Sám sobě psychologem

sam-sobe-psychologem
Říká se, že jedna kniha je lepší než deset psychologů. A co když se jedná o knihu zabývající se právě lidskou duší? Pojďte s námi porazit úzkost, vymést brouky z hlavy a najít své vlastní štěstí ještě před tím, než začnou zelenat stromy a vypukne jaro v celé své kráse.

Je večer, ležíte v posteli, připraveni spát… ale místo toho jen zíráte do stropu a přemýšlíte? Přemýšlíte o svých pocitech, o tom, co vás čeká, co jste celý den udělali, jak jste to udělali a jak jste to mohli udělat lépe? Zrychluje se vám tep, do těla proniká svíravý pocit úzkosti? Pak určitě sáhněte po naší první knize dnešních tipů. Naučíte se, jak svoje tíživé myšlenky lépe zpracovat a co lépe — jak se jim do budoucna vyhnout.

101 pravidel, jak zastavit úzkost

Získejte znovu kontrolu nad životem, který chcete žít
Autorka: Tanya Peterson
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-1795-6
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu 101 pravidel, jak zastavit úzkost vydalo nakladatelství Grada.

V této knize najdete akční plán, který vám poskytne potřebné nástroje k tomu, abyste se osvobodili. Právě teď je nejlepší chvíle dát sbohem úzkosti a pokračovat dál ke svému vytouženému životu.

      • Trápí vás ve dne v noci starosti a obavy?
      • Trpíte úzkostí v práci, ve škole, ve vztazích?
      • Máte strach z budoucnosti?
      • Nemůžete se přestat zabývat věcmi, které se staly v minulosti?
      • Cítíte se bez energie?

Zbavte se úzkosti, obav a strachu, které se zmocňují vašich myšlenek a emocí a přikazují vám, co máte dělat. Úzkost je zákeřná past, která dusí a omezuje.
V této knize najdete akční plán, který vám poskytne potřebné nástroje k tomu, abyste se osvobodili. Právě teď je nejlepší chvíle dát sbohem úzkosti a pokračovat dál ke svému vytouženému životu. Autorka nabízí 101 vyzkoušených tipů a cvičení, které zaručeně fungují.
Zastavte úzkost jednou provždy!

 

Ukázka z knihy

Úzkost se ráda prohání hlavou, jako by jí patřila. Je klidně možné mít několik úzkostných myšlenek najednou, což znamená, že vaši mysl naprosto ovládnou. Tyto myšlenky se zdají být velmi reálné a lehko se do nich zamotáte. Když se vám podaří podívat se na ně z větší vzdálenosti, pomůže vám to úzkost zabrzdit.
Lidská mysl je úžasná. Dokáže myslet na spoustu věcí, dokonce i takových, které nejsou skutečné. Zavřete na chvíli oči a představte si, že za oknem je veverka. Pak si představte, že je dvoumetrová. A fialová. A v tlapkách nese váš oblíbený zákusek a jde k oknu, aby se s vámi podělila.
Otevřete oči. Ve vaší mysli vypadala veverka opravdově, ale ve skutečnosti jste nevěřili, že je skutečná, protože jste věděli, že jde o cvičení. Uvědomovali jste si, že jen myslíte na obří fialovou veverku se zákuskem. Toto vědomí můžete využít k zastavení úzkosti, jakmile začnete příliš přemýšlet.

***

Úzkostné myšlenky mívají různou podobu. Jednou z nich je černobílé myšlení, které často doprovází úzkost, depresi a další duševní obtíže. Černobílé myšlení ve stylu „všechno, nebo nic“ má zničující účinky. Zapříčiňuje úzkost, zhoršuje tu, která vás už pronásleduje, a dokáže vás uvěznit v pasti.
Když se přistihnete, že používáte slova jako „vždycky“, „nikdy“ nebo „pořád“, nejspíš se právě utápíte v úzkostných myšlenkách. Jiná varianta černobílého myšlení zahrnuje odsuzující slova a fráze, například „Jsem příšerný rodič.“ Takové myšlenky jsou jako tunelové vidění — nutí vás věřit, že jsou pravdivé a že neexistuje žádná naděje na zlepšení.
Abyste se úzkosti zbavili, musíte změnit své vzorce myšlení. Napravte černobílé myšlenky tím, že jim dodáte barvu.
Cvičení zahajte tím, že identifikujete černobílé myšlenky, které stojí za vašimi obavami. Zapište si je do deníku, do sešitu nebo do počítačového dokumentu. Vyprodukujte co nejvíc takových myšlenek. Pokud jich zatím máte jen několik, nevadí. Toto cvičení je, stejně jako ostatní cvičení v této knize, určené k opakovaní.

Podívejte se na ukázku dalších pravidel.

 

O autorce

Tanya J. Peterson vytvořila Wellbeing & Words, aby lidem pomohla překonat výzvy, vytvořit kvalitní život bez ohledu na okolnosti a poskytnout příležitost k relaxaci a požitku. Jakožto bývalá učitelka a školní poradkyně je držitelkou titulu Master of Science v oboru poradenství. Má osobní i profesionální zkušenosti s péčí o duševní zdraví. Je autorkou 12 knih zabývající se tématem self-help, některé z nich byly nominovány Kirkus Reviews Best Books of 2014 a 2016 (My Life in a Nutshell, Twenty-Four Shadows). Získala cenu Storytellers Campfire Marble Book Award.

Zdroj informací: tanyajpeterson.com (přeloženo)

 ————————————————

Česká kapela v jedné ze svých písní mj. zpívá „Máš v hlavě brouky z májový louky“ — co vlastně znamená, když má někdo v hlavě brouky? A dá se s tím něco udělat? Ano. Přesně o tom je naše další kniha, která vás naučí, jak se zbavit otravných, bzučivých myšlenek.

Brouci v hlavě

Jak se zbavit vtíravých myšlenek
Autoři: Sally Winston, Martin Seif
Přeložila: Marcela Koupilová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-262-1630-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Brouci v hlavě vydalo nakladatelství Portál.

Nejste tím, co se vám honí hlavou! V této knize vám dva experti na zvládání úzkostí nabízejí dovednosti založené na kognitivně behaviorální terapii, které vám pomohou odpoutat se od rušivých myšlenek, překonat zahanbení, které s sebou takové myšlenky nesou, a snížit vaši úzkost. Pokud vás trápí brouci v hlavě neboli rušivé, vtíravé myšlenky, můžete mít obavy z toho, co tyto myšlenky vypovídají o vás. Zdá se vám, jako by to byla zpráva pro vás, která vám chce něco říci. Pravda je ale jinde. Jsou to JEN myšlenky. A nejste v tom sami. Na světě jsou miliony lidí, kteří se potýkají s podobnými nepříjemnými a otravnými myšlenkami. V knize se setkáte s řadou z nich a díky příkladům ze života poznáte, že nad vtíravými myšlenkami můžete vyhrát.

 

Ukázka z knihy

Konkrétní příklady vtíravých myšlenek vám předkládáme z několika důvodů. Zaprvé, možná se za své nechtěné vtíravé myšlenky tak stydíte nebo se jich tak bojíte, že jste o nich ještě nikdy nikomu neřekli. Nebo jste o nich možná někomu vyprávěli nepřímo a vynechali jste podrobnosti. Anebo jste je popsali nějakým přijatelnějším způsobem. Nás takové myšlenky nijak nešokují — víme, že jsou neškodné. Ale pokud je dopodrobna nepopíšeme, vystavujete se riziku, že si budete myslet, že vaše myšlenky jsou nějak zvláštní, závažnější, odpudivější nebo horší a že to, co tady říkáme, se na vás nevztahuje. Proto vás vyzýváme, abyste se na těchto stránkách hledali a poznali, že nejste sami. Pokud vám bude nepříjemné tyto příklady číst, vzpomeňte si, že cílem je najít cestu z vašeho utrpení a že (na této cestě) bude občas zapotřebí podstoupit nějaké další nepříjemné pocity. Když se v těchto popisech najdete, přinese vám to obrovskou úlevu, protože my tu mluvíme o dobrých, zdravých lidech — o lidech, které trápí tyto myšlenky, ale nejsou šílení, perverzní ani nebezpeční.

***

Další typ vtíravých myšlenek spadá do kategorie velkých otázek. Patří sem neustále se opakující pokusy odpovědět si na otázky, které jsou prakticky nezodpověditelné. Nejčastěji se týkají nejistoty v životě a nedostatku životních záruk, povahy skutečnosti, smyslu života, a toho, jak může člověk vědět, že opravdu, ale opravdu v něco věří nebo něco cítí. Tyto otázky se zdají nesmírně důležité a téměř vždycky mívají dimenzi a nelze na ně s určitostí odpovědět.

***

Je rozdíl mezi pravou filozofickou zvídavostí, která zkoumá povahu skutečnosti, a extrémním znepokojením a obavami vyvolanými otázkami, které nemají jasné odpovědi.
Jaká je povaha skutečnosti? Jak můžu vědět, že tvoje realita je stejná jako moje?
Pořád musím myslet na to, že tohle by vlastně mohla být sdílená iluze, že všechno, o čem si myslíme, že to je realita, může být jen mentální projekce, a že to nejde poznat. Tady jsem se zasekla a snažím se najít způsob, jak to dokázat.

Pokračujte na zbytek ukázky.

 

O autorech

Sally M. Winston, PsyD, založila a spoluřídila Institut pro úzkostné a stresové poruchy v Marylandu v Towsonu. Zastávala významnou roli v Clinical Advisory Board of the Anxiety and Depression Association of America (ADAA) a získala její prestižní cenu Jerilyn Ross Clinician Advocate. Působí jako vedoucí lékařka a desítky let pořádá workshopy pro terapeuty.
Martin N. Seif, Ph.D., je spoluzakladatel Americké asociace pro úzkost a depresi. Vede soukromou praxi v New Yorku a v connecticutském Greenwichi.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

V naší poslední knize si posvítíme na trochu pozitivnější záležitost — s českým autorem se zaměříme na pocity štěstí a spokojenosti. Jaký vliv mají na naší vnitřní pohodu sociodemografické faktory? A dá se tomu všemu jít naproti?

Osobní pohoda a osobnost v celoživotní perspektivě

Editor: Marek Blatný

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-3064-1
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Osobní pohoda a osobnost v celoživotní perspektivě vydalo nakladatelství Academia.

Vzájemné vztahy mezi pocity štěstí a spokojenosti a osobnostními vlastnostmi se staly v uplynulých desetiletích široce studovaným psychologickým tématem. Výsledky řady výzkumů poukázaly na to, že to, jak se lidé cítí ve svém životě spokojeni, je do určité míry ovlivňováno i osobnostními rysy. Předkládaná monografie rozšiřuje dosavadní poznatky o pohled psychologie celoživotního vývoje a na podkladě empirických studií přináší zjištění, která naznačují, že vazby mezi osobností a osobní pohodou se mohou v různých etapách života navzájem lišit.

 

Ukázka z knihy

S pojmem subjektivní pohoda (SP) se můžeme setkávat od konce padesátých let 20. století, kdy začal být užíván jako užitečný indikátor kvality života (Keyes et al., 2002). Rané práce v oboru poukázaly především na to, že ačkoliv lidé žijí v objektivně definovaných životních podmínkách, je to jejich subjektivní vnímání světa, které určuje, jak se budou chovat, jak budou realitu prožívat a jak budou reagovat na životní výzvy. Koncept SP se proto ukázal vhodným ukazatelem kvality života (Andrews & Withey, 1976; Campbell, Converse, & Rodgers, 1976). Od šedesátých let 20. století jsou také rozlišovány dvě základní komponenty SP: životní spokojenost a štěstí (Bradburn, 1969; Cantril, 1965). Životní spokojenost reflektuje jedincem vnímaný rozdíl mezi jeho aktuální životní situací a jeho očekáváními a aspiracemi (Campbell a kol., 1976) a štěstí vyjadřuje rovnováhu mezi prožívanými pozitivními a negativními emocemi (Bradburn, 1969).
Tříkomponentová struktura SP – souhrn pozitivních emocí, souhrn negativních emocí a životní spokojenost – byla opakovaně potvrzena v mnoha studiích (Lucas, Diener, & Suh, 1996) a je v současnosti široce přijímána (Arthaud-Day, Rode, Mooney, & Near, 2005; Keyes et al., 2002). Emoční komponenty reflektují průběžné hodnocení vlastních emocí a nálad, zatímco kognitivní komponenta, životní spokojenost, reprezentuje globální hodnocení vlastního života jako celku (Pavot, Diener, Colvin, & Sandvik, 1991).

***

Springerová a Hauser (2006) na základě dat ze tří longitudinálních studií zjistili, že dimenze metody Psychological Well-Being Scales se značně překrývají, a podle jejich názoru tato metoda tudíž nemá šest předpokládaných dimenzí. Zejména silné korelace mezi čtyřmi z dimenzí – vlády nad prostředím, životním cílem, osobním růstem a sebepřijetím – naznačují, že tyto dimenze mohou vyjadřovat vlastně jen jeden nadřazený faktor PP. Studie Abbottové a kol. (2006) a Burnse a Machina (2009) podpořily tuto třífaktorovou strukturu PP, kterou tvoří autonomie, pozitivní vztahy s druhými a tzv. EGPS faktor, který zahrnuje vládu nad prostředím (environmental mastery – E), osobní růst (personal growth – G), životní cíl (purpose in life – P) a sebepřijetí (self-acceptance – S). Ačkoliv dimenze zahrnuté pod EGPS jsou obsahově odlišné, podle Burnse a Machina (2010) položky pro jejich zjišťování v dotazníku vyjadřují velmi obecné kognitivní komponenty sebepojetí, jako je sebeurčení (autorství vlastních činů), schopnost vyrovnávat se s náročnými životními situacemi, pozitivní naladění a bytí „tady a teď“. Na druhou stranu Ryffová (2014) uvádí řadu studií, které poskytují podporu šestifaktorovému modelu, a to i v různých kulturních kontextech.

Začtěte se do pokračování ukázky.

 

O editorovi

Prof. Marek Blatný roku 1988 absolvoval Filozofickou fakultu UJEP v Brně, obor ruský jazyk a literatura – psychologie, v roce 1992 pak magisterskou psychologii na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 1993 obhájil kandidátskou disertační práci (CSc.) a v roce 2013 doktorskou (DrSc.). V roce 1999 se habilitoval v oboru sociální psychologie a v r. 2006 byl jmenován profesorem pro sociální psychologii. Od r. 1988 působí v Psychologickém ústavu AV ČR, v letech 2007–2017 byl jeho ředitelem. V letech 1998–2013 přednášel psychologii osobnosti na Psychologickém ústavu FF MU, od r. 2014 přednáší psychologii celoživotního vývoje na Katedře psychologie FF UK.

Zdroj informací: AVČR


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z představených knih by neměla chybět ve vaší self-care sekci? Přečtení kterého titulu se nemůžete dočkat? Podělte se s námi v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize101 pravidel, jak zastavit úzkost
Získejte znovu kontrolu nad životem, který chcete žít

Peterson, Tanya J.

Grada, 2020

zobrazit info o knizeBrouci v hlavě
Jak se zbavit vtíravých myšlenek

Winston, Sally M. - Seif, Martin N.

Portál, 2020

zobrazit info o knizeOsobní pohoda a osobnost v celoživotní perspektivě

Blatný, Marek (ed.)

Academia, 2020

Napsat komentář