Když žena poruší pravidla

pojidacka-hrichu
Pojídačem hříchů nebyl jen bájný netvor Amemait. V knize, kterou vám dnes chceme představit, je každý hřích přirovnán k jídlu, které se servíruje naší mladé kriminálnici. Co vlastně provedla? A co se děje s odsouzenými dál?

Říká se, že existují jen dva druhy příběhů: muž se vydává na cestu a do města přijíždí cizinec. Je však ještě třetí: žena poruší pravidla.
Čtrnáctiletá May je zatčena za krádež a brzy se dozví rozsudek: stane se pojídačkou hříchů. Jednou z nenáviděných žen, které musejí vyslechnout zpověď umírajících, během pohřebního rituálu sníst jídla symbolizující hříchy a odcházejícím duším tak umožnit vstup do nebe. Samy však zůstávají poskvrněny cizími proviněními a jsou odsouzeny k životu na okraji.
Nově nabytá identita už navždy němé a pro společnost raději neviditelné pojídačky však May otevírá jiné dveře. Když začnou za podivných okolností umírat královniny komorné a ona musí z rakví sníst hříchy, které mrtvé nespáchaly, rozhodne se May pátrat po tom, proč musely ženy zemřít a kdo si jejich smrt přál.
Pojídačka hříchů nabízí poutavý příběh o zradě a lsti, o smrtelném tajemství a mlčení, o ženách mocných i společensky vyloučených, o moci, ale také o zvláštní svobodě, které se těší vyděděnec bez jakékoliv naděje na spásu.

 

Pojídačka hříchů

Autorka: Megan Campisiová
Přeložila: Johana Horálková

Počet stran: 327
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-0515-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Pojídačka hříchů vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

 Chleba pod mým šátkem je ještě teplý a přes kůrku je cítit, jak mi tluče srdce. Běžím, jak nejrychleji můžu, podél příkopu u cesty.
Před očima se mi mihne rozevřená hnědá nozdra, z níž se line horký koňský dech.
„Uhni z cesty,“ křičí vozka, který vyjíždí z boční uličky a pobízí kobylu, aby se dala rušnou hlavní ulicí. Ta pohazuje hlavou ze strany na stranu a udidlo se jí pod žlutými zuby prohýbá. Cestu mám zatarasenou.
Jsem moc nápadná, nadávám si a drápu se ze škarpy na silnici. Přitisknu si kořist do mezery mezi ňadry a vyrazím kolem vzpouzejícího se koně a vozu se senem.
„Jo! To je ona!“ zaječí pekař. Neodvažuju se otočit, jen se rozběhnu. Zabočím do úzké uličky. Na křižovatce se rozhlédnu na jednu stranu, zaváhám a vydám se na druhou, minu stáj a kovárnu. Ale pekařův syn, který je mi v patách, neváhá. Popadne mě za krk a srazí k zemi. Tváří se zabořím do bahna. Otevřenými dveřmi do kovárny vidím kovářovy boty. Jak jsem běžela, sotva popadám dech. Vezmu chleba do obou rukou a zahryznu se do kůrky. To už se rovnou můžu najíst, napadne mě. Jestli mám jít do vězení, tak aspoň s plným břichem.

***

Neznat svůj trest je skoro horší než být odsouzená. Holky, co mají viset, oběsí za tři dny.
„Pověsí mě společně s nimi?“ zeptám se žalářníka skrz mříže, ale jeho tvář je jako z kamene. „Mám se připravit?“
Ne že bychom si měly tolik co chystat. Winnie slibuje jedné z děvek své boty za to, že sní její hříchy. Když uvězněný člověk není bohatý, dostane se mu jednoduché konzumace, která je vyhrazena pro ty, kdo se před smrtí nemohou vyzpovídat. Děvka odmítne.
„Ale tvoje duše je už stejně ztracená,“ tvrdí. „Určitě ti to neublíží. Moc toho není. Jen krádeže a nějaké lži, přísahám.“
Druhá děvka zavrtí hlavou dřív, než se jí Winnie vůbec zeptá. „Na pojídačku hříchů se nesmí nikdo podívat. A ani se jí dotknout. Jak bych mohla pracovat, když mě nikdo neuvidí nebo se mě nebude moct dotknout?“
Krysí dívka je úspěšnější. Nabídne pojídačce psů měďák za to, že její sestře donese nějaký medailonek. Slibuje, že až úkol splní, sestra jí dá další.

Zajímá vás, co bylo dál? Pak pokračujte na zbytek ukázky.

 

O autorce

Megan Campisiová pracovala jako správkyně lesa, šéfkuchařka v Paříži a učitelka loutkoherectví v Etiopii. Studovala commedii dell’arte u Antonia Favy a věnovala se dílu Williama Shakespeara v Královské akademii dramatických umění. Učí drama, píše romány a divadelní hry. Hovoří francouzsky, studuje mandarínštinu a umí podojit kozu. Momentálně žije s rodinou v Brooklynu, kde vede divadelní společnost Gold No Trade.

Zdroj informací: Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePojídačka hříchů

Campisiová, Megan

Host, 2021

Napsat komentář