Literární online akce do konce května

nenechte_si_ujit
V celé republice sice pomalu dochází k rozvolňování protipandemických opatření, ale i tak většina literárních akcí zatím zůstává v online světě. Podíváme se na ty nejzajímavější z nich a navrch přidáme jednu, na kterou můžete dorazit osobně. 

Na co se můžete těšit? Koná se beseda se spisovatelkou Biancou Bellovou, čtení pro předškoláky, ale také představení hned několika knižních novinek.

A začneme rovnou akcí pro ty úplně nejmenší. Brněnská Knihovna Jiřího Mahena pořádá v pondělí 24. května čtení pro děti. Tentokrát knihovnice natočily čtení z knížky Jezevec Chrujda našel velkou lásečku. Děti si poyslechnout příběh jezevce, který se zamiluje do lasičky Aničky. Nebude to ale tak jednoduché, protože o Aničku se uchází ještě někdo další… Na to, jak příběh dopadne, si ale děti budou muset počkat na čtení. Začíná v 16.00 na Facebooku knihovny.

Pokud jste si oblíbili knížky jako JezeroMona či novinku Tyhle fragmenty, určitě vás bude zajímat online akce, kterou pořádá Městská knihovna v Písku. V pondělí 24. května se uskuteční autorské čtení a beseda se spisovatelkou Biancou Bellovou, autorkou výše zmíněných titulů. Tématem bude samozřejmě její nový titul Tyhle fragmenty, dozvíte se toho ale mnohem víc. Akce začíná v 17.00, odkaz na vstup do online akce najdete na webu písecké knihovny.

Pokud vás láká tvůrčí psaní a rádi byste jednoho dne napsali vlastní knihu, určitě si nenechte ujít akci, kterou v úterý 25. května pořádá Městská knihovna v Praze. Od 17.00 se koná přednáška, kde vám knihovnice a spisovatelka Jarmila Kašparová poradí, jak napsat příběh, který se odehrává ve světě, který má takříkajíc hlavu a patu. Vytvořit uvěřitelný svět, do kterého příběh zasadíte, totiž není vždy jen tak. A přestože je akce koncipovaná jako přednáška, nic nebrání tomu, aby se z ní nakonec stala diskuse a vy se tak nemohli zeptat na všechno, co vás zajímá. Akce se koná přes aplikaci Zoom a odkaz na přihlášení najdete na webu knihovny.

A ještě jednou něco pro začínající tvůrce. Ve čtvrtek 27. května pořádá Knihovna Jiřího Mahena v Brně online literární dílnu s Terezou Matouškovou. A když se díky předešlé akci naučíte vytvořit svět, do kterého příběh zasadíte, v této akci se dozvíte, jak vytvořit postavy, které si vaši čtenáři zamilují. Akce začíná v 16.00 a zájemci se mohou hlásit na e-mail mladez@kjm.cz nebo terezamatouskova@post.cz.

A jak jsme slibovali, máme tu jednu i offline akci. Po dlouhé době tak opět budete moci vyrazit za literaturou, konkrétně do brněnské Knihovny Jiřího Mahena, na pobočku Bohunice. Ve čtvrtek 27. května se zde od 10.00 koná představení knih, které vychází během Knižního čtvrtka. Pokud vás tedy zajímají literární novinky, určitě na akci dorazte. A protože se situace často mění den ze dne, před akcí se pro jistotu na webu knihovny ujistěte, za jakých podmínek se akce koná.

A na závěr tu máme jednu třešničku na dortu pro malé literární nadšence. Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně si pro děti připravila geolokační hry Seekorka. Jedná se o tři hry, jejichž cílem je pomocí mobilní aplikace najít místo, na kterém splníte úkol a následně se i dozvíte, kam máte putovat dále. Všechny účastníky čeká malá odměna a ti, co splní všechny tři Seekorky, čeká slosování o pěkné knižní a hravé ceny. Tak neváhejte a vydejte se svými ratolestmi poznávat Vsetín a okolí. Akce se koná až do konce srpna, na najití všech míst tak máte dostatek času.

Pokud víte o nějaké další zajímavé online nebo i offline literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář