Svůdná přitažlivost autoritářství

soumrak-demokracie
Poslední dobou jsou v různých koutech světa patrnější antidemokratické tendence. Proč tomu tak je? A jakou roli sehrávají vynálezy 21. století? Problematiku ve své nové knize rozebírá americká držitelka Pulitzerovy ceny za literaturu.

Renomovaná americká novinářka a historička se ve své nejnovější knize věnuje znepokojivému fenoménu posledních let – antidemokratickým trendům, které jsou stále patrnější jak ve východní a západní Evropě, tak i ve Spojených státech. Anne Applebaumová patří k prvním autorům, kteří ve svých novinových článcích na tuto skutečnost upozornili. V knize vysvětluje, proč se elity v demokratických státech začaly přiklánět k nacionalismu a autoritářství. Na známých příkladech ukazuje příchod nové vlny zastánců iliberalismu a popisuje, jak ke změně společenského pořádku tito lidé využívají konspirační teorie, politickou polarizaci, sociální média, a dokonce i nostalgii. Autoritativní vůdci moderní doby nejsou osamělými diktátory, při svém vládnutí se spoléhají na politické spojence, loajální úředníky či mediálně známé osobnosti, které jim pomáhají vydláždit cestu a podporují jejich vzestup. A na oplátku tyto své spojence odměňují participací na moci a bohatství.
Naléhavá, a přitom elegantně napsaná kniha Soumrak demokracie je brilantním rozborem politických posunů, které otřásají světem, a zároveň výzvou k cestě nazpět k demokratickým hodnotám.

 

Soumrak demokracie

Svůdná přitažlivost autoritářství
Autorka: Anne Applebaumová
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 192
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150 x 230 mm
ISBN: 978-80-7291-256-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Soumrak demokracie vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

 

O autorce

Anne Applebaumová, novinářka a renomovaná historička, píše sloupky pro The Washington Post, přispívá do The New York Review of Book, The Spectator nebo Slate, a zároveň působí na London School of Economics. Mezi její nejznámější knihy patří Gulag (Pulitzerova cena za rok 2004) a Železná opona: Podrobení východní Evropy 1944–1956.

Zdroj informací: BETA


Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnují se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydávají ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydávají, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoumrak demokracie
Svůdná přitažlivost autoritářství

Applebaumová, Anne

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář