Učitel je taky jenom člověk

ucytelskej-nahled
Co vede člověka k tomu, aby se stal učitelem? Láska k dětem? Touha předávat své znalosti mladším generacím? Ať už je motivace jakákoli, stává se, že ji dříve nebo později nahradí syndrom vyhoření. Kniha Učytelskej je citlivou sondou do hlavy unaveného pedagoga.

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat.
Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut, kovboj, traktorista, ovšem otec s ním měl jiné plány.
Zatímco před tabulí válčí se třídou čtrnáctiletých rošťáků a jeho donkichotská povaha naráží na zkostnatělost školství, ve volném čase svádí vnitřní boj o vlastní identitu.
Učytelskej je sondou do duše mladého kantora z pohraničního městečka v zapomenutém kraji, který se dostane na samou hranu vlastní důvěry v systém, jenž nás obklopuje několik set let. Se sarkasmem sobě vlastním se vydává na „donquijotský“ boj se zarezlými školskými mlýny i společenskými předsudky.
Pomůže mu láska k mladé asistentce najít cestu z labyrintu sebelítosti? Podaří se mu napravit pošramocený vztah s otcem? Může se vůbec učitel transformovat zpět v člověka? A přestanou se někdy uživatelé Twitteru hádat?
Jaroslav Konvička ve své třetí knize přichází se satirickým románem o neduzích českého školství a společnosti, o pátrání po smyslu a úprku před jiskrami syndromu vyhoření.

Učytelskej

Autor: Jaroslav Konvička

Počet stran: 223
Vazba: brožovaná
Formát: 00 mm
ISBN: 978-80-7629-036-5
Doporučená cena: 310 Kč

 

Knihu Učytelskej vydalo nakladatelství Talent Pro ART.

O knihu můžete soutěžit do 14. října 2021.

Ukázka z knihy

Poté, co mu tedy kamarádka ze studentských let oznámila, že odchází na mateřskou a hledá za sebe náhradu, aktualizoval svůj životopis, zadal černobílý tisk a pelášil na pracovní pohovor do jedné ze základních škol v jeho rodném Leopoldově.
No, pohovor.
Když se panu řediteli představil, budoucí šéf si ho překvapeně prohlédl a zavolal hned do vedlejší místnosti, v níž seděla zástupkyně: „Zuzko, pojď se honem podívat! Je tu chlap!“
A byl přijat.
Takhle to tehdy začalo. Kolegyně jej vítaly s otevřenou náručí a americkým úsměvem. Se žaludečními vředy a lehkými antidepresivy se raději nechlubily.

O autorovi

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel a lektor angličtiny. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběhů pro něj tedy byla dalším logickým krokem. Na svou dětskou zvídavost a touhu po poznání nezapomněl. Jeho příběhy jsou provázeny hloubáním nad lidskou existencí, tu a tam i špetkou magického realismu. Jeho prvotinou je sbírka kontemplativních povídek s názvem Kdysi dávno v budoucnu (2. vydání, MaHa, 2020). Dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace, přičemž se věnuje také tvorbě kratších děl. V novele Mamince se budeš líbit (MaHa, 2020) čtenáře překvapil příběhem o mladé učitelce, toužící po štěstí. Zkušenosti ze své pedagogické praxe však nejobsáhleji zužitkoval v knize Učytelskej (Talent Pro Art, 2021), satirickém románu z prostředí základní školy, který do značné míry reflektuje stav dnešního školství, ale také společnosti jako takové.

Zdroj informací


talentproart-logoTalent Pro Art je novým nakladatelstvím, které má však už od svého počátku sepsané smlouvy s nejvýznamnějšími distributory. Vydává knihy začínajícím autorům i již zkušeným spisovatelům. Podmínky patří k nejvýhodnějším, které mohou začínající autoři získat, a právě těm nabízí lektoraci jejich textů a korespondenční spolupráci s tvorbou jejich textu. Dále nabízí autorům prodej jejich knih, obrazů, fotografií nebo CD přes komisní prodej. Chystá řadu literárních soutěží a jiných literárních akcí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUčytelskej

Konvička, Jaroslav

Talent Pro ART, 2021

Napsat komentář