Intimní svět obrazem i slovem

Winter_Uzel_NepraktuvAtlasSexu
Přiznejme si otevřeně, že pohled na umně vyvedené postavičky v rouše Evině či Adamově nás zpravidla nenechá chladnými. Vytvoří-li takový obrázek figury opravdový mistr ilustrátor a doplní-li je vtipným slovem odborník na věci intimní, lze očekávat skvělý úspěch.

Pod názvem Nepraktův atlas sexu přineslo v srpnu 2020 nakladatelství Epocha již ve druhém vydání výsledek spolupráce Jiřího Wintera-Neprakty a Radima Uzla.

Nakladatelství Epocha se nejenom netají, ale dokonce pyšní tím, že systematicky vydává většinu dostupného díla jednoho z našich nejznámějších ilustrátorů Jiřího Wintera alias Neprakty. Za svou dlouhou kariéru vytvořil Neprakta desítky tisíc obrázků, z nichž mnohé posloužily jako ilustrace v populárních knihách. Za všechny zmiňme Nepraktovu spolupráci s Miloslavem Švandrlíkem (k těm nejznámějším publikacím nade vši pochybnost patří třeba Černí baroni či bezpočet Příhod žáků Kopyta a Mňouka). Při mnoha příležitostech spolupracoval mistr Winter i s Radimem Uzlem (naposledy jsme se spolu dívali na knihu Zvíře nadržené, jež u Epochy vyšla na začátku roku 2020).

Zatímco obvyklým modelem kooperace autora a ilustrátora bývá nejprve vytvoření textu a následné doplnění o malůvky, v případě Nepraktova atlasu sexu tomu bylo naopak. Jak se dozvíme z předmluvy, již před polovinou devadesátých let minulého století se mistr Radimu Uzlovi pochlubil se sérií eroticky laděných kreseb. Pan doktor doplnil mistrovy obrázky humorně laděnými komentáři, a již v roce 1994 spatřila světlo světa první verze této otočené formy spolupráce. O dvanáct let později, tentokrát už pod hlavičkou nakladatelství Epocha, proběhla rozsáhlá revize a rozšíření původní varianty. Z původních šedesáti stran narostla publikace na sto šedesát osm stránek. To je výrazné doplnění obsahu, není-liž pravda?

Nepraktův atlas sexu skutečně představuje svého druhu encyklopedii. Nenajdeme v ní sice slovníkově formulovaná hesla, ale o to zábavněji její obsah působí. V rámci první stovky stran v úseku nazvaném „Sex a trocha historie“ očekávejme desítky lechtivých a tematicky okomentovaných ilustrací. Namátkou uveďme názvy alespoň některých hesel: „Vyhnání z ráje – prvotní hřích“, „Sapfó – básnířka z ostrova Lesbos“, „Nahota ve Spartě“, „Pás cudnosti“, „Indické harémy“, ale třeba i „Květomluva“, případně „Guvernantky“. Z tohoto vzorku lze snadno odvodit, že poučení se nám dostane jak v oblasti bájesloví, tak ve skutečně historických aspektech. Stejně tak je zřejmě patrné, že ne každé zpracované téma svazuje jen prostá nahota. To si raději připomeňme: ne každá z ilustrací si bere na mušku obnažená těla dovádějících nemravů. Ve druhé části zapouzdřené do názvu „Sex a trocha fantazie“ se vypravíme hlavně do světa pohádek a pověstí, ale nejenom tam. Malá ochutnávka z téměř čtyřicetistránkového bloku: „Meluzína“,  „Golem“, „Čertův mlýn“, „Vymítání ďábla“, „Elixír lásky“, ale i kupříkladu „Účesy“, „Tetování“, případně „Sex a obezita“.  Pověstnou třešničku na dortu pak reprezentuje třetí a závěrečný úsek pojmenovaný případně „Jak na to“. Ano, jistě již tušíte, že zde lze očekávat nejednu radu pro nezkušené, pár doporučení pro ty protřelé a nakonec několik zvláštností pro všechny. A protože příklady táhnou, zde jich zase několik máme: „Pračlověk – prapůvodní poloha pohlavního spojení“, „Kámasútra“, „Hledání bodu G“, ale dokonce i „Impotence“ či „Skupinový sex“.

Zatímco ve výše zmíněné knize Radima Uzla Zvíře nadržené jsem text označil za více méně odborně formulovaný, v případě Nepraktova atlasu sexu se není třeba něčeho takového obávat. Všechny příspěvky jejich autor zpracoval do humorné formy skvěle doplňující ilustrační nosnou vlnu. Obsah pobaví i poučí, řadu témat postaví i do méně známých souvislostí. Zkrátka, atlas se vším všudy. Potěcha pro oko i ducha.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepraktův atlas sexu

Uzel, Radim - Winter, Jiří Neprakta

Epocha, 2020

Napsat komentář