Chytré středy: Heather Summers, Anne Watson – Jak být v životě šťastnější

smiling beautiful happy girl jumping in a park in summer
Také toužíte být šťastní, vyzařovat energii a mít trvale lepší náladu? Více se radovat ze života, více se smát, zažívat více příjemných chvil, být úspěšnější v životě, práci a ve vztazích? Přečtěte si ukázku z knihy Jak být v životě šťatsnější a nechejte se inspirovat

Heather Summers, Anne Watson – Jak být v životě šťastnější

Šťastní můžete být kdykoliv a kdekoliv.
Štěstí je stav mysli, nálada, pocit. Nemusíte na ně čekat, ani se spoléhat na náhodu. Šťastní můžete být hned teď. Štěstí pramení z vašeho nitra. To, jak šťastní jste, záleží jen na vás. Mnohem snáze to pochopíte, znáte-li své poslání, víte-li, že jste důležitou součástí univerza, že zde máte svou roli. Spousta lidí, kteří zbohatli či se stali známými a úspěšnými, zjišťuje, že dosažení bohatství a úspěchu jim nepřináší tolik štěstí, kolik původně očekávali. Začnou hledat hlubší smysl života. Někteří se angažují v charitativních organizacích, jiní se obrátí na víru nebo se věnují duchovním aktivitám. Pokud objeví nový smysl života, vrátí se jim elán, motivace a prožívají trvalé štěstí.

Málokdo rozjímá nad smyslem svého života v meditaci.Většina z nás dospěje ke svému poslání instinktivně a intuitivně. V životě si budujeme strukturu a řád, který dává smysl každodenním aktivitám. Plánujeme v práci, podle rozvrhu se řídíme i doma při každodenních rutinních činnostech. Jakkoliv se může zdát rutina povrchní, dokáže v nás vzbudit pocit smysluplné činnosti. Nespokojení začínáme být teprve tehdy, když nám rutinní činnosti zevšední, začnou být nudné, obtěžující, povrchní a nesmyslné. Pokud se vám to někdy přihodilo, pravděpodobně jste si kladli podobné otázky:

Má to tak být?

Není to trochu málo?

Tak tohle má být život?

Nemá život hlubší smysl?

Dokázal jsem něco?

Proč jsem vlastně tady?

Podobné otázky vás napadají, i když prožíváte nějaké traumatické události. Začínáte se ptát, jaký má život smysl. Vzpomeňte si na všechny ty články z předních stránek novin. Vybavte si příběhy, kdy lidé za dramatických okolností přišli o své blízké. Ztráta je přinutila přehodnotit smysl života. Mnozí objevili své poslání díky charitativním organizacím, které založili Jak být v životě šťastnější nebo podporují. Jedním známým příkladem je vražda realitní makléřky Suzy Lamplughové. Její matka založila a stále vede Nadaci Suzy Lamplughové, jejímž posláním je minimalizovat škody a osobní ztráty způsobené jak jednotlivcům, tak společnosti agresivním jednáním a násilím ve všech jeho podobách – fyzickým, verbálním i psychickým. V současnosti je významnou organizací zabývající se osobní bezpečností.

Význam tragédie

Roddy Scott pracoval pro britskou zpravodajskou televizi Frontline jako kameraman na volné noze. V roce 2002 zahynul v Ingušsku, poblíž hranice s Čečnou, po střetu čečenských povstalců s ruskou armádou. Roddy se v červnu vypravil do gruzínské soutěsky Pankisi, která leží na hranici s Čečnou, aby se tam spojil s čečenskými povstalci. Byl to výjimečně statečný, odvážný a nezávislý kameraman, který při své zpravodajské činnosti neváhal riskovat vlastní život. Zemřel ve věku 31 let. Roddovy rodiče Stinu a Robina jeho smrt hluboce zasáhla a navždy změnila jejich život.

Po tom strašlivém dnu v roce 2002 začali spolupracovat s nadací Rory Peck Trust, což je charitativní organizace zasazující se o bezpečnost a zájmy žurnalistů na volné noze. Nadace organizuje výcvik na nepřátelských územích, poskytuje fi nanční a morální podporu zpravodajům, i rodinám žurnalistů v případě úmrtí, uvěznění nebo vážného zranění jako důsledku novinářské práce. V roce 2005 se Stina vypravila se skupinou vedenou Sandy Gallem do údolí Panjshir v Afghánistánu. Jejich cílem bylo získat prostředky a podpořit nadaci SGAA, charitativní organizaci, jež podporuje Afghánce, kteří během vleklé války v Afghánistánu přišli o končetiny. Po osobní tragédii našli Stina, Robin, celá jejich rodina i přátelé nový smysl života. Nic na světě nemůže vynahradit jejich bolestnou ztrátu. Na tom se už nic nezmění. Přeci jen ale něco změnit můžou. Díky získaným finančním prostředkům mohou další kameramani a reportéři odjíždět do odlehlých nebezpečných míst mnohem lépe připraveni. Organizují charitativní aukce, grilování, autogramiády. Vzali na sebe nelehký úkol. Snaží se udržet při životě Roddyho odkaz, a to dává jejich životu nový smysl. Neúnavně podporují dobrou věc a soustavně pomáhají nadaci v získávání dalších fi nančních prostředků. Něco dokázali změnit. O výsledcích jejich práce se dozvíte více na internetových stránkách www.rorypecktrust.org.

Sny

Důležitým aspektem smyslu života jsou sny. Skvělé životní sny vám umožní naplnit vlastní poslání. Některé z nich jsou možná až příliš bláznivé a nepraktické, ale právě ztřeštěné nápady vám mohou mnohdy cestu za vaším životním snem ulehčit.

Dejte si pozor na to, aby sny byly opravdu vaše. Byla by škoda promarnit čas plněním životního snu, který vám někdo vnukl, a vy jste jej dlouho považovali za svůj. Soustřeďte se jen na své vlastní poslání, smysl svého života.

Abyste si splnili svůj životní sen, nemusíte se hned všeho vzdávat. Stačí malé krůčky a vaše sny se stanou skutečností.

Je tak sebevědomá

Laura Marks má za sebou velmi úspěšnou kariéru, miluje výzvy a ráda se učí novým věcem. Jejím tajným přáním bylo stát se spisovatelkou. Chtěla psát romány nebo scénáře, ale nikdy na to neměla dost času ani příležitostí. Ta správná chvíle prostě nepřicházela. Až jednou v místních novinách objevila soutěž „Napište šedesátivteřinovou hru“. Laura si článek o soutěži nevěřícně přečetla ještě jednou a nakonec se rozhodla přihlásit. Začala vymýšlet scénář a odpoledne bylo její dílo na světě. Svou hru, která trvala pouhých šedesát sekund, nazvala „Ona je tak sebevědomá…“. Laura říká, že dříve musela mít všechno dokonale naplánované a než se do něčeho pustila, potřebovala si prověřit spoustu zdrojů a informací. Samotnou ji tedy překvapilo, jak rychle se do psaní scénáře pustila.

Knihu Jak být v životě šťastnější vydalo nakladatelství Grada

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak být v životě šťastnější
Skvělé nápady na změny k lepšímu

Heather Summers, Anne Watson

Grada

Napsat komentář