Osmá detektivka s Joonou Linnou v hlavní roli

Zrcadlový_muž
Manželská autorská dvojice přichází s dalším krimi románem ze série Joona Linna. Ačkoli si autoři „drží laťku“ a jejich příběh je velmi čtivý a dramatický, přesto lze konstatovat, že manželé sklouzli do tvůrčí rutiny.

Kriminální román Zrcadlový muž, který vydalo roku 2020 nakladatelství Host, napsali Alexandr a Alexandra Ahndorilovi, vystupující pod společným pseudonymem Lars Kepler. Jde již o osmý příspěvek do série Joona Linna, která započala románem Hypnotizér, jenž si krátce po svém vydání získal pozornost čtenářů po celém světě. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na knihy Lovec králíků, Písečný muž, Playground, Svědkyně ohně a Stalker, které patří do produkce autorského dua.

Ústředním antihrdinou příběhu je fanatický vrah žen, jehož způsoby vraždění jsou (jak to už v severských detektivkách bývá) velmi brutální. Předtím, než je zabije, drží vrah ženy i několik let v zajetí, kde je systematicky fyzicky i psychicky týrá. Oběti čeká krutá smrt za sebemenší prohřešky (například proto, že měly žízeň). Detektiv Joona Linna musí tohoto muže co nejrychleji dopadnout – bohužel důkazy jsou redukovány na psychicky nemocného svědka, který vyšetřovatelům poskytuje potřebné stopy pouze pod hypnózou.

Produkce Larse Keplera je svou povahou určena pro masy, což se odráží i na obsahu a jazyku příběhu – styl autorů lze hodnotit jako velmi čtivý a zápletku jako překombinovanou. Kniha sice nabídne čtenářům v rámci žánru nadstandardní zážitek, obsahuje však jisté nelogičnosti, nad kterými se pozorný čtenář minimálně pozastaví. Jedná se například o skutečnost, že vězněné ženy hlídá pouze stará paní, vyzbrojená holí s otráveným bodcem – lze těžko uvěřit tomu, že by se někdo zoufalý a vyděšený vidinou brzké smrti nepokusil tuto ochranu překonat.

Autoři představují v rámci severské krimi typický profil zabijáka (abych čtenářům neubrala zážitek z četby, záměrně nebudu konkrétnější) – poměrně předpokládatelně se jeví i některé dějové zvraty, které mají být šokující, ale ostříleného čtenáře detektivek příliš nepřekvapí. Na konci knihy autoři konstatují, že svým příběhem upozorňují na násilí páchané na ženách. Bohužel mi však přišlo, že zakomponování tohoto společensky důležitého tématu do příběhu nemělo dostatečnou hloubku.

Z knihy čiší, že autoři primárně cílili na vyvolání emocí na straně čtenáře – popisy vražd jsou za tímto účelem vyexponované do maximální nechutnosti. Lze se ptát, zda to není rezignací autorů na jiné postupy, kterými by mohli navodit kýženou atmosféru. I přes tuto kritiku hodnotím Zrcadlového muže jako velmi podařený příspěvek z oblasti severské krimi, a to zejména díky jeho čtivosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrcadlový muž

Kepler, Lars

Host, 2020

Napsat komentář