličky na mámu.
Někdy se mi o ní v noci zdá, jako bych ji slyšela. Následuju ozvěnu jejího hlasu, který se ke mně nese z dálky a unáší mě pryč, až do krajiny našeho dětství. Tam, kde nás široko daleko obklopovala jen makchie, všude samý štětinatý hrbol, jako by ji pokrývalo nekonečné stádo buvolů. Pak zničehonic hlas mé sestry zmizí a já se propadám do ticha noci. Popadnu z nočního stolku fotku, na níž jsme všichni společně, já, Angelina, máma a táta. Usměju se nad tátovým padoušským pohledem a matčinou krásou.

Na webu nakladatelství najdete celou ukázky z knihy.

O autorce

Rosa Ventrella (* 1974) se narodila v Bari, ale žije v Cremoně. Vystudovala moderní dějiny. Po dlouhá léta přispívala do periodik, kde se věnovala tématu žen v historii. Pracovala jako redaktorka v nakladatelství a dlouhodobě se zabývá výukou literatury. Její knihy Il giardino degli oleandri (Zahrada oleandrů, 2013) nebo Innamorarsi a Parigi (Zamilovat se v Paříži, 2014) se v Itálii, ale i ve světě staly bestsellery. Její nejnovější kniha Storia di una famiglia per bene (Příběh spořádané rodiny, 2018) zaujme silným příběhem lásky a přátelství zasazeným do historické části apulijského Bari.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Autorem knihy Síla psa, jejíž filmová adaptace se chystá na letošní prosinec, je Thomas Savage. Sám byl kovbojem, proto není divu, že děj své knihy zasadil právě do tohoto prostředí. Čeká na vás vyprávění o osudu dvou bratrů, jejichž vztahy nejsou zdaleka tak ideální, jak by mohlo vypadat. I tak to v rodinách ale občas chodí…

Síla psa

Autor: Thomas Savage
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7565-892-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Síla psa vydalo nakladatelství Jota.

Dva bratři. Jedna žena. Westernový román z amerického severozápadu.
Phil a George jsou bratři a zároveň obchodní partneři, jsou totiž spolumajitelé největšího ranče v montanském údolí. Phil je chytrý, George těžkopádný. Phil je vysoký, má ostře řezané rysy, George je podsaditý a zamlklý. Phil je vynikající šachista, vášnivý čtenář, výmluvný vypravěč; George se učí pomalu a věnuje se vedení ranče a obchodu.
Krutý sadista Phil pohrdá z hloubi duše slabostí, George má naopak jemnou a láskyplnou duši. Od nejútlejšího dětství spí bratři ve stejném pokoji, a tak to trvá už téměř čtyřicet let. Když se George nečekaně ožení s mladou vdovou a přivede si ji na ranč, rozpoutá Phil nesmiřitelný boj, jen aby bratrovu novomanželku zničil. Nepočítá však s jejím nepravděpodobným ochráncem. Od prvního až naturalistického odstavce až po šokující zvrat na konci knihy vás bude Síla psa udržovat v napětí.
Nové vydání románu, doplněné doslovem autorky Zkrocené hory Annie Proulxové, znamená návrat jednoho z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších hlasů v literatuře o americkém Západě. Stejnojmenný film s Benedictem Cumberbatchem a Kirsten Dunstovou v hlavních rolích bude mít na Netflixu premiéru v prosinci. Na festivalu v Benátkách získala režisérka filmu Jane Campionová Stříbrného lva za nejlepší režii.

Ukázka z knihy

Na tak delikátní práci, jako je kastrace, si rukavice nikdo nebral, ale jinak je muži používali téměř na všechny další práce, aby si chránili ruce před odřeninami od lana, třískami, řeznými ranami a puchýři. Rukavice nosili při chytání do lasa, stavění plotů, cejchování, házení sena, dobytku, dokonce i v sedle s nimi vyráželi nahánět koně nebo hnát dobytek. Používali je všichni kromě Phila. Ten totiž puchýře, říznutí a třísky ignoroval a pohrdal těmi, kteří se chránili rukavicemi. Ruce měl suché, silné a štíhlé.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorovi

Thomas Savage (1915–2003) se narodil roku 1915 v Salt Lake City. Studoval psaní na Montanské univerzitě, v roce 1940 získal bakalářský titul na Colby College a roku 1952 se stal čestným magistrem krásných umění. Jeho literární dráha trvala pět desetiletí a přinesla světu třináct románů. Kromě spisovatelské profese zastával celou řadu dalších povolání: byl kovbojem, dělníkem na ranči, instalatérským pomocníkem, svářečem, brzdařem na dráze, likvidátorem škod v pojišťovací společnosti a učitelem angličtiny – mimo jiné na Brandeis University a Vassar College. V roce 1980 Thomas Savage získal grant Guggenheimovy nadace. Jeho poslední román, Corner of Rife and Pacific, vybral Publisher’s Weekly na seznam patnácti nejlepších románů roku 1988. Dále byl nominován na Faulknerovu cenu PEN klubu a získal ocenění Pacific Northwest Booksellers Association Award. Po smrti manželky v roce 1989 žil Savage krátce v Seattlu a San Francisku, pak se přestěhoval do Virginia Beach ve státě Virginia, aby byl nablízku své dceři. Thomas Savage zemřel 25. července 2003 ve Virginii ve věku osmaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Následující kniha z pera ruského autora Jurije Bujdy je ságou o životech lidí v malém městečku, a to od dob revoluce až po 90. léta minulého století. Tyto roky byly v Evropě i tehdejším Rusku velmi zlomové a těžké rány zasahovaly do každodenních životů běžných lidí – na stránkách knihy se vám tak otevírá bohatá mozaika lidských osudů.

Ledově modrá krev

Autor: Jurij Bujda
Přeložil: Jakub Šedivý

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-907771-6-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ledově modrá krev vydalo nakladatelství Maraton.

Jurij Bujda je jedním z nejvýraznějších současných ruských spisovatelů. Poprvé se nyní představuje českým čtenářům prózou Ledově modrá krev (2011), která sleduje osudy obyvatel malého provinčního města Čudov od revolučních časů až do devadesátých let 20. století.
Z magické mozaiky komických i krutých epizod vystupuje příběh herečky Idy Zmojro, volně založený na neuvěřitelných osudech slavné sovětské filmové hvězdy Valentiny Karavajevové. Její románová dvojnice se stejně jako ona za války proslaví rolí naivní Mášenky ve stejnojmenném filmu, získá si srdce vojáků na frontě i samotného Stalina. Tragická autonehoda však poznamená její tvář, později upadne v nemilost a musí se vrátit zpět do rodného městečka, kde se zastavil čas. Nepřestane ovšem toužit po jevišti, a tak v osamění tvoří desítky záznamů svých milovaných rolí…
Šedou a krutou realitu stalinské a sovětské éry Bujda mistrovsky zachytil a přetvořil ji v barvitý karneval obrazů a postav; vytvořil svébytný románový svět, v němž se stírají hranice mezi životem a divadlem. Ve své próze spojuje nejlepší tradici velkého románu s gogolovskou nadsázkou a bulgakovovskou magičností.

Ukázka z knihy

Alexandr Zmojro patřil ke starobylému, ale chudému a nevýznamnému šlechtickému rodu. Jeho předkové byli pronásledováni a srdečně přijati Ivanem Hrozným, sloužili Samozvanci a pak knížeti Požarskému, vyznamenali se za Petra Velikého a Alžběty Petrovny ve válkách se Švédskem a Pruskem, a jeden z nich padl udatnou smrtí v Bitvě národů u Lipska.
Dědeček Alexandra Zmojra zanechal dědicům samé dluhy a jeho ovdovělý otec se oženil s bohatou stařenou Neledinskou a prodléval několik měsíců v Moskvě, ve společnosti hazardních hráčů a cizoložnic, téměř bez zájmu o svého syna.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Jurij Bujda je současný ruský prozaik, novinář a knižní redaktor. Narodil se ve Znamensku v Kaliningradské oblasti. O svém domově ironicky říká, že má „ruskou přítomnost a lidskou budoucnost“, a ve svých raných povídkách píše o rozkladu a mizérii, kterým po druhé světové válce sporné území Východního Pruska čelilo. Své prózy zabydluje vykořeněnými postavami – válečnými mrzáky, ubohými vdovami, podvodníky, sirotky a blázny. Jeho Bohem zapomenutí chudáci a opilci ale neztrácí smysl pro humor a specificky ruskou víru v zázrak.
Bujda je jedním z nejzajímavějších objevů postsovětské literatury. Má dar spojovat extrémy, osudovou tragédii s absurdní komedií.
S vypravěčskou bravurou ve svých knihách střídá reportážní styl s nespoutanými výbuchy halucinačních výmyslů. Nakonec, jeho příjmení v západoběloruských a západoukrajinských nářečích znamená „pohádkář, lhář, mluvka“, jak sám připomíná.
Debutoval v roce 1994 novelou Don Domino, jeho povídkový soubor Pruská nevěsta (1998) byl v Rusku oceněn prestižní cenou Apollona Grigorjeva. Jeho zatím poslední román Dračí zahrady (2021) se probojoval do finále nejprestižnější ruské ceny Velká kniha.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

————————————————

Starý dům, který hraje v novém románu Mary Ellen Taylor, byl svědkem mnoha významných rodinných událostí. Když se mladá žena do tohoto domu po letech vrací, začíná odhalovat tajemství mnoha generací svých předků. Navíc bude muset o toto své rodinné sídlo bojovat, což jí pomůže uchovat nejen rodinnou tradici, ale poznat i sama sebe.

Dům v zátoce

Autorka: Mary Ellen Taylor
Přeložila: Jana Chartier

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-271-3170-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dům v zátoce vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Jaké to je přijít poprvé v životě domů?
Lucy plní poslední přání své matky a vrací se do rodného města ve Virginii. Cesta přes celé Státy pro ni znamená šanci na nový, lepší život. Získala totiž nečekané dědictví v podobě nemovitosti jménem Zimní vilka. Není to polorozpadlý domek, jak očekávala, ale velký dům, na němž se podepsal zub času. Sídlo s mnoha zákoutími, která skrývají tajemství, vášně a zrady několika generací. A Lucy doufá, že právě tady by mohla najít odpověď na otázku, kterou matka nikdy nezodpověděla. Kdo je její otec?
Dědictví dostane, jen když splní několik podmínek, jinak přijde na řadu další z řady dědiců, charismatický Hank. Je proto odhodlaná udělat cokoliv, aby si dům udržela. Pomáhá jí v tom celé městečko, které si ji rychle oblíbí. Lucy postupem času zjišťuje víc o historii své rodiny, ale hlavně o sobě samé. Během pátrání po svých předcích totiž najde něco, co dosud neměla; domov, rodinu a lásku.

Ukázka z knihy

Jednoho teplého jarního dne na pobřeží Virginie složila paní Catherine Buchananová své unavené kosti do houpacího křesla. Uzlovitými, ale precizními prsty si pečlivě upravila zelené vlněné šaty . Sice se na tuto příležitost speciálně oblékla, ale sebedůkladnější přípravy a strojení nemohly soupeřit s nenucenou krásou dívky sedící naproti ní.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Mary Ellen Taylor se narodila ve Virginii a láska k rodnému kraji je zřejmá i v jejích současných ženských beletriích, včetně Winter CottageSpring House a její nejnovější  Honeysuckle Season a The Words We Whisper. Prostor věnovala také městu Alexandrii a jeho bohaté historii, a to ve svých knihách The Union Street Bakery, Sweet Expectations, At the Corner King Street a The View z Prince Street. Stejně jako mnoho lidí i její hrdinové hledají své místo ve světě, řeší otázky rodiny, domova, lásky a sounáležitosti. Příběhy Mary Ellen se nevyhnutelně prolínají s příběhy o místech, kde se odehrávají, a záhady v jejich jádru zahrnují minulost i současnost. Mary Ellen je také známá jako autorka thrillerů, které vydává pod jménem Mary Burtonová. Dohromady vydala čtyřicet pět románů a pět novel.

Zdroj informací: maryellentaylor.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe stínu války

Stráníková, Jarmila

Alpress, 2021

zobrazit info o knizePomluva

Ventrella, Rosa

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSíla psa

Savage, Thomas

Jota, 2021

zobrazit info o knizeLedově modrá krev

Bujda, Jurij

Maraton, 2021

zobrazit info o knizeDům v zátoce

Taylor, Mary Ellen

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář