Cenu Český bestseller za rok 2020 získal Šikmý kostel Karin Lednické

Český bestseller
O držitelích ocenění Český bestseller za uplynulý rok 2020 je rozhodnuto. Křišťály za nejprodávanější knihy získalo osm vítězů v tematicky rozdělených kategoriích, hlavní cenu v podobě sošky převzala Karin Lednická.

Letošní výjimečná situace nedovolila uspořádat každoroční vyhlášení Český bestseller formou slavnostního večera, proto KNIHCENTRUM.cz udělovalo ceny jednotlivým vítězům individuálně.

„Ceny Český bestseller vyjadřují uznání tvůrcům čtenářsky nejžádanějších titulů v rámci knihkupectví a e-shopu KNIHCENTRUM.cz. Vlastní kategorii mají rovněž audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka. V každé kategorii vyhlašujeme vítěze, který získává křišťálovou plaketu. Autorovi nejprodávanějšího titulu mezi českou beletrií předáváme navíc sošku, kterou navrhl Olbram Zoubek,“

objasňuje jednatelka společnosti KNIHCENTRUM.cz Šárka Besedová.

V kategorii Česká literatura pro děti a mládež se stalo nejúspěšnější knihou Malované čtení oblíbeného tvůrce dětských titulů Adolfa Dudka. Mezi překladovou literaturou pro malé čtenáře získal ocenění titul Tlapková patrola: Dobrou noc, tlapky!

V kategorii Kuchařky nejvíce zazářila kniha o tradici českého domácího pečení Cesta z těsta od vítězky televizní soutěže amatérských pekařů Petry Burianové. Letošní oblibu otužování potvrdila nejprodávanější kniha Wim Hof: Ledový muž v kategorii Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé. Titul Umění být zdráv, který napsal MUDr. Jan Vojáček, se stal v uplynulém roce bestsellerem na téma Zdraví a životní styl.

Žánr audioknih vyhledává čím dál více posluchačů. Ti měli největší zájem o biografii Robert Šlachta – Třicet let pod přísahou. Mezi překladovou literaturou pro dospělé sklidila úspěch stále populární severská dvojice autorů Lars Kepler s novinkou Zrcadlový muž. Absolutní vítězství v hlavní kategorii a také soška spolu s křišťálem patřily Karin Lednické za úvodní román monumentální kroniky Šikmý kostel.

Předání hlavní ceny za českou beletrii pro dospělé proběhlo v rámci akce Knižní maraton Ostrava.

Přehled oceněných nejprodávanějších knih za rok 2020:

ČESKÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Adolf Dudek: Malované čtení

PŘEKLADOVÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Tlapková patrola: Dobrou noc, tlapky!

KUCHAŘKY

Petra Burianová: Cesta z těsta

ODBORNÁ A POPULÁRNĚ NAUČNÁ LITERATURA PRO DOSPĚLÉ

Wim Hof: Ledový muž

ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Jan Vojáček: Umění být zdráv

AUDIOKNIHY

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou

PŘEKLADOVÁ BELETRIE PRO DOSPĚLÉ

Lars Kepler: Zrcadlový muž

Hlavní kategorie ČESKÝ BESTSELLER za rok 2020 (Česká beletrie pro dospělé)

Karin Lednická: Šikmý kostel

Románová kronika ztraceného města. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny.

Obrovské důlní neštěstí roku 1894 drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Každý z nich čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne.

Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány.

Další informace a fotografie z letošního i předchozích ročníků naleznete na www.ceskybestseller.cz.

Doporučení:
Share

Napsat komentář