Inspirace z přírody – ohleduplně a moudře k našemu tělu

lecive-byliny-nahled
I v moderní době se vyplatí důvěřovat léčivým bylinkám a přírodní medicíně. Čtyři zajímavé tituly, které vám představíme v dnešních tipech, vás naučí, jak některé bolístky a nemoci vyléčit doma a přírodně a jak si správnou výživou dopomoci k lepšímu zdraví.

Spisovatelka a zkušená specialistka na výživu Wendy E. Cook věří, že k duševní i fyzické pohodě se může člověk projíst. Ve své knize se podělí o dlouholeté zkušenosti v oblasti výživy v různých etapách života, pomůže vám sestavit funkční jídelníček pro každou příležitost a poradí, jak se pomocí vyváženého stravování zbavit mnohých zdravotních neduhů i jak jim předcházet. Zamýšlí se také nad otázkou, jak suroviny pro naše vaření vlastně vznikají, jakými úpravami procházejí a co se s nimi děje, než se dostanou na náš stůl.

Autorka v knize představuje pozoruhodnou hojnost náročných nápadů, rad a komentářů, inspirovaných prací Rudolfa Steinera. Popisuje cestu lidské evoluce ve spojitosti se změnami vědomí a konzumací různých potravin. Zamýšlí se nad významem zemědělských metod, významem obilovin, záhadou lidského trávení a otázkou vegetariánství.
V další části rozebírá „stavební kameny“ výživy a podrobně zkoumá nutriční i nevýživové vlastnosti mnoha potravin, včetně sacharidů, minerálů, tuků a olejů, mléka a mléčných výrobků, bylin a koření, soli a sladidel, stimulantů, luštěniny, chleba, vody a doplňků stravy. Končí praktickými tipy na vaření, plánování jídelního lístku, jídlo pro děti, sdílení jídel a recepty.
Moudrost ve výživě představuje pokladnici moudrosti a zkušeností pro ty, kteří se zajímají o podstatu jídla, nebo si přejí objevit více o fyzických, duševních a duchovních aspektech výživy.

Moudrost ve výživě

Jak porozumět tomu, co jíme a jakým způsobem nás to ovlivňuje
Autorka: Wendy E. Cook
Přeložila: Romana Šilhavá

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7530-286-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Moudrost ve výživě vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Wendy E. Cook je spisovatelka zabývající se problematikou správné výživy. Narodila se roku 1940, studovala umění na univerzitě Cambridge, kde poznala svého budoucího manžela Petra Cooka. S ním se později přestěhovala do Londýna a následně do New Yorku. Když se u její dcery Daisy rozvinulo astma, na které běžné léky nezabíraly, ponořila se Wendy do světa alternativní léčby. Zajímala se o přírodní způsoby stravování, o přístup k výživě dle Rudolfa Steinera a o zemědělství a pěstování plodin jako takové. Díky tomu zjistila, jak mocný může být vliv výživy na zdraví člověka. Začala se naplno věnovat zdravému vaření a v současné době o tomto tématu pravidelně přednáší na školách, klinikách i pro veřejnost. Zároveň studuje na univerzitě v Plymouthu.

Zdroj informací

————————————————

Jak žili naši předkové, když ještě neexistovaly supermarkety? Jak se vypořádali s bolestí hlavy nebo s nachlazením, když nemohli sáhnout po kouzelné pilulce? Neměli k dispozici naše vymoženosti, ale zato měli daleko blíž k přírodě. Věděli, kdy rostou a kvetou léčivé byliny, po které rostlině sáhnout začerstva a kterou usušit a od jakých zdravotních problémů jim daná rostlinka pomůže. S Herbářem od bylinkářky a milovnice přírody Brigit Anny McNeillové se to můžete naučit také.

Naučte se využívat ozdravné působení přírody v každodenním životě. Novinka z řady moderních příruček Pro dnešní dobu je odborným a přehledným úvodem do pestrého světa rostlin a jejich léčivých účinků. Naučí vás nejen rostliny rozpoznávat, ale také jak je pěstovat, pečovat o ně a vyrábět z nich tinktury, masti, sirupy, čaje a další přírodní léky.

Herbář

Zdraví z přírody
Autorka: Brigit Anna McNeillová
Přeložila: Iva Havlíčková

Počet stran: 208
Vazba:
Formát: 107×170 mm
ISBN: 978-80-7625-180-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Herbář vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Čerstvé nebo sušené?

Já mám ráda bylinky přímo z přírody. Jejich chuti, vůni a síle se nic nevyrovná. Když použiji bylinku čerstvou, kterou jsem si navíc vypěstovala, mohu se na rostlinu, místo a prostředí, kde roste, mnohem lépe napojit. Většina výrobců léčivých přípravků, včetně mě, doporučuje používat čerstvé bylinky raději než sušené. I když i z kvalitních dobře usušených bylinek se dá vyrobit účinný lék a jsou užitečné hlavě na čaje a výluhy během zimních měsíců, kdy nejsou k dispozici čerstvé rostliny. Čaje a čajové směsi určené pro skladování a postupnou spotřebu musejí být vždy ze sušených bylinek, protože čerstvé by velmi rychle zplesnivěly. (str. 32)

Prohlédněte si zbytek ukázky.

O autorce

Pro Brigit Annu McNeillovou je pro spokojený život velmi důležité harmonické propojení s přírodou. Věnuje se sbírání divokých rostlin a plodů, je bylinkářka a průvodkyně, která se snaží ukázat i ostatním lidem krásu a moc přírody. Nabízí svým klientům výpravy do divočiny, během kterých se podělí o své zkušenosti, pomůže jim odpoutat se od moderních vymožeností a naopak jim poradí, jak znovu využívat dary přírody, jak to dělali naši předkové.

Zdroj informací

————————————————

Ani stromy nejsou se svými léčivými účinky pozadu. Nejen byliny se dají použít k přípravě čajů a přírodních léčiv, i mezi dřevinami se najdou velikáni se zázračnými schopnostmi. Oproti drobným bylinkám mají navíc jednu výhodu – většinou se daleko snáz poznávají i hledají.

V této knize se seznámíte s léčivými vlastnostmi stromů rostoucích v České republice a zjistíte, jak je využít v praxi. Najdete zde skvělé tipy na domácí medicínu, uvaříte si dobroty podle kuchařských receptů a nakonec se s námi vydáte na výlet za nejkrásnějšími stromy.

Léčivá síla stromů

Autorka: Pavla Apostolaki

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-2914-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Léčivá síla stromů vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Pavla Apostolaki pracuje jako nezávislá novinářka, publicistka, lektorka a průvodkyně.
S jejími články se můžete pravidelně setkávat v časopise Prima Zoom, Lidé a Země, Xantypa, Top Hotelierstvo, Žena a život, v magazínu Mladé Fronty Dnes Ona Dnes, Doma, na webu iDNES, a v dalších novinách, časopisech a na internetových portálech. Je autorkou knihy Léčivá síla stromů. Pravidelně vystupuje v Českém rozhlase Dvojka, na Radiožurnálu, v Českém rozhlase Brno, v Českém rozhlase Pardubice, v Českém rozhlase Hradec Králové, a spolupracuje s Českou televizí. Přednáší pro Switzerland Tourism, TMB Tourismus-Marketing BrandenburgRakouský institut, střediska Europe Direct, městská informační střediska, knihovny, muzea, hvězdárny a na cestovatelských festivalech. Jako promovaná historička a geografka poskytuje atraktivní průvodcovské služby pro jednotlivce nebo skupiny.

Zdroj informací

————————————————

Kvasinka candida umí být pěkně otravný nezvaný host. Naše tělo navštíví velice snadno, jakmile je oslabené nebo v nepohodě, a vyvolává příznaky, které nám otravují život a o kterých se možná stydíme i mluvit. Velice ráda se vrací, i když už se jí několikrát zdánlivě zbavíme. V přívětivě zpracované knize od Michaely Weissové se poučíte, o jakého nepřítele se vlastně jedná, proč nás trápí a jakými přírodními zbraněmi s ním lze zatočit.

Kniha Jak přírodně na candidu představuje velmi přehledný a prakticky orientovaný systém vyřešení symptomů spojených s přemnoženou candidou a plísněmi v těle. Vše o kvasinkové infekci v jedné knize! Díky knize Jak přírodně na candidu se naučíte:

  • uzdravit své tělo z problémů spojených s přemnoženou candidou (Candida Albicans) a plísněmi komplexně
  • optimalizovat trávení
  • posílit imunitu a metabolismus
  • omladit játra
  • zbavit se případných parazitů
  • zrychlit detoxikaci
  • detekovat své případné alergeny
  • zvládat lépe stres
  • optimalizovat spánek
  • pracovat s mentálními technikami
  • uvolnit napětí
  • posílit přirozenou obranyschopnost organismu

 

Jak přírodně na candidu

Průvodce celostním přístupem ke zdraví
Autorka: Michaela Weissová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-271-2100-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Jak přírodně na candidu vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

candida-ukazka

K dispozici jsou další ukázky.

O autorce

Michaela Weissová je celostní výživovou poradkyní a lektorkou jógy.
Důraz klade na celostní přístup. Pomáhá lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, candidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie uvolňovat bloky na těle i na duši. Celostní přístup ke zdraví jí pomohl z mnoha zdravotních problémů, například od dlouholeté systémové kandidózy. Své poznatky se rozhodla sestavit do tohoto průvodce. V roce 2013 začala psát blog Slunečný život, kde sdílí své tipy a recepty na uzdravení těla i ducha celostní cestou. Založila ekologickou organizaci Home for Trees, z.ú., která chrání a sází lesy v ČR. Píše články pro blog aplikace Foodgroot a je šťastnou maminkou.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoudrost ve výživě
Jak porozumět tomu, co jíme a jakým způsobem nás to ovlivňuje

Cook, Wendy E.

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeHerbář
Zdraví z přírody

McNeillová, Anna Brigit

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeLéčivá síla stromů

Apostolaki, Pavla

Grada, 2021

zobrazit info o knizeJak přírodně na candidu
Průvodce celostním přístupem ke zdraví

Weissová, Michaela

Alferia, 2021

Napsat komentář