Skutečné osudy – náměty na román

Skutecne_lidske_pribehy
Nejlepší inspirací pro literární tvorbu je bezesporu sám život, vytváří totiž mnohdy neuvěřitelné příběhy, nad kterými se tají dech. Dnes vám představíme hned tři tituly popisující skutečné osudy lidí, jejichž životní cesta je plná obdivuhodných a inspirativních událostí.

Společně s francouzským spisovatelem Sylvainem Tessonem se vydáme na putování po stopách legendární šelmy – sněžného levharta. Poznáte, jak probíhala jeho cesta drsnou krajinou a jak postupem času začala nabírat duchovní rozměr. Jak už to tak totiž u podobných cest bývá, autor začal bilancovat vlastní život i vztah člověka s přírodou.

Sněžný levhart

Autor: Sylvain Tesson
Přeložila: Petra Zikmundová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-480-6
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Sněžný levhart vydalo nakladatelství Garamond.

Sylvain Tesson, autor bestselleru V sibiřských lesích, se tentokrát vydal s fotografem Vincentem Munierem na Čhangthang, náhorní plošinu Tibetu, po stopách téměř mytické šelmy: sněžného levharta. Putování drsnou krajinou a hledání skutečné šelmy se pro autora stává duchovní cestou. Dojmy z výpravy za extrémně plachým, samotářským zvířetem v knize Sněžný levhart vztahuje ke zkušenostem se ztrátou milovaných žen, jejichž přízrak ve vzácné šelmě spatřuje, a prokládá úvahami o vztazích mezi přírodou a člověkem.

Ukázka z knihy

„Tessone! Už šest let stopuju jednu šelmu,“ povídá Munier. „Ukrývá se v tibetských horách. Letos v zimě se tam vracím, pojeď se mnou.“
„Která šelma to je?“
„Sněžný levhart. Nádherný přízrak!“
„Myslel jsem, že ta vyhynula.“
„To ona jen chce, abychom jí věřili.“

O autorovi

Sylvain Tesson (*1972), francouzský spisovatel a dobrodruh, po studiích geopolitiky cestoval a o svých cestách psal knihy, z nichž některé byly zfilmovány (Sám180 dní u Bajkalu natočený podle jeho knihy V sibiřských lesích). Na motorce přejel Island, s kamarádem objeli zeměkouli na kole, podnikl pětiměsíční přechod přes Himálaj, v roce 2003 prošel cestu popsanou Slawomirem Rawiczem, který prchal z gulagu u Jakutska do Kalkaty v Indii, aby se přesvědčil, zda je to možné. Až na popsaných 10 dnů bez vody v poušti Gobi se utvrdil v tom, že to možné je.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond

————————————————

Neexistuje větší důkaz o lidské síle a morálce, než jsou příběhy lidí, kteří riskovali vlastní život pro záchranu ostatních. Jeden takový vypráví kniha Čas riskovat všechno, která vyšla v nakladatelství Jota. Popisuje osud Irky Mary Elmes, která zachránila stovky židovských dětí před koncentračními tábory.

Čas riskovat všechno

Autorka: Clodagh Finnová
Přeložila: Marie Jungmannová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-734-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Čas riskovat všechno vydalo nakladatelství Jota.

Clodagh Finn procestovala Evropu, aby skrze útržkovité informace z muzeí a přeživších zkonstruovala životní příběh neznámé irské ženy, která během druhé světové války zachránila stovky dětí před deportací do koncentračních táborů. Kniha přináší první ucelený příběh o odvaze, hrdinství a tragédii, které se s osobností Mary Elmes úzce pojí.

Děti ji oslovovaly „slečno Mary“ a nyní vzpomínají na její neuvěřitelnou dobrosrdečnost. Vzpomínají, jak jim dala jídlo a poskytla přístřeší a později riskovala vlastní život, aby jim pomohla uprchnout z konvoje smrti. Mary Elmes byla velmi talentovaná a bystrá mladá žena, která zanechala akademické práce (vystudovala francouzštinu a španělštinu), aby již na počátku 30. let odjela pomáhat během španělské občanské války. V roce 1939 uprchla před diktaturou generála Franca a vydala se do Francie nadále pomáhat utečencům. Když bylo v roce 1942 jasné, že jsou Židé vydáváni na smrt, začala ve svém voze propašovávat židovské děti. Nedlouho poté byla zatknuta a vězněna gestapem, které ji později ze záhadných důvodů propustilo. Hned po propuštění se opět vrátila ke své záchranné misi. Po skončení války se Mary vdala a usadila a nikdy nemluvila o tom, co za války dokázala (o jejích činnostech nevěděly ani její děti). Její příběh byl na dlouhá léta zapomenut. Mary Elmes se dožila 93 let a až po její smrti jí byl in memoriam udělen titul Spravedlivý mezi národy. Kniha vzdává čest ženě, která riskovala svůj život, aby zachránila stovky jiných.

Ukázka z knihy

Jednoho jasného zářivého dopoledne koncem června roku 2014 se profesor Ronald Friend vydal po ulici Rue du Nord, aby našel školu, kde byli s bratrem a dalšími židovskými dětmi v posledních letech druhé světové války všem na očích schováni. Hledal orientační body na tiché ulici svažujíc se k řece Tarnu, která dává městečku Marssac-sur-Tarn v jihozápadní Franci jméno, ale neměl žádné skutečné vzpomínky, o nichž by se dalo mluvit.

Navzdory uplynulé době však přiletěl ze svého domova v oregonském Portlandu zejména proto, aby si ta temná léta připomněl. Několik dní před tím se zúčastnil obřadu na počest Mary Elmesové, Irky, která ho v roce 1942 spolu s jeho starším bratrem dostala z nechvalně známého zadržovacího tábora a zachránila jim tak život.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Clodagh Finnová je novinářka, která pracovala pro listy Irish Examiner a Sunday Independent a také jako nezávislá spisovatelka a redaktorka v Paříži. Zajímá se zejména o historii a archeologii. Žije v Dun Laoghaire v hrabství Dublin s manželem a psem. Čas riskovat všechno je její první kniha.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A na závěr tu máme jeden inspirativní příběh pro milovníky mluveného slova. V nakladatelství Kazda vyšla audiokniha Pobřežní cesta, která vypráví o tisíc kilometrů dlouhé pouti autorky Raynor Winnové. Vydala se na ni se svým mužem ve chvíli, kdy přišli téměř o všechno – dům, práci i zdraví. Jednalo se tak o jedinečnou příležitost poznat nejen krásy okolní přírody, ale i sami sebe…

Pobřežní cesta

Autorka: Raynor Winnová
Přeložila: Lucie Mikolajková
Interpretka: Dana Černá

Vazba: CD
ISBN: 8594201410062
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Pobřežní cesta vydalo nakladatelství Kazda. Na YouTube si můžete poslechnout krátkou ukázku.

Pobřežní cesta je otevřená, optimistická osobní výpověď o tom, jak těžké je se vyrovnat se zármutkem a jak ozdravnou moc může příroda mít. Především je to však příběh o domově, který můžeme ztratit, znovu vybudovat i nečekaně objevit.

Teprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Chtějí projít Jihozápadní pobřežní cestu, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu. Putují přímořskou krajinou, po útesech mezi mořem a oblohou a v batozích si nesou jen to nejnutnější. S každým krokem, každým dalším setkáním a potížemi, jimž musejí čelit, se z prosté pěší výpravy stává životní pouť. Popis jejich putování je až brutálně upřímný. Raynor a Moth mají často hlad, nemají se kde umýt, ostatní se od nich s nedůvěrou odvracejí. Zároveň si ale stále dokážou uvědomovat krásu okolní krajiny. Jejich cesta je zároveň cestou k sebeuvědomění, k čirému prožitku těch nejzákladnějších věcí, k naději.

O autorce

Raynor Winnová se i po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty stále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem a jejich psem Montym.

Zdroj informací: www.kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSněžný levhart

Tesson, Sylvain

Garamond, 2020

zobrazit info o knizeČas riskovat všechno

Finnová, Clodagh

Jota, 2021

zobrazit info o knizePobřežní cesta (audiokniha)

Winnová, Raynor

Kazda, 2021

Napsat komentář