Intimní psychologický román

Vernost
On je spisovatelem, kterého vlastní práce už nenaplňuje. Ona zahodila svůj sen a působí jako dravá realitní makléřka. Oba jen přežívají. A když na povrch vyjde jeho pokus o nevěru, Margherita se pokusí uprchnout z ubíjející šedé reality. Dokážou být věrní sami sobě?

Znamená věrnost blízkým i věrnost sobě? Intimní psychologický román Marca Missiroliho vypráví o dvojici milánských čtyřicátníků, které pohltila šedá realita. Kdysi nadějný spisovatel Carlo přežívá v profesi jen díky zásahu vlivného, nemilovaného otce, Margherita vyměnila vratkou existenci architektky za kariéru realitní makléřky, která jde tvrdě za ziskem. Carlův pokus o nevěru poskytne jeho ženě alibi k úniku z ubíjející rutiny, ve skutečnosti však oba hledají něco jiného: ve světě, kde se slova míjejí s činy, tápají kolem sebe a snaží se najít jistotu.

Ukázka z knihy

„Tvoje žena mě sledovala.“
„Moje žena.“
„Až sem.“
Sofia na něj upřeně pohlédla: „Pane profesore?“
Díval se na dveře posluchárny.
„Myslím, že je na dvoře.“
Carlo Pentecoste šel k oknu a poznal Margheritu podle purpurového kabátu, který nosila od druhého jarního dne. Seděla na zídce a četla si knihu, ještě pořád Némirovskou, měla nohu přes nohu, volnou ruku si pro jistotu položila na batoh. Byl konec března a do milánských ulic znenadání začala pronikat lehká mlha. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Věrnost mě překvapila silou, s jakou ukázala emocionální stav naší doby: kým jsme se stali, jaké jsou naše každodenní zápasy a možnosti volby, které nás proměňují. Je to neúprosný křehký boj nahlížený zblízka. Missiroli proniká až do tajů naší duše.“

– Roberto Saviano

Silné, křehké a znamenité psaní. Být nevěrný svým blízkým, nejen v milostných vztazích, ale i v jiných aspektech vztahů, znamená být nevěrný své vlastní identitě a jedinečnosti, tomu, kým jsme a čemu věříme, jednoduše nevěrní sami sobě.

– Claudio Magris

Věrnost

Autor: Marco Missiroli
Přeložila: Helena Lergetporer

Počet stran: 236
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80257-3180-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Věrnost vydalo nakladatelství Argo. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorovi

Marco Missiroli (* 1981) se narodil v Rimini a žije v Miláně. Je pravidelným přispěvatelem do kulturní rubriky deníku Corriere della Sera. Za svůj první román Senza Coda (Bez ocásku, 2005) obdržel ocenění Campiello za debut roku. Mezi jeho další díla patří Il buio addosso (Tma na sobě, 2007), Bianco (Bílý, 2009), Il senso dell’elefante (Smysl slona, 2012). Za román Atti osceni in luogo privato (Nemravnosti v soukromém prostoru, 2015) získal mezinárodní cenu Mondello Giovani a byl v užší nominaci při udělování britských cen The Bridge Award. Zmíněného románu se v Itálii prodalo více než sto tisíc kusů. Román Věrnost se rovněž těší velkému úspěchu v zahraničí a práva byla prozatím prodána do dvaceti pěti zemí světa.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěrnost

Missiroli, Marco

Argo, 2020

Napsat komentář