Dokáže se hlavní hrdinka postavit tyranskému otci?

Pribeh sporadane rodiny
Maria vyrůstá v chudinské čtvrti na jihu Itálie. Je tak trochu rebelka a stejně jako její rodina trpí chováním tyranského otce. Během dospívání se seznámí se synem mafiánského bosse. Co se stane, až Maria dospěje? Poddá se otci, nebo vyrazí za svým snem? 

Hlavní hrdinka Maria má rebelskou povahu, která se v patriarchálním prostředí italského jihu moc nenosí. Postavy zde žijí jako ve vězení, nedokážou se vymanit z tradic konvenčního prostředí, kde jejich identitu určuje rodinné a sociální prostředí. Dívka vyrůstá v osmdesátých letech v chudinské čtvrti apulijského Bari. Spolu s ní sledujeme materiální i morální chudobu zapadlého městečka. Její dospívání však neurčují ani tak „olověná léta“ jako po generace trvající nevraživost mezi některými sousedy a otcova zuřivost, jež v cholerických a neutuchajících vlnách doléhá na celou rodinu. Největším vlnolamem je ale v tomto případě jeden z Mariiných bratrů, a byť otec nešetří nikoho, Maria jako jediná může být otci nablízku, aniž by jí to dříve nebo později způsobilo jinou újmu než psychickou. Tedy do té doby, než se jejím nejlepším přítelem stane Michele, syn místního mafiánského bosse. Roky plynou a Maria se musí vzdát jediného kamaráda, aby upokojila otcův hněv a touhu po pomstě za rodinnou tragédii. Co ale přinese Mariina dospělost? Poslušnost otci, nebo vzpouru a cestu za snem?

Ukázka z knihy

Vzpomínám na jeho opálený kulatý obličej, na bolestný výraz v jeho tváři a na to, jak se mu špatně dýchalo. Z jeho úst, která se s přibývajícími roky stále více tenčila, nezbyla než úzká linka připomínající čepel nože. Tu rámovaly prořídlé vousy barvy šňupacího tabáku. Námořnickou čepici měl naraženou hluboko do čela. Skláněl se nad úložným prostorem lodní přídě, do nějž se chystal uložit síť a vyplout na moře. Mlčel. Sem tam se otočil a podíval se na mě. (str. 7)

Příběh spořádané rodiny

Autor: Rosa Ventrella
Přeložila: Pavla Přívozníková

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2901-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Příběh spořádané rodiny vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Rosa Ventrella (* 1974) se narodila v Bari, ale žije v Cremoně. Vystudovala moderní dějiny. Po dlouhá léta přispívala do periodik, kde se věnovala tématu žen v historii. Pracovala jako redaktorka v nakladatelství a dlouhodobě se zabývá výukou literatury. Její knihy Il giardino degli oleandri (Zahrada oleandrů, 2013) nebo Innamorarsi a Parigi (Zamilovat se v Paříži, 2014) se v Itálii, ale i ve světě staly bestsellery. Její nejnovější kniha Storia di una famiglia per bene (Příběh spořádané rodiny, 2018) zaujme silným příběhem lásky a přátelství zasazeným do historické části apulijského Bari.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh spořádané rodiny

Ventrella, Rosa

Argo, 2019

Napsat komentář