Příběh o dívce, která při cestě za svým snem otřásla celou společností

Vetrny_pristav
Dva přední autoři fantasy a sci-fi literatury spojili své síly, aby napsali příběh o dívce, jejíž touha létat změnila svět. Poeticky laděný román popisuje, jakým způsobem může mít individuální revolta dopady na celou společnost.

Autory románu Větrný přístav, který vydalo roku 2020 nakladatelství Argo (poprvé knihu vydalo roku 1993 nakladatelství Laser pod názvem Křídla snů), jsou George R. R. Martin a Lisa Tuttle. Lisa Tuttle je americká spisovatelka a publicistka, která napsala řadu povídek žánru sci-fi a horor. Mezi její hlavní zájmy patří problémy žen ve společnosti – napsala dokonce encyklopedii feminismu. George R. R. Martin je americkým spisovatelem sci-fi, hororové a fantasy literatury. Obdržel několika prestižních cen, jmenujme například ceny Hugo, Nebula a Cenu Brama Stokera. Mezi jeho nejznámější díla patří například povídky Písečníci, Píseň pro Lyu a Nightflyers, která se dočkala filmového zpracování. Nelze opomenout monumentální ságu Píseň ledu a ohně, která vešla ve všeobecnou známost v podobě seriálového zpracování vysílaného pod názvem Hra o trůny.

Děj knihy Větrný přístav (která byla psána korespondenčně) se odehrává na stejnojmenné planetě, kterou osídlili lidé po nehodě své kolonizační lodi. Díky specifickým fyzikálním podmínkám, které na této planetě panují, získali lidé schopnost létat – pro létání využívají příznivě nízkou gravitaci, hustou atmosféru a křídla z nezničitelného kovu, získaného po rozebrání havarované kolonizační lodi. Povrch planety tvoří malé ostrovy, které plavou v moři plném oblud. Komunikace mezi ostrovy se odehrává prostřednictvím letců a letkyň, kteří zprávy přenášejí.

Hlavní postavou knihy je dívka Maris, která se narodila jako dcera rybáře, patří tedy k tzv. Upoutaným. Ti na rozdíl od okřídlených nemohou používat křídla a vznést se k obloze. Marisiným největším snem je létat – křídla se však dědí pouze ve vyvolených rodech bez ohledu na výjimečné schopnosti jedinců, kteří do těchto rodů nepatří. Jeden z okřídlených Maris adoptuje a učí ji jako svého nástupce, když se mu však narodí syn, hrozí, že se dívka k obloze nikdy nevznese. Maris se rozhodne svému osudu postavit, netuší však, že tím otřese celou křehkou společností.

Knihu Větrný přístav tvoří tři příběhy, které zachycují postupnou změnu ve společnosti obývající planetu Větrný přístav a zároveň různé etapy života hlavní hrdinky. Děj je velmi poeticky laděný a plynule přechází od fantasy přes horor až ke sci-fi. Spíše než „technické“ záležitosti (například existence křídel není podrobněji odůvodněna) jsou řešeny emoce jednotlivých postav. Nejde však o příběh zcela idylický – autoři popisují i to, jak se sen může zvrátit v posedlost a způsobit zkázu vlastní i těch druhých. Příběhem se tak prolíná pocit melancholie a uvědomění si pomíjivosti života.

Jako velká obdivovatelka ságy Píseň ledu a ohně jsem očekávala podobný příběh, již brzy jsem však zjistila, že do tohoto segmentu Martinovy tvorby Větrný přístav nezapadá. Autoři představují svět vypracovaný na úplně jiném principu, stejně tak atmosféra děje je odlišná, mnohem více poetická. Knihu ocení zejména čtenáři, kteří rádi sáhnou po sci-fi příběhu se silnou filosofickou a sociální linkou. Tím totiž Větrný přístav beze sporu je.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVětrný přístav

Martin, George R.R. – Tuttleová, Lisa

Argo, 2020

Napsat komentář