Získejte příběh o volbě mezi láskou a politikou

pul-zluteho-slunce-perex
Republika Biafra si do svého znaku zvolila vycházející slunce, ale místo nového začátku se země dál zmítá v neustálém ohrožení. A právě v tomto prostředí se odehrávají příběhy hlavních hrdinů románu Chimamandy Ngozi Adichieové.

Těžké časy plné krve

Nigerijská separatistická republika Biafra si za svůj znak zvolila vycházející slunce. Co se však stane, když slunce zapadne dřív, než stihne vyjít nad obzor?

Šedesátá léta minulého století byla pro Nigérii bouřlivým obdobím plným krve — po vojenském převratu došlo k etnickému pogromu a následné občanské válce, která si vyžádala miliony obětí. Právě do této historicky zásadní doby zasazuje Chimamanda Ngozi Adichieová příběh pěti pozoruhodných postav.

Dospívající chlapec Ugwu, původem z chudé vesnice, nastupuje do služby k docentu matematiky Odenigbovi. Olanna po studiích sociologie utíká z nablýskaného světa svých bohatých rodičů mezi revolucionářské intelektuály. Její sestra Kainene naopak částečně přebírá otcovu firmu a seznamuje se s plachým britským spisovatelem Richardem. Republika Biafra, s níž jsou všichni nějakým způsobem spojeni, se však zmítá v neustálém ohrožení, a když se situace v zemi vyostřuje, musí si každý z nich vybrat, jestli je pro něj nejdůležitější rodina, politika, nebo láska.

 

Půl žlutého slunce

Autorka: Chimamanda Ngozi Adichieová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Vladimír Klíma
Počet stran: 504
Vazba: brožovaná
Vydáno: 2/2021
ISBN: 978-80-275-0101-4

Přečtěte si více o knize Půl žlutého slunce, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

„A dokud budeš dobře pracovat, budeš dobře jíst. Dokonce budeš mít každý den maso.“ Zastavila se, aby si odplivla. Sliny jí s mlasknutím vyletěly z úst a přistály na trávě.
Ugwu nevěřil, že by někdo, dokonce ani tento pán, u něhož bude bydlet, jedl maso každý den. Své tetě však neodporoval, protože se zalykal nadějemi a horečně si představoval svůj nový život daleko od vesnice. Teď už ušli kus cesty od chvíle, kdy na vyhrazeném parkovišti vystoupili z náklaďáku. Do zátylku jim pražilo odpolední slunce. Jemu to ale nevadilo. Klidně by šel po ještě žhavějším výsluní celé hodiny. Dosud nikdy neviděl něco takového jako tyto ulice, které se před ním objevily, když prošel univerzitní bránou, ulice tak hlaďoučké a vyasfaltované, že se mu chtělo přitisknout k nim tvář. Nikdy by nedokázal své sestře Anulice popsat, jak jsou ty domy natřeny nebeskou modří, jak sedí vedle sebe jako vychovaní, dobře oblečení muži a jak jsou živé ploty mezi nimi sestříhány tak naplocho, že vypadají jako stoly obalené listím. (str. 11)

 

O autorce

Chimamanda Ngozi Adichieová (nar. 1977) studovala v Nigérii a v USA. Během nigerijské občanské války zahynuli oba její dědečkové, proto se tomuto období věnuje i ve svých knihách. Její první román Purpurový ibišek (2003), který vzbudil velkou pozornost, nyní vychází poprvé v češtině. Druhý román Půl žlutého slunce (2006, česky 2008) získal literární cenu Orange Prize a byl podle něj natočen film. Poslední román Amerikána (2013, česky 2017) vyšel ve více než dvaceti zemích a velkého úspěchu se dočkaly také její eseje Feminismus je pro každého (2014, česky 2018) a Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních (2017, česky 2018).
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Půl žlutého slunce

Jaké je žít v neustálém ohrožení a strachu o život i o své blízké? A je v takových chvílích důležitější rodina, nebo politika? Nejen na tyto otázky si budou muset odpovědět hrdinové románu Chimamandy Ngozi Adichieové, který právě vychází v novém vydání. Jejich příběhy jsou totiž zasazeny do neklidné doby šedesátých let minulého století, která byla pro Nigérii plná krve a utrpení.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Půl žlutého slunce vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Půl žlutého slunce
probíhá od 8. do 14. srpna 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Půl žlutého slunce

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůl žlutého slunce

Ngozi Adichieová, Chimamanda

Host, 2021

Napsat komentář