České tradice

Tipy_Drobky v perinach_Temer zapomenute recepty
Dnes na vás čekají krásné české tipy plné starých zvyků a receptů. Vánoce se blíží, tak si třeba upečte dobré cukroví, anebo si zkuste něco hezkého vyrobit. S těmito knihami to půjde samo.

S láskou k českým tradicím a folkloru vznikla kniha Drobky v peřinách od Petry Varaďové a Marie Maderové. Najdete v ní nejen recepty našich předků, ale také rukodělné výrobky, užitečné rady týkající se péče o domácnost a zahradu, tipy na různé hry a trávení volného času s dětmi a mnoho dalšího.

Drobky v peřinách

Autorky: Petra Varaďová, Marie Maderová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 160×220 mm
ISBN: 978-80-7565-849-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Drobky v peřinách vydalo nakladatelství Jota.

Inspirujte se bohatě ilustrovaným celoročním průvodcem po zvycích našich předků od Tří králů do Vánoc. Autorky knihy přibližují život našich předků a zároveň s lehkostí a vtipem sobě vlastním nabádají k osvojení dávných zvyků a rituálů, které mohou vést k vědomějšímu a spokojenějšímu životu, životu v souladu s přírodou. Tak třeba kapitola Nuda nebude po celý rok vás provede zvykoslovným rokem, popisuje tradice, které byly spojené s jednotlivými slavnostmi, ať už církevními nebo světskými, a nabízí alternativy, jak prožít rok zvyků a obyčejů dnes. V kapitole Jaký kroj, tak se stroj se autorky nezabývají ani tak tím, v jaké vesnici se oblékají nejzdobnější kroje, ale spíše tím, jak se můžeme inspirovat svými babičkami, které recyklovaly oděv a oblékaly staré kousky do nového hávu. Dotýkají se tématu udržitelné módy, ekotextilu nebo nové cesty současného módního průmyslu. Kniha také obsahuje rozhovory s výjimečnými lidmi, kteří našli smysl v tradičním řemeslu a začali vyrábět třeba naturální vína nebo dřevěné hračky pro děti podporující jejich zdravý pohybový vývoj. Samy autorky říkají: „Opustit cestu ‚mít‘ a vydat se po pěšinkách ‚žít‘, vnímat důsledky současného globálního způsobu existence a pomalu se vydat směrem, který nám ukazuje, jak zpomalit a naučit se navzájem si naslouchat… abychom byli a užívali si, než jen spěchali a utráceli. Tato kniha vám může ulehčit vyzobání nejsladších drobečků z minulého a vysypat jimi cestičku k budoucímu. Je výzvou k naplněnému životu, který přinese potěšení a pocit sounáležitosti s každým prožitým okamžikem vaší existence.“

 

Ukázka z knihy

Drobky v perinach_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorkách

Petra Varaďová (1983): „Můj tvůrčí duch zpečetil svoji podobu studiem textilního výtvarnictví. Miluji tvorbu obecně, zajímám se o historii umění. Spojení těchto faktorů mě naučilo dívat se na svět vnitřním okem a vnímat jeho pestrost v podobě rozmanitých kultur a jejich tradic. To vše vykrystalizovalo v lásku největší a to ke kultuře vlastní. Té tradiční. Lidové. Neustále se v myšlenkách vracím ke kořenům. Dívám se. Obdivuji!“

Marie Maderová (1958): „Hluboká láska k literatuře a českému slovu vůbec, k tradicím a nejen moravskému folkloru, k historii a umění mě přivedla k obdivu ke všem lidským dovednostem a vrazila mi do ruky tužku, pastelku, jehlu s vyšívací bavlnou, jehlice na pletení a nakonec i pero, abych si celý život něco čmárala, pletla a párala, skládala texty a vkládala je do šuplíku. Až jednoho dne…“

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

O nakladatelství

Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků.

————————————————

Chcete si zavzpomínat na dětství a zároveň si dát něco dobrého na zub? Pak sáhněte po kuchařce Téměř zapomenuté recepty od Michaely Smolové, kde na vás čekají staré dobré vánoční a slavnostní recepty, tipy na přípravu chleba a pečiva i různé sirupy.

Téměř zapomenuté recepty

Autorka: Michaela Smolová

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 172×240 mm
ISBN: 978-80-271-3275-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Téměř zapomenuté recepty vydalo nakladatelství Grada.

Autorka sesbírala recepty ze starých zápisníků babiček a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila tak, abyste si je mohli upéct i dnes. Kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého, kdykoliv si budete chtít nostalgicky zavzpomínat na dobu dětství.

 

Ukázka z knihy

Temer zapomenute recepty_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

 

O nakladatelství

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy? Už víte, co si uvaříte jako první? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrobky v peřinách

Varaďová, Petra - Maderová, Marie

Jota, 2021

zobrazit info o knizeTéměř zapomenuté recepty

Smolová, Michaela

Grada, 2021

Napsat komentář