Čas pro koníčky

zelenina-zahrada-2
Podzim bývá ideální dobou, kdy se můžeme věnovat vlastním koníčkům. Dovolené už jsou za námi a Vánoce ještě daleko. Vyrazte za tím, co máte rádi. A jestli to je zahrada, příprava dobrého jídla nebo kreativní výtvarná činnost, určitě si vyberete z dnešních knižních tipů.

Jestli milujete zahradničení, určitě už jste slyšeli o vyvýšených záhonech. Mají obrovské výhody a ještě navíc krásně vypadají. Všechno o nich se dozvíte z nové knihy Doris Kampas, která je sama nadšenou zahradnicí a tento svůj koníček dokonce proměnila ve svou profesi – k tématu tak rozhodně má co říct.

Vyvýšené záhony

Autorka: Doris Kampas
Přeložila: Lucie Rybová

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3055-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vyvýšené záhony vydalo nakladatelství Grada.

Autorka vám jasně a přehledně ukáže, jak vyvýšený záhon vybudovat, čím ho naplnit a jak o něj pečovat. Když ho správně založíte, rostlinám se v něm bude dařit od konce února až do pozdního podzimu, a i na malém prostoru dokážete v průběhu sezony sklidit až 15 druhů zeleniny.

Jste milovník italské kuchyně, nebo máte raději zeleninu z woku? Máte malé děti, či snad rádi snídáte smoothie? Každý tady najde návrh kombinace zeleniny a bylin pro svůj ideální záhon i s podrobným nákresem a pěstitelskými tipy.

Ukázka z knihy

Vysoký záhon je skvělý. Nabízí dvakrát až třikrát větší sklizeň než stejně velký běžný zahradní záhon. Jak je to možné? S pěstováním totiž začínáte výrazně dříve a sklízet můžete po celou zimu Navíc vás nebudou obtěžovat škůdci. A časová náročnost? Méně než jedna hodina týdně.

Tato kniha je rozdělena na dvě části. V první části nazvané „Vše, co budete potřebovat“, najdete všechny důležité informace týkající se zahradničení na vysokých záhonech. Část „Vše, co budete milovat“ detailně popisuje různé plány na jejich osazení. Ukazuje jak různé tematické záhony, tak i jejich rozplánování v rámci celého roku.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Doris Kampas miluje svou zahradu! Protože přináší radost. A organické ovoce, zeleninu a bylinky v neuvěřitelné rozmanitosti a špičkové kvalitě. Zemědělská vědkyně proměnila svůj koníček v profesi. Je nejen odbornicí na vyvýšené záhony, ale také pořádá četné workshopy na téma plánování ekologických zahrad po celém Rakousku. Stejně živé jako její divoké živé ploty jsou její přednášky a knihy Vytváření ekologických zahrad (2017), Neuvěřitelný vyvýšený záhon (2019) a Senzační zimní vyvýšený záhon (2020).

Zdroj informací: www.loewenzahn.at

————————————————

Vyvýšené záhony dokáží potěšit, co ale zahradníka zaručeně naštve, jsou choroby a škůdci. Pokud i vás trápí a chtěli byste se jich jednou pro vždy zbavit, sáhněte po novém vydání knihy z nakladatelství Grada Choroby a škůdci na zahradě, v níž vám poradí odborník na slovo vzatý Jaroslav Rod.

Choroby a škůdci na zahradě

Identifikace, prevence a ochrana
Autor: Jaroslav Rod

Počet stran: 160
Vazba: lepená
Formát: 165×236 mm
ISBN: 978-80-271-0239-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Choroby a škůdci na zahradě vydalo nakladatelství Grada.

Rostliny samozřejmě nestačí jen sázet a zalévat. Abyste si mohli pochutnat na zdravých výpěstcích a aby vás těšil pohled na krásné a vitální rostliny na zahradě, je třeba se o ně starat i během vegetace. Někdy však může vaše úsilí překazit choroba, škůdce nebo jiné poškození rostlin. Důvodů bývá mnoho a ne každý zahrádkář je umí přesně určit. Přitom k tomu, abyste mohli účinně zakročit a zvolit nejvhodnější způsob likvidace zdravotního problému, musíte příčinu poškození správně identifikovat. A tady vám určitě pomůže konkrétními informacemi a bohatým obrazovým materiálem vybavená kniha na slovo vzatého odborníka, dlouholetého a zkušeného rostlinolékaře Jaroslava Roda. K této publikaci se budete často vracet, abyste vždy zvolili správný způsob ochrany nebo prevence proti chorobám a škůdcům na vašich zahradách. Je totiž přímo nadčasová!

Ukázka z knihy

Není snad zahrádkáře, který by neměl problém s řadou nejrůznějších poruch, chorob a škůdců vyskytujících se na jeho výpěstcích. Aby mohl účinně proti nim zakročit, je především třeba je správně identifikovat (determinovat) a až poté zvolit nejvhodnější způsob ochrany. Proto je, obdobně jako v humánní či veterinární medicíně, i v ochraně rostlin (rostlinolékařství) nejdůležitější správné určení příčin poškození. Kdo není profesionální rostlinolékař, potřebuje k tomu buď vyčerpávající, ale zároveň srozumitelný popis příznaků, nebo výstižné fotografie. Tato publikace se zaměřuje více na druhý způsob, ale najdete zde i stručný slovní popis hlavních příznaků. Přitom na fotografiích převládají více vizuální příznaky poškození než konkrétní škůdci, které mnohdy běžný pěstitel ani nikdy neuvidí.

Koukněte na celou ukázku z knihy.

O autorovi

Přední český rostlinolékař Ing. Jaroslav Rod, CSc. se narodil v roce 1943 v Dačicích. Po maturitě nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Českých Budějovicích, kde již od 3. semestru pracoval jako „pomocná vědecká síla“ na katedře ochrany rostlin. Profesi rostlinolékaře zůstal věrný po celý život. Napsal řadu vědeckých prací, je autorem nebo spoluautorem několika knižních publikací a několika stovek vědeckých a odborných článků v různých časopisech. Je členem České fytopatologické společnosti, České rostlinolékařské společnosti, České akademie zemědělských věd – odboru rostlinolékařství a Českého zahrádkářského svazu. Současně je členem redakčních rad časopisů Rostlinolékař a Zahrádkář, kde vede rostlinolékařskou poradnu pro drobné pěstitele a zahrádkáře. Za mimořádný přínos k rozvoji vědy a výzkumu v agrárním sektoru mu byly uděleny v roce 2008 bronzová a v roce 2013 stříbrná medaile České akademie zemědělských věd.

Zdroj informací: kniha Choroby a škůdci na zahradě

————————————————

A rostliny ještě jednou, tentokrát ale trochu z jiného pohledu. V knize Naslouchání mechu se dozvíte plno zajímavých informací o mechorostech, poznáte jejich historii, ale také to, jak mohou pomoci i nám, lidem. Stačí se začíst a v myšlenkách se přenést do ticha lesa.

Naslouchání mechu

Přírodní a kulturní historie mechorostů
Autorka: Robin Wall Kimmererová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-040-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Naslouchání mechu vydalo nakladatelství Kazda.

Robin Wall Kimmererová vypráví příběhy mechů z pohledu vědy i tradiční moudrosti domorodých národů. Mezinárodně uznávaná autorka poutavě spojuje vědecké poznatky s osobními postřehy a dává možnost nahlédnout do elegantně jednoduchého života mechorostů, od nichž se můžeme mnohé naučit. Ve vzájemně provázaných esejích srozumitelně vysvětluje biologii mechů a přemítá nad tím, co všechno nám tyto fascinující organismy mohou předat. Čerpá přitom ze svých rozmanitých zkušeností vědkyně, matky, učitelky i spisovatelky s indiánskými kořeny.

V meších autorka objevila vstupní bránu k důvěrnému sepětí s krajinou – jakousi tajnou znalost lesa, která je metaforou toho, jak lze žít ve světě. Putujte s ní a stejně jako ona se kolem sebe dívejte přes mechové brýle. „Díky sledování mechů poznáme les důvěrněji a do větší hloubky.“

Ukázka z knihy

Na naší místní rozhlasové stanici vysílají v neděli ráno pořad, který mi obvykle dělá společnost při nedělních pochůzkách nebo po cestě autem do hor. Je vtěsnaný mezi povídání o autech a zábavnou kvízovou show a jmenuje se The Satellite Sisters. „Jsme pětice sester na dvou světadílech, které mají stejné rodiče, ale úplně jiný život. Pojďme si povídat.“ Sestry se po telefonu připojují z celého světa, přesto pořad pokaždé budí zdání uvolněného rozhovoru u jídelního stolu, na kterém leží zpola vypité hrnky kávy a tác skořicových šneků. Řeč přelétá od kariérních rad a péče o děti přes ženy v roli ekologických aktivistek až po etické dilema ochutnávání hroznů v samoobsluze. A na přetřes samozřejmě přicházejí také vztahy.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorce

Robin Wall Kimmererová (1953) je matka, vědkyně, univerzitní profesorka a oficiální příslušnice státem uznávaného indiánského kmene Citizen Potawatomi Nation. Je autorkou knihy Braiding Sweetgrass (Copánky z trávy), která jí přinesla celosvětové uznání. Její knižní debut Naslouchání mechu získal ocenění John Burroughs Medal za vynikající literární počin o přírodě, její další texty vyšly v řadě odborných a environmentálních časopisů. Honosí se titulem čestné profesorky na Fakultě environmentální a lesní biologie Newyorské státní univerzity a založila a dodnes řídí Centrum původních národů a životního prostředí.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Pojďme si ještě připomenout léto – a to rovnou vůní pro něj typickou, vůni grilovaného masa. Grilování, ale i uzení se těší stále větší oblibě a tato kniha tak může být skvělým dárkem pro všechny nadšence této úpravy potravin. Knihu Udíme a grilujeme vydalo nakladatelství Grada.

Udíme a grilujeme

Smokery a multifunkční grily – 70 receptů vonících kouřem
Autor: Markus Kaufer
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 209×259 mm
ISBN: 978-80-271-3236-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Udíme a grilujeme vydalo nakladatelství Grada.

Jen u málokteré volnočasové aktivity došlo u nás v posledních letech k tak razantnímu vývoji, jako je tomu u témat spojených s grilováním a barbecue. Vedle stále stoupajícího množství nově vznikajících metod a technik přípravy pokrmů a s tím souvisejících kreativních receptů stojí v popředí popularity tohoto hobby možnost zpomalení po hektickém všedním dnu, příprava jídla na čerstvém vzduchu, společná setkávání s rodinou a přáteli a v neposlední řadě uspokojení prapůvodních instinktů spojených s ohněm a kouřem.

S rostoucí oblibou grilování se u nadšených příznivců tohoto koníčku automaticky dostávají do ohniska zájmu také speciální způsoby přípravy pokrmů, jako například barbecue. Při barbecue se pokrmy připravují s využitím postupů založených na nižším žáru, které spočívají v udržování konstantních teplot v rozmezí 90 až 120 °C a při kterých se na ohni přímo spaluje dřevo. K takové přípravě se většinou používá multifunkční gril zvaný smoker, který nám umožňuje přímou kontrolu ohně, a tím i žáru a teplot v místě, kde se pokrmy grilují.

Touto knihou se vám dostává do ruky přehled různých typů multifunkčních grilů a udíren, pomůcek a příslušenství i tipů a triků k udržování požadované teploty, stejně jako obsáhlá část s recepty tak, abyste brzy i vy mohli jako pravý „pitmaster“ na své zahradě úspěšně prezentovat ohromující výsledky svého barbecue umění a nabídnout lahůdky, jako je klasické trhané vepřové se salátem coleslaw, sladká a kořeněná žebírka, BBQ volská líčka, cheeseburger s whisky BBQ omáčkou, sladká a pikantní žebra, hot wings, trhaný kuřecí burger, uzený losos, uzený bramborový salát či bylinkový chléb.

Ukázka z knihy

Grily typu reverse flow smoker je opticky velmi podobný právě popsanému offset smokeru, liší se však v jednom podstatném technickém detailu, resp. konstrukčním řešení. Odtah kouře pomocí komínu se nachází na stejné straně jako spalovací komora. Horký vzduch s kouřem nejprve prochází pod grilovací komorou, uvnitř které pak znovu proudí zpátky až ke komínu. Tím se mění rozvádění teploty uvnitř grilu a zabraňuje se tak vzniku přehřátých míst neboli takzvaných „hot spots“. Proto zde můžeme šetrně grilovat i obzvlášť velké kusy masa, jako např. trhané vepřové („pulled pork“) nebo hovězí hrudí („brisket“).

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

A na závěr něco pro ty kreativnější z vás. V nakladatelství Zoner Press vyšla kniha Christophera Harta, která vás krok po kroku naučí, jak malovat Manga postavy. Tento styl pochází z japonských komiksů a stal se ve světě hodně oblíbený. Prolistujte si tedy tuto názornou příručku a pusťte se do vlastní tvorby.

Manga mánie

Velká kniha kreslení mangy
Autor: Christopher Hart
Přeložil: Pavla Němečková

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 225×255 mm
ISBN: 978-80-7413-455-5
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Manga mánie vydalo nakladatelství Zoner Press.

Chcete umět kreslit a zbožňujete Mangu? Naučte se tedy kreslit Mangu! V této úžasné knize plné barev najdete návody, jak nakreslit více než 250 postav z vesmíru Manga, od romantických příběhů přes akční a dobrodružné až po fantasy. Objevte tajemství kreslení zářivých manga očí, rukou a nohou, figur, dynamiky pohybu i dechberoucích kostýmů. Překročte svět lidských postav a naučte se více o kreslení nadpřirozených stvoření, roztomilých i hrozivých, nebo třeba i oblíbených mazlíčků. Naučíte se dokonce i to, jak s vašimi postavami tvořit poutavé scény a jak dodat kresbám šťávu a šmrnc.

Ukázka z knihy

Manga mánie

Koukněte na celou ukázku z titulu.

O autorovi

Christopher Hart je autor více než 100 knih, které učí, jak kreslit, ukazují, jak se kreslí anime a manga, karikatury, kresba postav, módní ilustrace, umění pro děti, omalovánky a další. Jeho knih se prodalo přes 8 milionů titulů, které byly přeloženy do 20 jazyků. Znát můžete například tituly Kreslení módyAnime – tipy a trikyProstě Postava!Staň se módní návrhářkou či Naučte se kreslit zvířata.

Zdroj informací: christopherhartbooks.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyvýšené záhony

Kampas, Doris

Grada, 2021

zobrazit info o knizeChoroby a škůdci na zahradě
identifikace, prevence a ochrana

Rod, Jaroslav

Grada, 2017

zobrazit info o knizeNaslouchání mechu
Přírodní a kulturní historie mechorostů

Kimmererová Wall, Robin

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeUdíme a grilujeme
Smokery a multifunkční grily - 70 receptů vonících kouřem

Kaufer, Markus

Grada, 2021

zobrazit info o knizeManga mánie
Velká kniha kreslení mangy

Hart, Christopher

Zoner Press, 2021

Napsat komentář