Žádný další tajemství, jasný?

Stranger Things
Knižní série Stranger Things je dneska must-have každého milovníka stejnojmenného seriálového sci-fi hitu od Netflixu. Děj obou knih zachycuje události, jež se odehrávaly před rokem 1983, tedy před rokem, který odstartoval sérii zvláštních věcí v malém městečku v Indianě. 

První kniha s názvem Tajemný experiment z tiskárny nakladatelství Fobos, který má na svědomí americká autorka Gwenda Bond, nás zavede na konec 60. let minulého století. Svět se připravuje na odlet první lidské posádky na Měsíc a média přinášejí zprávy o právě probíhající válce ve Vietnamu, která zasahuje do životů téměř všech amerických občanů. Výjimku netvoří ani studentka Terry Ivesová, hlavní hrdinka knihy, a jak se brzy ukáže, matka fanouškům tak známé dívky Eleven. Na začátku sledujeme její život na koleji, její obavy o budoucnost, jíž by mohlo ohrozit naverbování jejího přítele Andrewa do války.

Když se Terry dozví o záhadném experimentu v laboratoři v nedalekém Hawkinsu s podáváním psychedelických látek, zvědavost jí nedá a rozhodne se, že se do experimentu přihlásí. V laboratoři se seznamuje s doktorem Martinem Brennerem, vedle něj se objevuje holčička Kali (neboli Osmička), kterou diváci seriálu již potkali. Terry a její noví přátelé mezi testovacími subjekty netuší, čeho přesně se experiment týká, ale uvědomují si, že jde o něco důležitého. Postupně přichází na to, že věci nebudou takové, jaké se zpočátku zdály…

Názory na knihu se napříč literárním světem liší. Spousta cítí zklamání. Mně osobně se kniha líbila. Je velmi čtivá, plná zajímavostí z přelomu 60. a 70. let a nadšence do světa Stranger Things vrací do známého prostředí, kde získává nový pohled na některé zápletky. Kniha má přidanou hodnotu hlavně díky prostoru, který byl věnován rodičům Eleven.
Rozhodně povedený prequel, jehož přečtení určitě stojí alespoň za zvážení. Věrným fanouškům série zkrátí čekání na pokračování seriálu… No a neznalci mohou ochutnat tu mysteriózní atmosféru, která provází celé Stranger Things.

Druhá kniha s názvem Temnota na kraji města z pera novozélandského autora Adama Christophera je poněkud slabší.  Začínáme v zasněžené chatce, kde Hopper slaví Vánoce se svou adoptivní dcerou Eleven, která se opakovaně domáhá vyprávění o jeho minulosti. Vše usnadní krabice se suvenýry z doby před demagogem, Hawkinsem i samotnou Eleven.
Hopper své vzpomínání začíná rokem 1977, kdy se svou rodinou žil v New Yorku a pracoval u policie. Po přidělení nové parťačky začnou společně řešit případ sériového vraha, ovšem jak brzy zjistí, za případem je daleko víc. Z vyšetřování jsou odvoláni ve prospěch federálních agentů. Hopperovi se na tom všem však stále něco nezdá, a tak s pomocí své parťačky pokračuje ve vyšetřování na vlastní pěst. Další postup jej donutí pracovat v utajení v pouličním gangu a při snaze zabránit zkáze, která se na město blíží, riskuje nejen svůj život, ale i svou kariéru a bezpečí své rodiny.

Děj celé knihy se ve srovnání s prvním dílem poměrně dost táhne. Když už se povede čtenáře strhnout, aby dychtivě pokračoval ve čtení, vyprávění najednou přeskočí zpět do knižní současnosti, kde mezi sebou tlachají Hopper a Eleven. Samozřejmě, že to přežije, jinak by to nemohl vyprávět!

Jestli nás čtení detektivek něčemu naučilo, pak tomu, že se dříve či později musí objevit nějaký zvrat nebo odhalení velkého tajemství. Nic takového zde ale nečekejte. Ani forma vyprávění není zrovna šikovně vybraná. Celý příběh vystupuje jako vzpomínání, kniha je však psaná v er-formě doplněná o myšlenky dalších postav, což je poněkud nelogické, nemyslíte?
A pokud si myslíte, že se dozvíte něco nového o Hopperovi, pak budete zklamaní. Autor se nevěnuje ani bližšímu představení vedlejších postav. Kniha nedá nic navíc, snad jen kromě základního popisu sedmdesátkového New Yorku. Výhodou ale je, že si ji můžete přečíst, aniž byste znali seriál. Ale tím to končí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStranger Things – Temný experiment

Bond, Gwenda

Fobos, 2019

zobrazit info o knizeStranger Things: Temnota na okraji města

Christopher, Adam

Fobos, 2020

Napsat komentář