Zajíc v pytli

Patricny_Zajic v pytli
Volby jsou vlastně nákup.
Co? Koho?

Je tolik způsobů nákupu. Někdo kupuje to nejlevnější, stejně se to za čas vyhodí. Jiný to nejdražší, zboží za dvě zlatky je určitě lepší než zboží za jednu zlatku, není-liž pravda? Další říká „zlatá střední cesta“.
Nic z toho už dneska neplatí. Ani značka už není žádnou zárukou kvality, je to už  j e n značka. Basta fidli!
Takže: začal jsem se řídit časopisem, který se věnuje prověřování výrobků – je to tedy jakýsi hlídací pes, který dělá za mě to, co bych nezvládl. Provádí různé testy, kontroluje správnost reklamy, odhaluje triky… Taky vás na tom překvapuje, že je to vůbec třeba? Dobré zboží se chválí samo zřejmě platívalo kdysi. Dneska je to k smíchu, ale s trochou nostalgie, řekl bych. No představte si, že si chcete koupit termohrnek. Třeba… Já tedy ne, mám termosku, tak na co ještě hrnek? Ale budiž – termohrnek.
Podle čeho budete vybírat? Podle barvy? Na co se zaměříte? Na detail? Na cenu? Na vzhled? Na způsob zavírání? Jak dlouho vydrží čaj teplý? Jestli se hrnek nerozbije?
Tohle nezvládám a čtu ten časopis – pokud možno nezávislý na reklamě, který to porovnání udělá ze mě. S úžasem se tam potom dozvídám, že hrnek za dvě stovky svou kvalitou i parametry trumfne hrnek za devět set! Ten, kdo nakupuje to nejdražší, musí plivat vzteky – pokud mu ovšem to srovnání někdo poví. Takovou špatnou zprávu… Halejte, šéfe, víte, že ten váš hrnek je pěknej šunt? Takový prachy za něj chtěj a kafe v něm nevydrží teplý! Asi nepoví, víme, jak končívají poslové špatných zpráv.
Pokud vím, máme takové hlídací medium, které nám poví o kvalitách mikrovlnky, pánve či podprsenky. Je jich už dokonce prý několik, protože poptávka vytvoří nabídku. Alfou a omegou toho časopisu bude důvěryhodnost. A tady je třeba počítat i s tím, že výrobce, který v testu neuspěl, začne zjednodušovat a vypouštět pomluvy… třeba pod cizím jménem. Je to možné.
S tím se musí vypořádat kritické myšlení každého z nás. Myslím, že spíš se musí umět naslouchat a ptát se.
Takže: řekněme, že tisk, který poradí v otázce nákupů zboží, máme.
Ale – máme tisk – hlídače nebo medium – pro „nákup“ politiků? Ty dnešní jsme volili dost lehkomyslně a v čase klidu a relativní prosperity. Koho budem volit letos (pro průser jménem covid) je ve hvězdách. A tady bychom asi uvítali solidní médium, které za nás otestuje, připomene, ověří, zeptá se… Takové, na které bude spoleh.
Máme takové?
Protože hledání těch pravých nebude snadné. Kupovat zajíce v pytli se možná bez následků může v dobrých časech. V těch nedobrých to může být osudné.
Zrovna nedávno jsem něco hledal a napadlo mě…
Víte, co je na hledání nejvíc nepříjemné? Co je na hledání fakt blbý?
Že nevíte, jestli najdete!


Martin Patřičný

Martin PatricnyAutor je výtvarník-dřevař, vypravěč. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce řezbáře a soustružníka dřeva. Za totality pracoval v dělnických profesích, např. jako dřevorubec, skladník, řidič. Od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Byl spoluautorem scénáře a průvodcem 26 díly velkého televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu – Nadace Dřevo pro život, režie Bedřich Ludvík, ČT 2/ 2008, 2009. V roce 2000 s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou vyhlásili Den stromů, původně Den stromů a dřeva, 20. 10. 2000 poprvé. Národní muzeum je podpořilo výstavou Den stromů (M. Patřičný, J.  Michálek). Patřičný má za sebou přes sto výstav v tuzemsku, např. 1993 – Rudolfinum, Praha, 1995 – Lichtenštejnský palác, HAMU, 1998 – Obecní dům a Národní muzeum v Praze, 2002 – Akademie věd… Pravidelně vystavuje na Světě knihy. Pro For Arch připravil dvě rozsáhlé výstavy o dřevě. V zahraničí vystavoval mj. v roce 2003 v Haagu a Naardenu, 2006/7 – Salon Nezávislých, Paříž, (Německo, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Belgie, Itálie) a mimo Evropu roku 2008 v Torontu – North York Centre Library. Martin Patřičný vydal tyto knihy: Pracujeme se dřevem (v roce 2017 vyšlo 5. vydání), Dřevo krásných stromů (tři vydání), Monografie (2009), Kus dřeva ze stromu poznání (s Bedřichem Ludvíkem), Všecky krásy dřeva (2014), Jako v nebiPatřičná Čítanka (2014), Velká kniha o dřevě (2016). Od roku 1998 uspořádal řadu „Dřevěných večerů“ – diskusních i hraných s poesií a živou hudbou v Národním muzeu v Praze, Městské knihovně Praha a dalších městech ČR.

Autorovi právě vychází nová kniha Akord a jiskry!!!

Martina Patřičného můžete také 2x týdně vídat na ČT2 v pořadu Kus dřeva ze stromu. Nenechte si pořad ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšecky krásy dřeva
Patřičný, Martin

Grada, 2014

zobrazit info o knizeVelká kniha o dřevě

Patřičný, Martin

Fortuna Libri, 2016

zobrazit info o knizePracujeme se dřevem
Základní příručka

Martin Patřičný

Grada, 2010

zobrazit info o knizeJako v nebi

Patřičný, Martin

Agentura KRIGL, 2012

zobrazit info o knizePatřičná čítanka

Patřičný, Martin

Jonathan Livingston, 2014

zobrazit info o knizeKus dřeva ze stromu poznání

Patřičný, Martin - Ludvík, Bedřich

Edice České televize, 2011

zobrazit info o knizeAkord a jiskry
Povídky

Patřičný, Martin

Brána, 2021

Napsat komentář