Ztráty a nálezy – život v obrazech

S-knihou-za-lepsim-zivotem
Život přináší různé okamžiky a často se nepřestáváme divit, co si pro nás přichystal. Stejně tak tomu bude i v dnešních knižních tipech – budou plné nejen životních ztrát, ale i nálezů.

První kniha, kterou si dnes představíme, je Mor od francouzského klasika Alberta Camuse. Příběh románu se točí okolo nakažlivého moru, který se šíří městem. Kromě nakažlivé nemoci prostupuje společností také zhoubná ideologie. Asi nikoho nepřekvapí, že tato kniha se v dnešní době stala znovu velice oblíbenou, v novém vydání ji nyní vydalo nakladatelství Leda.

Mor

Autor: Albert Camus
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7335-702-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Mor vydalo nakladatelství Leda.

Z temných koutů Oranu začaly vylézat krysy a groteskně hynou na ulicích – nejprve jedna, dvě, tři, pak jich spousty zaplaví město. Zanedlouho umírá první člověk a naplno propuká epidemie smrtelné nákazy.

Zpočátku se lidé snaží nebezpečí přehlížet a hledají únik v zábavách i v běžných starostech. Epidemie však postupuje jako lavina a počet úmrtí stoupá. Úřady město hermeticky uzavřou a zavedou v něm přísnou karanténu. Šíří se pocity klaustrofobie, lidé podléhají úzkostem a strachu. Ne všichni však rezignují, ovšem k boji se odhodlá jen menšina. Rozum a vzdor jsou vlastní také doktoru Bernardu Rieuxovi, který celé dny tráví v zamořeném terénu a riskuje život, jen aby zachránil jiné. Čím se vyznačují ti nepoddajní lidé? Vidí snad pronikavěji do budoucnosti?

Mezi fyzickou a psychickou infekcí, mezi nemocí a nakažlivou ideologií není zásadní rozdíl. „Mor“ je metaforou pro jakýkoli stav absurdního utrpení, od ohrožení zdraví až po znásilňující ideologii, politické represe, okupaci a válku. Všichni víme, že takové nákazy se občas objeví, ale nějak se nám nechce uvěřit, když se nás některá bezprostředně týká. Máme dost moudrosti, abychom si přiznali, že když nesebereme včas odvahu k boji, náš život může v příštím okamžiku skončit? Nebo že přinejmenším ztratíme vše, co jsme až dosud s námahou budovali?

Camusův Mor se v naší době stal znovu bestsellerem – přestože od jeho prvního vydání uplynulo víc než sedmdesát let.

Mor vychází v ediční řadě Camusových děl v nově zpracovaných, autoritativních překladech, jež vydává nakladatelství LEDA.

Ukázka z knihy

K podivným událostem, jež tato kronika zachycuje, došlo v Oranu v roce 194… Byly tak mimořádné, že tam podle obecného mínění nepatřily. Na první pohled není totiž Oran nic jiného než obyčejné město na alžírském pobřeží, které spadá pod francouzskou správu.

Přiznejme si, že město samo je ošklivé. Působí poklidně a chvíli trvá, než si uvědomíte, co ho odlišuje od mnoha jiných obchodních měst na všech zeměpisných šířkách. Dovedete si například představit město bez holubů, bez stromů a bez parků, kde neuslyšíte mávání křídel ani šustění listí, zkrátka a dobře místo zcela neutrální?

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Albert Camus (1913–1960) byl francouzský spisovatel a publicista. Bývá uváděn jako jeden z čelných představitelů existencialismu, přestože taková označení odmítal. Stejně tak si nepřál, aby byl pokládán za filosofa, nicméně pozdější filosofické myšlení výrazně ovlivnil. Pocházel z francouzsko-španělského manželství. Narodil se v Alžírsku, kde vystudoval filosofii a klasickou literaturu. Roku 1934 se stal členem komunistické strany, kterou o rok později pro názorové neshody opustil. Až do roku 1938 vystřídal několik zaměstnání, teprve roku 1938 se začal věnovat literatuře a stal se novinářem. Jeho novinářská činnost vedla roku 1940 k jeho vyhoštění z Alžíru. Během druhé světové války publikoval v ilegálním časopise Combat. Je autorem titulů jako CizinecCaligula či Mýtus o Sisyfovi.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

I s druhou knihou se podíváme na dílo opravdové literární legendy. Titul Modlitba za Owena Meanyho od amerického spisovatele Johna Irvinga nabízí strhující příběh malého chlapce, který se v mnohém odlišuje od ostatních. A to nejen svým vzhledem, ale především svými schopnostmi.

Modlitba za Owena Meanyho

Autor: John Irving
Přeložila: Zuzana Mayerová

Počet stran: 622
Vazba: brožovaná
Formát: 120×205 mm
ISBN: 978-80-257-3559-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Modlitba za Owena Meanyho vydalo nakladatelství Argo.

Modlitba za Owena Meanyho, sedmá kniha Johna Irvinga, je obecně považována za vrchol autorova díla: nabízí strhující příběh, vypravěčské mistrovství a osobitý humor, nad nímž čtenář jednou vybuchne smíchy, podruhé zatrne úzkostí. Titulní hrdina Owen Meany (o němž v románu vypráví jeho přítel z dětství John Wheelwright a své vzpomínky na něj prokládá aktuálními deníkovými záznamy ze své současnosti) je prazvláštně nadaný chlapec nepřirozeně malého vzrůstu s protivným hlasem, který v mnohém připomíná jiného malého velkého antihrdinu světové literatury, Oskara Matzeratha z Plechového bubínku Güntera Grasse (Irving ostatně tuto inspiraci rád přiznává a Grasse považuje za svého přítele). Na rozdíl od monstrózního Oskara je ovšem Owen Meany postavou až kristovských rozměrů, postavou, jež si nepravděpodobným způsobem vybuduje auru proroka a nakonec se obětuje pro druhé.

Ukázka z knihy

Navěky zůstane mým osudem pamatovat si chlapce s hrozným hlasem – ne snad kvůli jeho hlasu nebo proto, že to byl nejmenší člověk, jakého jsem kdy poznal, a dokonce ani ne proto, že zavinil smrt mé matky, ale proto, že díky jemu věřím v Boha; stal jsem se křesťanem zásluhou Owena Meanyho. Nečiním si nároky na život v Kristu nebo s Kristem – a rozhodně ne pro Krista, jak občas slýchám prohlašovat některé horlivce. Nejsem velký znalec Starého zákona a Nový zákon jsem četl naposledy v nedělní škole s výjimkou pasáží, které vždycky slyším v kostele. O něco důvěrněji znám úryvky z Bible obsažené v Knize modliteb a služebností; často si v ní čtu, zatímco Bibli čtu jenom o svátcích – modlitební kniha je mnohem přehlednější.

Na webu nakladatelství si můžete přečíst celou ukázku z knihy.

O autorovi

John Irving je americký spisovatel a scénárista. Držitel Oscara za scénář k filmu Pravidla moštárny, který byl natočen podle jeho stejnojmenné knihy. Proslavil se knihou Svět podle Garpa. V 11 letech byl Irving pohlavně zneužitý starší ženou. Tato událost pak inspirovala mnoho jeho děl. Během studií v Exeteru ho učili slavný presbyteriánský teolog a romanopisec Frederick Buechner a učitel George Bennett, ti mu později pomohli účastnit se kurzu tvůrčího psaní v Iowě, prestižního amerického spisovatelského programu, který je jediný svého druhu. V Iowě studoval po boku budoucích známých spisovatelů – Gaila Godwina, Johna Cayseho a Donalda Hendrieho Jr., také ho učil proslulý Kurt Vonnegut Jr. Na Mount Holyoke College v Massachusetts přednášel jakožto univerzitní profesor anglickou literaturu 19. století. Jeho první tři knihy nezpůsobily nějaký větší rozruch. Až jeho čtvrtá kniha – Svět podle Garpa – vydaná v roce 1978 mu přinesla obrovský úspěch a vynesla ho tak do žebříčku úspěšných amerických spisovatelů. Během spisovatelské činnosti mj. také pracoval jako trenér zápasu. V roce 2001 byl zvolen členem Americké akademie pro umění a literaturu. Znát můžete také jeho knihy V jedné osobě či Dokud tě nenajdu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Koně patřili odedávna k člověku, pomáhali při obhospodařování polí, při válečných bojích i jako dopravní prostředek. Kam se ale toto spojení člověka a koně podělo? Podívejte se do historie společně s Ulrichem Raulffem a jeho knihou Poslední století koní, kde se věnuje právě vztahu člověka a ušlechtilého zvířete.

Poslední století koní

Historie jednoho odloučení
Autor: Ulrich Raulff
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-043-7
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Poslední století koní vydalo nakladatelství Kazda.

Kůň kráčí po boku člověka už od nepaměti. Neobešlo se bez něj zemědělství, propojoval města i země, rozhodoval války. Pak se však kentaurský pakt rozpadl a za pouhé století kůň vymizel z historie, jejíž byl po celá tisíciletí neodmyslitelnou součástí.

Exodus koně z lidských dějin je proces, jenž se kupodivu odehrál téměř nepozorovaně. Celé knihovny zabývající se dějinami 19. a 20. století o koni mlčí, ačkoliv byl jak v Evropě, tak v Americe všudypřítomný. S nástupem Napoleona započalo poslední století koní, jež pak doznívá s první světovou válkou. Ve své knize rozehrává Ulrich Raulff všechny rejstříky kulturních i literárních dějin a s obdivuhodným vypravěčským uměním popisuje svět, jenž dospěl ke svému konci.
Ulrich Raulff strhujícím způsobem vypráví příběh loučení, příběh rozchodu člověka a koně.

Ukázka z knihy

Kdo se kolem poloviny 20. století narodil na venkově, vyrůstal ve „starém světě“. Ten se jen pramálo lišil od světa, který zde byl před sto lety. Agrární struktury jsou od přírody setrvačné. Venkov pulzuje v pomalejším rytmu. Městské prostředí vypadalo jinak, utvářely ho stroje a ruiny, které zase byly výsledkem mechanického pustošení. Venkov se ve své zaostalosti ještě téměř celé jedno století zdráhal skočit do technizované moderní doby. Samozřejmě i tady stroje, které byly v polovině 19. století vzácnými experimentálními výjimkami, zaznamenaly početní nárůst. Navíc se i zmenšily, byly praktičtější a obyčejnější, takže nepřipomínaly středověkou obléhací mašinerii ani pradávné ještěry v Jurském parku.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Ulrich Raulff (* 1950) je přední německý historik a spisovatel. Po studiu anglistiky, historie a filozofie v Marburgu a habilitaci v oboru kultorologie na Humboldtově univerzitě v Berlíně pracoval 16 let jako novinář na volné noze v Paříži, Florencii a Berlíně. V dalších letech působil na vedoucích pozicích v německých denících Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung. Od roku 2004 do roku 2018 byl Raulff ředitelem Německého literárního archivu v Marbachu. Od října 2018 je prezidentem Institutu pro zahraniční vztahy (ifa). Je členem předsednictva řady německých kulturních institucí a akademií, mimo jiné Goethe-Institutu. V roce 2013 Ulrich Raulff obdržel Záslužný kříž 1. třídy Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Láska může člověka zavést do opravdu dalekých krajů. To si na vlastní kůži zažije hlavní hrdinka knihy Staneš se mou další ženou, která se společně se svým manželem odstěhuje do jeho rodného Ománu. Jak ale bude snášet kulturní rozdíly, na které tu bude narážet doslova na každém kroku?

Staneš se mou další ženou

Autorka: Hera Lindová
Přeložila: Marta Kališová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-428-1
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Staneš se mou další ženou vydalo nakladatelství Alpress.

Rozvedená Nadia si užívá nabytou svobodu. Do života jí ale vstoupí Karim, zbožný muslim, který se do ní zamiluje a chce si ji vzít. To, že má už manželku a děti, zamilovaná Nadia neřeší. Když se ale odstěhují do Ománu, přijímá jen s velkými obtížemi nároky, které se na ženu muslima kladou. Navíc také tvrdě pocítí Karimovy závazky a záhy zjistí, že dvě ženy jsou mu málo.

Ukázka z knihy

Vedle zazvonil telefon.
„Jane?“ zavolala jsem přes rameno. „Jsi tam?“
Ne, zřejmě ne.
Právě jsem si chtěla lakovat nehty u nohou a jen nerada jsem vstávala z postele. Jan byl můj spolubydlící, šlo o dost neobvyklé spojení – atraktivní Holanďan o patnáct let mladší než já. Nic mezi námi není. Ale kdyby si lidé mysleli něco jiného, mohlo by mi to být vhod, lichotilo by mi to.
Je mi čtyřiačtyřicet, jsem rozvedená sportovně založená, atraktivní a plná radosti ze života. Moje ženské křivky jsou na správných místech.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorce

Hera Lind studovala Německý jazyk, hudbu a teologii a živila se jako zpěvačka, než ji proslavily její četné romány. Již roky se věnuje zejména psaní příběhů, jejichž děj je založen na skutečných událostech a díky nimž se drží na předních příčkách bestsellerů. Se svou rodinou momentálně žije autorka v Salzburgu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Každý z nás má sny – některé jsou nereálné, jiné naopak. Ať tak či tak, občas každý z nás bilancuje a v tu chvíli se většinou tyto sny znovu ozývají. Stejně tak to má i hlavní hrdinka knihy Nikdy nezapomeň, která se rozhodne najít znovu sama sebe, vydá se proto pěšky na životní pouť. K jakému poznání ji tato cesta přivede?

Nikdy nezapomeň

Autorka: Lenka Rzepková

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-7650-406-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nikdy nezapomeň vydalo nakladatelství Pointa.

Kate měla sen, že se stane herečkou a malířkou obrazů. Roky přibývaly a její sen ne a ne na dosah. Do toho neúspěšné talentové zkoušky na školu, nevydařené vztahy a na krku dospělost, která jí tak trochu naháněla strach. Kate, zmatená a ztracená sama v sobě i v lidech okolo, se vydává sama pěšky na svou životní pouť, aby opět nalezla samu sebe. Koho na této cestě potká a k jakému důležitému poznání dojde, jí doslova obrátí život vzhůru nohama.

Ukázka z knihy

„Čím chceš být, až vyrosteš?“ zeptali se malinké Kate, které tehdy bylo asi devět let, měla dlouhé rovné hnědé vlasy, pár pih na tváři, útlou postavu, dva ďolíčky a široký šibalský úsměv, který ji vystihoval. Její velké zelenošedé oči už pobláznily nejednoho člověka. Byla roztomilost sama. Všichni ji měli rádi. Kam vešla, tam bylo veselo. Celý prostor jako by se vždy rozsvítil vřelostí a láskou.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Lenka Rzepková je umělecká duše, která miluje život a snaží se ochutnat všechny jeho příchutě. Původně je z Beskyd, ale nyní žije už pátým rokem v Praze. Miluje umění, dobrou literaturu, dobré jídlo, dobrou hudbu, malování, tanec a cestování. Momentálně studuje na DAMU. Je herečkou v hereckém studiu ve Švandově divadle a občas se objeví i na filmovém plátně. Herectví je její velká vášeň a moc by si přála, aby se mu mohla věnovat i nadále.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMor

Camus, Albert

Leda, 2021

zobrazit info o knizeModlitba za Owena Meanyho

Irving, John

Argo, 2021

zobrazit info o knizePoslední století koní
Historie jednoho odloučení

Raulff, Ulrich

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeStaneš se mou další ženou

Lindová, Hera

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeNikdy nezapomeň

Rzepková, Lenka

Pointa, 2021

Napsat komentář