Jak působí chutě a vůně na naši psychiku

Tajemstvi vuni a chuti
Chutě a vůně mají větší vliv na náš život, než by se mohlo na první pohled zdát. Feromony hrají důležitou při navazování vztahů a chutě se mění podle toho, v jakém rozpoložení se člověk nachází. Zjistěte další zajímavé fakta o dvou lidských smyslech.

Vliv chutí a vůní na náš život a naše chování bývá často opomíjen, ale přitom je využíváme, když se chceme posílit, dodat si odvahy, vyvolat příjemné vzpomínky, vybrat si partnera nebo si jen zjemnit čich. Proč některé vůně a pachy preferujeme a jiné nás odpuzují? Proč nám ve stavu zamilovanosti chutnají jiné věci než jindy? Jaké chuťové buňky mají znalci vína? Jakou roli sehrávají parfémy a feromony při navazování vztahů? Je možné, že zvířata dokážou čichem odhadnout naše rozpoložení? A jak nás vůně nenápadně manipulují k dalšímu nakupování?

Ukázka z knihy

Každodenní sprcha včetně sprchového gelu a poté deodorant nám dnes připadá jako nezbytnost. Nebývalo tomu tak ale vždycky. Před několika sty lety bychom nejspíš svými moderními nosy zjistili, že všichni odporně páchnou . Jenže lidé žili mezi stejnými lidmi a řídili se zásadou: kde páchnou všichni, necítí nikdo nic. (str. 84)

Tajemství vůní a chutí

Jak působí na naši psychiku
Autoři: Regine Dee, Hanns Hatt
Přeložila: Alena Bezděková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 128×198 mm
ISBN: 978-80-262-1788-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Tajemství vůní a chutí vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorech

Hanns Hatt je profesorem buněčné biologie na univerzitě v německém Bochumu a patří k nejznámějším světovým výzkumníkům v oblasti vůní a pachů.
Regine Dee je novinářka píšící pro populárně naučné časopisy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství vůní a chutí
Jak působí na naši psychiku

Dee, Regine - Hatt, Hanns

Portál, 2021

Napsat komentář