Ohlédnutí za Dny polské kultury

nenechte_si_ujit
Literární akce se stále konají pouze v online světě. V dubnu například probíhaly Dny polské kultury a my si je nyní můžeme společně připomenout. Možnost pouštět si akce ze záznamu je totiž alespoň nějakou náplastí na aktuální literární „půst“.

Tradičně se Dny polské kultury konají v Brně a pořádá je Knihovna Jiřího Mahena. Letos se však kvůli epidemii přesunuly na internet a kouknout se na jednotlivé akce tak mohou lidé ze všech koutů naší země. I ze záznamu tak můžete zhlédnout divadelní představení, literární pořady či zajímavé přednášky.

Divadlo

Děti se mohou kouknout na divadelní představení Švec Dratvička v podání Asz Teatr z Poznaně. Jedná se o veselé loutkové představení, a tak určitě nebude ani vadit polština – důkaz, že pohádkovému jazyku rozumí všichni:

Stejné divadlo, Asz Teatr z Poznaně si připravilo i hru Pavla Kohouta Válka ve třetím patře. Děj se odehrává v jednom pražském bytě, který se shodou neuvěřitelných okolností stane dějištěm absurdního boje:

Literární pořady

Pokud vás láká polská literatura, určitě byste se měli kouknout na Čtení pod lampou, ve kterém Věra Zástěrová Sasínková přednesla ukázky hned ze dvou knih Mariusz Szczygieła, a to Projekt: Pravda a Udělej si ráj:

Přednášky

Pokud máte rádi jazyky a rádi se v této oblasti vzděláváte, určitě se vám bude líbit také přednáška Já o voze, ty o koze brněnského polonisty Romana Madeckého o rozdílech mezi češtinou a polštinou:

Jaké další akce se konaly v rámci Dnů polské kultury, se můžete podívat na stránkách Knihovny Jiřího Mahena v Brně, která celou akci pořádala.

Doporučení:
Share

Napsat komentář