Fantasy snění na prázdniny

Tipy_Do sedivych dnu barevne fantasy pribehy
Dnešní tipy zaujmou fanoušky fantasy žánru všech věkových kategorií. Máme tu něco pro děti, mládež i dospělé. Pokud máte rádi kouzelné nadpřirozené bytosti, dobrodružství a temné světy plné nebezpečí, jistě si vyberete.

Kate O’Hearnová, autorka populární fantasy série Titáni, se v nové sáze pro mládež soustředí na okřídlené koně. Přečtěte si první díl série Pegas s podtitulem Plamen Olympu, jejž doporučuje i Rick Riordan.

Pegas – Plamen Olympu

Autorka: Kate O’Hearnová
Přeložila: Miroslava Kopicová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-271-1265-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pegas – Plamen Olympu vydalo nakladatelství Bambook.

Městem otřásá zuřivá bouře a Emily je sama doma, když na střeše jejího domu přistane zraněný Pegas. Emily si okřídleného koně okamžitě zamiluje a snaží se mu pomoct. Netuší však, že spolu s Pegasem se ocitne uprostřed války římských bohů s hrozivými čtyřrukými příšerami. Její život se od té chvíle navždy změní. Dokáže dívka spolu s novými přáteli – bohyní Dianou, olympským zlodějíčkem Paelanem a chlapcem Joelem – zachránit Pegase a s ním všechny bohy dřív, než dohoří Plamen Olympu?

 

Ukázka z knihy

Na Olymp vtrhla válka.
Přišla bez varování. Nikde žádný náznak, že by proti nim nepřítel budoval armádu s cílem úplně zničit Olymp. V jednu chvíli panoval mír a vzápětí už bojovali o holý život. Bylo to krvavé, brutální a naprosto nečekané.
Pro jednoho Olympana to však byla skvělá příležitost, jak si splnit svůj sen.
Paelen se krčil za mramorovým sloupem a sledoval, jak se shromažďují nejlepší olympští válečníci, aby se vetřelcům postavili. Útok vedl Jupiter, s hromem a blesky v ruce. Jeho žena Juno mu stála po levici, nachystaná, s tváří zachmuřenou. Po jeho pravici byl připraven silný Herkules a také Apollo a jeho dvojče Diana s lukem. Byli tam i Mars a Vulkán s veškerou výzbrojí. Za nimi stál ve svých okřídlených sandálech a přilbě olympský posel Merkur. Všichni se chystali k boji. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorce

Kate O’Hearnová se narodila v Torontu v Kanadě, ale vyrostla v srdci New Yorku a pobývala na mnoha místech. V těchto dnech nazývá domovem jižní pobřeží Anglie. Má tři bratry, žádné sestry a miluje zvířata. Během života prošla mnoha kariérami, než našla svou skutečnou lásku v psaní dětských knih. Jako jediná dívka v rodině plné chlapců vyrůstala také spíše jako kluk a milovala hlavně dobrodružné příběhy. V češtině jí vyšly mj. knihy Titáni a Titáni – Do neznáma. Více informací najdete na jejích webových stránkách.

————————————————

Sopka od Kateřiny Brabcové je young adult fantasy román překypující zvraty, jenž ukazuje, že ani kouzla nejsou všemocná. Dokážou se přátelé Etien, Jeff, Violet a Casey vypořádat s nebezpečnými Černými jezdci?

Sopka

Autorka: Kateřina Brabcová
Ilustroval: Jiří Dvorský

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-319-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sopka vydalo nakladatelství Pointa.

Etien a Jeff se náhodou dozvědí o únosu královy dcery Violet. Vysvobození princezny by pro ně znamenalo šanci na lepší život, a tak se vydávají na záchrannou výpravu. Jejich šance na úspěch rozhodně nejsou malé. Jeff má totiž magickou schopnost, která mu umožňuje přenášet se do cizích těl. Proč si ale nechávat princeznu, když se právě tenhle kluk jeví jako mnohem zajímavější kořist? Přesně tak uvažují Violetini únosci, Černí jezdci. Tím se záchranná výprava mění v jednu velkou léčku a najednou je to Jeff a jeho kouzelná moc, o které tu skutečně jde. Podaří se Etienovi, Violet a jejich nové kamarádce Casey najít dávno ztracený národ Sopečných lidí, který jako jediný může Jeffovi pomoct?

 

Ukázka z knihy

Bezděčně zaúpěl, když se mu dláto zarylo hluboko do dlaně. Z rány okamžitě vytryskl proud krve a několik kapek skončilo na jeho pracovní zástěře.
„Ale ne, už zase!“ povzdychl si. To se mu tenhle měsíc stalo už potřetí.
Nenáviděl tuhle práci. Domu se vracel s obrovskými mozoly na rukou, piliny se mu z vlasů nedařilo pořádně vyklepat už několik týdnů a večer sotva viděl, když mu během dne prach nepříjemně podráždil oči.
Zvedl se, prošel dveřmi liduprázdné dílny a zamířil na dvůr, kde si poraněnou ruku opláchl pod proudem vody vytažené ze studny. Dlaň rychle ovázal cípem látky, který utrhl z toho, co ještě před lety mohlo připomínat pracovní oděv, a na chvíli se posadil na jeden ze schůdků vedoucích zpět do míst, kde momentálně působil. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Kateřina Brabcová je učitelka angličtiny s velmi bujnou fantazií a vášní pro sbírání co nejzvláštnějších zážitků. Možná i proto se před dvěma lety rozhodla na šest měsíců odcestovat na Srí Lanku a učit tam mimo jiné i mnichy. O Srí Lance vám prozradí jedno: je to země, kde na obloze uvidíte měsíc, jak se na vás usmívá, a spoustu krásných hvězd. A těm tam tehdy slíbila, že to s tou svou knihou už konečně dotáhne do konce. Takže tady máte Sopku – dílo, na kterém pracovala skoro deset let.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Ema se domnívala, že po smrti konečně dojde klidu. To ale netušila, že se místo toho ocitne v Ruinách, domově Smrťáků. Zjistěte, co všechno tam objeví, v knize Jeden rok od Eleanor Corvin.

Jeden rok

Autorka: Eleanor Corvin

Počet stran: 393
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7568-394-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jeden rok vydalo nakladatelství Bookla.

Myslíte si, že po smrti dojdete klidu? Ne, když budete mít smůlu. Já ji měla. Překvapivě. Místo odpočinku jsem se dočkala bandy vyšinutých smrtek, které si svůj čas mezi sbíráním duší krátí vztahovými peripetiemi, za něž by se nemuseli stydět ani hrdinové telenovel, dramat, tragédií a tragikomedií všeho ražení. Takže vítejte v Ruinách, domově Smrťáků. Jsem Ema a budu vaše průvodkyně.

 

Ukázka z knihy

Prolog
Kdysi dávno, za osmero horami a patero řekami, žila jedna dívka, která si myslela, že smyslem jejího života je najít si dobrého manžela a založit rodinu. Nic jiného údajně nemělo být podstatné… nebo to alespoň tvrdila její matka. Samozřejmě, že v ideálním případě by se jednalo o prince, který by si pro ni přijel na bílém koni a obklopil ji bohatstvím. Dívka naštěstí neměla přehnané nároky, takže když její budoucí manžel přijel na vraníkovi místo na běloušovi, mávla nad tím rukou. Kůň ostatně nebyl problém. Problém seděl na koni a byl natolik opilý, že z toho nebohého vraníka sletěl přímo do bláta.
„A tohle má být ono?“ ptala se sama sebe. V pohádkách se píše o lásce na první pohled. Bůhví, že tady se do sebe na první pohled nezamilovali.
Ani na druhý.
Nebo na třetí.
Vlastně čím víc pohledů si věnovali, tím víc bylo zřejmé, že se rádi mít opravdu nebudou.
Říkáte si, že horší už to být nemohlo?
Mohlo.

 

O autorce

Eleanor Corvin, vlastní jménem Pavla Novotná, vystudovala archeologii na Filozofické fakultě v Brně. V současné době pracuje jako zástupce vedoucí v maloobchodě. Žije v Kratochvilce, vesničce poblíž Brna. Psala povídky pod pseudonymem Aranel van de´ Corvin, které zveřejňovala na blogu nejsvetalagaesie.blog.cz. Po zrušení blogu se rozhodla vydat první knihu Jeden rok.

————————————————

Nakladatelství Argo připravilo nové vydání převratného temného fantasy románu Dcera železného draka od Michaela Swanwicka, v němž se mísí alchymie s technologiemi.

Dcera železného draka

Autor: Michael Swanwick
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3516-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Dcera železného draka vydalo nakladatelství Argo.

Jane, ukradené a zaměněné dítě, je uvězněná v průmyslové Faerii ovládané elfí aristokracií. Dětští nevolníci jsou zde zneužíváni pro výrobu mohutných ozbrojených válečných strojů – kybernetických magických draků – a Jane je mezi nimi jediný smrtelný člověk. Když ji poškozený drak Melanchton vyzve ke společnému útěku, je zaděláno na troufalý podnik, jenž otřese samými základy existence… V mnoha směrech převratná Dcera železného draka v sobě netradičním způsobem spojuje alchymii a techniku. Nejtemnější fantasy a drsný kyberpunk. Příběh o dospívání, jaký jste ještě nikdy nečetli, se odehrává na pozadí pochmurného nihilistického světa plného neřešitelných problémů a třídních střetů, v němž nic není tím, čím se zdá být, a za všechno se platí vysoká, strašlivě vysoká cena.

 

Ukázka z knihy

Podhozenka se rozhodla ukrást draka toho večera, kdy se děti sešly plánovat smrt svého dohlížitele, ale ještě o tom nevěděla.
V továrně na parní draky žila, co jí paměť sahala. Každé ráno ji s ostatními nezletilými nevolníky hnali z noclehárny v budově č. 5 do kantýny na snídani, kterou do začátku směny sotva stihla zhltnout. Obvykle ji poslali leštit válce do obráběčské dílny, ale někdy ji přidělili do budovy 12, kde se černé železné trupy kontrolovaly a olejovaly, než je poslali k sestavení na lince. Břišní tunely byly pro dospělého moc úzké. Měla za úkol ty černé chodbičky prolézt, vytřít a naolejovat. Pracovala do západu slunce a někdy i déle, pokud na dodání zrovna čekal zvlášť důležitý drak.
Jmenovala se Jane.
Nejhorší byla práce ve slévárně, která v létě připomínala peklo ještě dřív, než tavenina natekla do kadlubů, a horko bušilo z klenutých stropů jako pěst, a v zimě byla prostě hnusná, vytlučenými okny hnal vítr dovnitř sníh a na zemi ležela šedivá břečka. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Českým čtenářům byl americký autor Michael Swanwick dosud znám pouze díky své povídkové tvorbě, vždyť za ni také získal pětkrát cenu Hugo, ale i Světovou cenu fantasy či Pamětní cenu Theodora Sturgeona. Knižně ji shromáždil hned v několika sbírkách, z nichž za zmínku stojí zejména reprezentativní výběr The Best of Michael Swanwick (2008). Velkou část z jeho románové tvorby tvoří samostatné tituly In the Drift (1985), Vacuum Flowers (1987), Nebulou oceněný Stations of the Tide (1991), Jack Faust (1997) a Bones of the Earth (2002). Samostatnými příběhy jsou i jednotlivé svazky z jeho provokativní „hard fantasy“ trilogie The Iron Dragon’s Daughter (Dcera železného draka, 1993, Argo, 2020), The Dragons of Babel (2008) a The Iron Dragon’s Mother (2019), v níž v netradičních kulisách propojil temnou fantasy s rozmanitými technologiemi. V ruinách rozvinuté technologické civilizace se odehrává románová dvojice Dancing with Bears (2011) a Chasing the Phoenix (2015), ve které se vrátil ke dvojici postav vystupující v některých z jeho kratších prací. Ať už vezmete do rukou jakoukoli z jeho knih, očekávejte nečekané…

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní fantasy tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePegas – Plamen Olympu

O'Hearnová, Kate

Grada, 2021

zobrazit info o knizeSopka

Brabcová, Kateřina

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeJeden rok

Corvin, Eleanor

Bookla, 2021

zobrazit info o knizeDcera železného draka

Swanwick, Michael

Argo, 2021

Napsat komentář