Klasika v novém kabátku

Tipy_Prvni clovek_1984
Dnes pro vás máme dva tipy na klasickou světovou četbu, ovšem v nové formě. Přečtěte si nejnovější překlad románu Alberta Camuse a obdivujte komiksové zpracování slavného díla George Orwella.

Nakladatelství Leda vydalo v krásné, ilustrované podobě s novým překladem jedno z význačných děl Alberta Camuse. První člověk popisuje autorovy vzpomínky na dětství a pátrání po otci, jehož nepoznal. Současně autor hledá sám sebe.

První člověk

Autor: Albert Camus
Přeložila: Kateřina Vinšová
Ilustrovala: Kateřina Bažantová Boudriot

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7335-695-8
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu První člověk vydalo nakladatelství Leda.

Hlas Alberta Camuse zní ze všech jeho románů nejosobněji právě v této knize. Autor putuje ke kořenům, hledá sám sebe, odkrývá myšlenková východiska svých knih. Podněcuje čtenáře, aby důsledně promysleli jejich poselství. Opravdu jsou Camusovi vlastní všechny pojmy běžně spojované s jeho jménem – existencialismus, absurdita, společenské vyloučení, revolta? Autor vyjadřuje hluboký vztah k Alžírsku jako k svému prvnímu domovu, zatímco Francie pro něj navždy zůstala druhým, nikoli však vlastním domovem. Camusova přimknutost k zemi jeho dětství je stejného rodu jako láskyplný vztah k hluché, jen ze rtů odezírající negramotné matce, v jejíž chudé domácnosti na předměstí Alžíru vyrostl. Sebevýchova „prvního člověka“ Camuse se musela obejít bez autority otce, bez jeho předaných zkušeností a pravd. Je věrný sám sobě, vědomý si svých chyb, nelítostně poctivý… a přitom se nevzdává naděje. Revoltuje proti utrpení, učí (se) milovat, co je nedokonalé. Jeho vnitřní, skutečná, žitá úcta k lidské práci ho rozdělila od pařížských intelektuálů, kteří o proletariátu jen vedli řeči. Kvůli tomu všemu je právě dnes namístě číst Camuse pozorně! Albert Camus zamýšlel tímto dílem vytvořit tolstojovsky velký román své doby. Paradoxně znejistělý udělením Nobelovy ceny bolestně s psaním zápasil, když ho ve třetině zamýšleného celku zastihla tragická smrt. Tímto románem zahajuje nakladatelství LEDA soustavnou ediční řadu Camusových děl v nově zpracovaných, autoritativních překladech.

 

Ukázka z knihy

Nad dvoukolákem ujíždějícím po kamenité cestě plynula velká těžká oblaka soumrakem k východu. O tři dny dříve se vzdula nad Atlantikem, počkala si na západní vítr a pak se dala do pohybu, zprvu pomalu a potom stále rychleji, přeletěla nad světélkujícími podzimními vodami přímo k pevnině, rozcupovala se o marocké hřebeny, znovu se shlukla v stáda na alžírských náhorních plošinách a teď, když měla na dosah tuniskou hranici, pokoušela se dospět nad Tyrhénské moře a tam se rozplynout. Po mnohatisícikilometrovém letu nad tím obrovským ostrovem , na severu chráněným pohyblivým mořem a na jihu strnulým písečným přívalem, potom co se nad touto bezejmennou zemí přehnala jen neznatelně rychleji, než jak tudy po tisíciletí procházely říše a národy, jejich nadšení vyprchalo a z některých se už sem tam spustily veliké dešťové kapky, které začaly bušit do plátěné střechy nad čtyřmi cestujícími (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Francouzský spisovatel a publicista Albert Camus (1913–1960) bývá uváděn jako jeden z čelných představitelů existencialismu, přestože taková označení odmítal. Stejně tak si nepřál, aby byl pokládán za filosofa, nicméně pozdější filosofické myšlení výrazně ovlivnil. Pocházel z francouzsko-španělského manželství. Narodil se v Alžírsku, kde vystudoval filosofii a klasickou literaturu. Roku 1934 se stal členem komunistické strany, kterou o rok později pro názorové neshody opustil. Až do roku 1938 vystřídal několik zaměstnání, teprve roku 1938 se začal věnovat literatuře a stal se novinářem. Jeho novinářská činnost vedla roku 1940 k jeho vyhoštění z Alžíru. Camus odjel do Paříže, kde se zapojil do protifašistického hnutí (hnutí odporu). V průběhu druhé světové války se věnoval především divadlu. Během druhé světové války publikoval v ilegálním časopise Combat. Je autorem knih CizinecCaligulaMýtus o SisyfoviEseje ad.

Zdroj informací: internetové knihkupectví Kosmas

 

Nakladatelství Leda

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

————————————————

V nakladatelství Argo nyní vychází patrně nejpovedenější z nových francouzských adaptací slavného dystopického románu George Orwella. Vychutnejte si dílo 1984 v jedinečném komiksovém provedení.

1984

Autor: George Orwell
Přeložila: Petra Martínková
Do komiksu převedl: Xavier Coste

Počet stran: 237
Vazba: vázaná
Formát: 255×255 mm
ISBN: 978-80-257-3500-8
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu 1984 vydalo nakladatelství Argo.

Na počátku roku 2021 vyšlo ve Francii pět komiksových adaptací slavné dystopie George Orwella 1984. Uplynulo 70 let od autorovy smrti, práva jsou volná a nic nebrání převodu jeho nejslavnějšího díla do světa komiksových bublin. Vybrali jsme pro vás nejpovedenější z francouzských adaptací. Kreslíř Xavier Coste se při své práci nechal inspirovat nejen Orwellem, ale také brutalistickou architekturou, což dodává celému projektu přesně ten správný rozměr majestátní obludnosti, jenž dokonale podtrhuje myšlenky tohoto nesmrtelného románu. Je to tu znovu. Hlavní hrdina Winston Smith se potácí ve všeobecné mizérii nastolené vládou všemocné Strany a zmůže se na jedinou formu odporu: vede si tajný podvratný deník… Kreslíř Xavier Coste se při své práci nechal inspirovat nejen Orwellem, ale také brutalistickou architekturou, což dodává celému projektu přesně ten správný rozměr majestátní obludnosti, jenž dokonale podtrhuje myšlenky tohoto nesmrtelného románu.

 

Ukázka z knihy

1984 komiks_ukazka

Přečtěte si také ukázku textu z jiného vydání.

 

O autorovi

Geroge Orwell (1903–1950), vlastním jménem Eric Arthur Blair. Byl anglický prozaik a esejista, který silně vystupoval proti totalitním režimům. Pro jeho názory bylo vydávání jeho knih v komunistickém Československu zakázáno. Narodil se do rodiny koloniálního úředníka v Indii, ale studoval už v Anglii. Protože mu rodina nedokázala zaplatit studia, odešel do Barmy za prací. O zážitcích zde vypráví jeho román Barmské dny, ve kterém kritizuje koloniální útlak. Orwell bojoval ve španělské občanské válce, kde utrpěl vážné zranění. Druhé světové války se nemohl zúčastnit, protože už byl těžce nemocen tuberkulózou, na kterou zemřel ve věku 46 let. Jeho nejvýznamnějšími díly jsou román 1984, jenž pojednává o chmurné vizi budoucího světa, a román Farma zvířat, který satiricky vypráví o vývoji Ruska v první polovině 20. století. Dále je autorem knih Bože chraň aspidistru a Farářova dcera.

Zdroj informací: nakladatelství Argo.

Autor komiksu

Xavier Coste (* 1989) pochází z Normandie a vystudoval grafickou školu v Paříži. První publikovaná kniha, komiksový životopis Egona Schieleho, znamenala mezinárodní úspěch, stejně jako další komiks věnovaný Rimbaudovi. Pak si odskočil do postapokalyptického světa a vydal komiks Le Lendemain du monde. Jeho adaptace románu 1984 vyšla ve Francii v lednu 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Argo.

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše tipy na světovou klasiku? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní člověk

Camus, Albert

Leda, 2021

zobrazit info o knize1984

Orwell, George

Argo, 2021

Napsat komentář