Objevte krásu podzemí

jeskyně3
Lidská touha po poznání je snad stará stejně jako lidstvo samo. A pokud se jedná o podzemní prostory plné tmy a chladu, jejich nepoznané kouzlo bylo odedávna provázeno pověstmi a legendami. Přesto se našli odvážlivci, kteří na vlastní pěst do těchto míst vstupovali, aby budoucím generacím podali informace o jeskyních a zajímavostech, které skrývají…

Pokud by vás zajímal nějaký tip na dobrý výlet po naší republice, pak zkuste vynechat hrady, zámky, parky a další památky stojící na povrchu země a vydejte se směrem dolů. Do jeskyní, které nabízejí nevšední pohled na geologický vývoj na našem území. Průvodcem se vám může stát kniha z nakladatelství Academia s názvem Jeskyně České republiky. Pro čtenáře ji sestavil Petr Zajíček a kromě toho, že vám nabídne možné tipy na trochu dobrodružné výlety za poznáním, seznámíte se také s jeskyněmi a podzemními prostory, které asi ještě po nějakou dobu zůstanou zakryty rouškou tajemství. Jsou totiž veřejnosti nepřístupné, z nejrůznějších důvodů.

Především se ale seznámíte s těmi, do kterých se můžete jít bez obav podívat. V knize je takto popsáno celkem čtrnáct jeskyní, jejichž popis je velice podrobný, a to včetně legend, které je doprovázejí.

Ukázka z knihy Jeskyně České republiky

Macocha je opředena prastarou legendou, známou v několika obměnách, která má pravděpodobně skutečný základ a dala také propasti jméno. V nedaleké obci Vilémovice žil vdovec se synem. Ten přivedl sobě do domu druhou ženu a svému synovi macechu, dle místního nářečí macochu. Když se jim narodilo dítě, trpělo nemocemi. Bába kořenářka pověděla maceše, že když její nevlastní syn zemře, její dítě se uzdraví. Macecha proto vylákala nevlastního syna k okraji propasti a svrhla jej dolů. Chlapci se však podařilo zachytit se za větve stromů a volal o pomoc, až jej zachránili dřevorubci. Mezitím dítě macechy zemřelo, a tak se macecha vrhla do propasti sama.

Některé prostory z řady krasových a pseudokrasových útvarů a jeskyní se nacházejí jako součásti nejrůznějších naučných stezek a jsou v tomto průvodci rovněž pečlivě popsány. Seznámit se tak můžete například z tzv. Průchodnicí v Olomouckém kraji, která leží uprostřed bukového lesa, nebo s jeskyní se zajímavým názvem Zkamenělý zámek. Ostatně, mnoho jeskyň dostalo své jméno třeba podle toho, jaký útvar připomínají, nebo podle svých objevitelů či lidí, kteří během výzkumu v ní zemřeli.

Vzhledem k tomu, že kniha je velice podrobná, dokážete si s její pomocí utvořit velmi detailní popis místa, kam se vydáte na výlet, včetně historie i popisu chvil, kdy sem poprvé vstoupila lidská noha.

Průvodce je rozdělen na kapitoly – kraje naší republiky, aby vyhledávání jednotlivých míst bylo přehledné a rychlé. Kromě popisovaných jeskyní a útvarů jsou tady popsány i podzemní prostory, do kterých je vstup zakázán, nebo se otevírají pouze příležitostně, například při dni otevřených dveří apod. Tím dostává kniha skutečně ráz s podrobným výkladem a čtenář si tak může udělat celkový obrázek o systému takových útvarů na našem území.

Navíc je v knize zastoupena i svými dvanácti zpřístupněnými jeskyněmi Slovenská republika.

Nechybí ani vysvětlení toho, jak jeskyně na našem území vznikaly, kdo jako první člověk u nás vkročil do podzemí, jaké krasové jevy můžete při návštěvách míst očekávat, či co to jsou pseudokrasové jevy. Pravdou je, že bych očekávala trochu obšírnější zpracování, co se týká tématiky obecného poznávání jeskyní a vůbec podzemních prostor – tomu se autor věnuje krátce na počátku knihy. Ovšem vše pak dohnal při seznamování s jednotlivými místy, takže čtenář nebude ochuzen o detailnější popisy utváření zajímavostí tohoto druhu u nás.

Celá publikace je doplněna bohatým množstvím fotografií, pomocí kterých si čtenář udělá kompletní obrázek o popisovaném místu.

Kniha je vhodná nejen pro turisty, kteří chtějí poznat zajímavá místa naší vlasti. Ocení ji všichni, kteří mají zájem se dozvědět něco bližšího o geologické historii našeho území, o místech, která vznikala nejen v podzemí po dobu několika miliónů let, a vidět krásy, které na podkladě působení vznikly a které můžeme ve většině možností poznat dnes i osobně.

Jeskyně České republiky

Autor: Petr Zajíček

Academica

OBJEDNAT knihu Jeskyně České republiky

Doporučení:
Share

Napsat komentář