O čem šeptají mechy

mechy-nahled
Nadýchané zelené polštáře máme neoddělitelně spjaté s hlubokými lesy. Houpou se pod nohama, tlumí kroky divokých zvířat a propůjčují přírodě nádech tajemna. Sáhněte po knize Wall Kimmererové a přibližte se fascinujícímu světu mechorostů.

Robin Wall Kimmererová vypráví příběhy mechů z pohledu vědy i tradiční moudrosti domorodých národů. Mezinárodně uznávaná autorka poutavě spojuje vědecké poznatky s osobními postřehy a dává možnost nahlédnout do elegantně jednoduchého života mechorostů, od nichž se můžeme mnohé naučit. Ve vzájemně provázaných esejích srozumitelně vysvětluje biologii mechů a přemítá nad tím, co všechno nám tyto fascinující organismy mohou předat. Čerpá přitom ze svých rozmanitých zkušeností vědkyně, matky, učitelky i spisovatelky s indiánskými kořeny.
V meších autorka objevila vstupní bránu k důvěrnému sepětí s krajinou – jakousi tajnou znalost lesa, která je metaforou toho, jak lze žít ve světě. Putujte s ní a stejně jako ona se kolem sebe dívejte přes mechové brýle.
„Díky sledování mechů poznáme les důvěrněji a do větší hloubky.“

Naslouchání mechu

Přírodní a kulturní historie mechorostů
Autorka: Robin Wall Kimmererová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-040-6
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Naslouchání mechu vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

mechy-ukazka

Prolistujte si další ukázky.

O autorce

Robin Wall Kimmererová (1953) je matka, vědkyně, univerzitní profesorka a oficiální příslušnice státem uznávaného indiánského kmene Citizen Potawatomi Nation. Je autorkou knihy Braiding Sweetgrass (Copánky z trávy), která jí přinesla celosvětové uznání. Její knižní debut Naslouchání mechu získal ocenění John Burroughs Medal za vynikající literární počin o přírodě, její další texty vyšly v řadě odborných a environmentálních časopisů. Honosí se titulem čestné profesorky na Fakultě environmentální a lesní biologie Newyorské státní univerzity a založila a dodnes řídí Centrum původních národů a životního prostředí.
Coby spisovatelka a vědkyně se neomezuje jen na obnovu ekosystémů, ale usiluje i o obnovu vztahu člověka s krajinou. Má bakalářský titul z botaniky na Newyorské státní univerzitě, magisterský i doktorský titul z téhož oboru na Wisconsinské univerzitě a publikovala množství vědeckých článků o rostlinné ekologii, ekologii mechů, moudrosti původních národů a restorativní ekologii. Žije na starém statku na severu státu New York a pečuje o upravené i divoké zahrady.

Zdroj informací


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaslouchání mechu
Přírodní a kulturní historie mechorostů

Kimmererová Wall, Robin

Kazda, 2021

Napsat komentář