Legenda končí, sláva zůstává

Tichota_SpiritualKvintet_audio
Životy hudebních skupin bývají různě dlouhé. Některé ani nestihnou zazářit a už se po nich slehne zem. Jiné zůstávají po desetiletí, jen jejich složení se neustále mění, až z té původní nezbude nikdo. A pak tu jsou stálice.

Na sklonku září 2021 rozšířil server Audioteka.cz svou nabídku mimo jiné i o zvukovou verzi knihy Jiřího Tichoty Spirituál Kvintet. Nahrávka vychází z tištěné verze vydané v roce 2020 nakladatelstvím CPress ze skupiny Albatros Media.

Audiokniha Spirituál Kvintet se ke mně dostala jen týden před návštěvou předposledního koncertu skupiny v rámci jejich rozlučkové série vystoupení. Spirituál Kvintet svou činnost oficiálně uzavřel v polovině října 2021 celou sadou koncertů v pražské Lucerně. Původně mělo toto finálové turné proběhnout již před rokem, ale kvůli coronavirové pandemii bylo hned po prvním vystoupení přerušeno a celkem třikrát přeloženo. Na místě je i poznámka, že jeden z členů skupiny, Dušan Vančura, se stal jednou z nepřímých obětí pandemie a závěrečných koncertů se již nedočkal.

Šedesát let. Nejsem si jist, je-li vůbec mezi našimi hudebními skupinami nějaká s tak dlouhou dobou na scéně a zároveň s někým ze zakládajících členů stále aktivně činným. O čem jsem naopak neochvějně přesvědčen, je skutečnost, že jen těžko budeme hledat nějakou kapelu s tak mimořádně profesionálním přístupem. Pro mě byl, je a nejspíš navždy zůstane Spirituál Kvintet zárukou stoprocentní kvality hudební produkce. Kdokoli, kdo touto skupinou za ono více než půl století prošel, si může směle zapsat do životopisu, že byl prověřen těmi nejpřísnějšími kritérii.

Audiokniha Spirituál Kvintet sice postrádá onu obrazovou část, kterou disponuje její tištěné vydání, zato však přináší něco, co její papírové předloze naopak chybí – hlas Jiřího Tichoty. Zakladatel skupiny a zároveň jediný ještě žijící člen z oné původní čtyřky, která stála u zrodu skupiny s původním názvem Spirituál Kvartet, dodává zvukovému provedení zásadní prvek autentičnosti. Svým zkušeným projevem i drobnými zaškobrtnutími při četbě přidává kapelník k bezpočtu informací to nejpodstatnější – vlastní duši.

Zvuková podoba knihy Spirituál Kvintet nabízí bez třinácti minut deset hodin poslechu. Dvě stě dvacet stran textu zde zastupuje celkem dvacet devět stop ve formátu mp3. Hlavním interpretem, jak už bylo řečeno, je profesor Jiří Tichota. Jeho hlas však není jediným, s nímž se setkáme. Ve čtení svých vlastních vzpomínek se postupně vystřídají i další osobnosti. Vedle již zmíněného Dušana Vančury tak uslyšíme i Zdeňku Tichotovou, Jiřího Cerhu, Pavla Peroutku či Veroniku Součkovou. Jednotlivé kapitoly od sebe oddělují krátká hudební intermezza pocházející z hudební tvorby Spirituál Kvintetu. Nechybí ani vzorek živého vystoupení za účasti třicetitisícového publika plzeňské Porty. Osobnosti interpretů tedy do jisté míry kompenzují absenci fotografií. Chybí však CD s dosud neuveřejněnými nahrávkami, které je součástí knihy. Nabízí se tedy otázka, neměl-li by se skalní fanoušek Spirituál Kvintetu kromě audioknihy poohlédnout i po její papírové předloze. Řekl bych, že vlastnictví obojího tak nějak patří k sobě.

Skupina Spirituál Kvintet svoji činnost letos oficiálně ukončila. Zanechala za sebou bezpočet skvělých muzikantů, zpěváků, skladatelů i textařů, ale hlavně nesmazatelnou stopu v povědomí nejenom českého publika. Svým rozhodnutím stáhnout se ze scény po oněch šesti desetiletích možná některé fanoušky rozesmutněla. Na druhou stranu ale ty samé uchránila před případným zklamáním, kdyby svůj život prodlužovala a jednou, možná, ztratila vše, co ji definovalo: profesionalitu, dokonalost a náročnost sama k sobě. Jakkoli s tím nemusíme souhlasit, faktem zůstává, že Jiří Tichota ji před šedesáti lety založil, má tedy více než právo ji také v tom nejlepším okamžiku uzavřít.

S notnou dávkou melancholie se tedy ohlížíme za významnou částí české dnes již hudební historie. Audiokniha Spirituál Kvintet nám nabízí pohled na cestu stejnojmenné skupiny do srdcí svých posluchačů. Přináší vhled do toho, jakými cestami se její členové ubírali, jaká byla jejich životní filozofie, stejně jako jaké bylo a jistě ještě dlouho bude jejich publikum, i když oni sami se pod názvem Spirituál Kvintet na pódium už nikdy nepostaví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpirituál kvintet

Tichota, JIří

Voxi, 2021

Napsat komentář