Jak se stát pesimistou aneb Ivan Klíma kritizuje

vražda
Sloupky jakožto publicistický žánr dává jeho autorovi prostor pro kritiku (nejen tu negativní) aktuálního dění doma i ve světě, v kultuře, politice, ekonomice nebo společnosti. Ivan Klíma zkritizuje všechno.

Nová kniha významného českého spisovatele Ivana Klímy s názvem Jak se nestát vrahem vydalo nakladatelství Academia v roce 2012.

Špála zhanoben, pan Brouček umírá

Jak se nestát vrahem je složen především ze sloupků a fejetonů, které sám autor vybral z „Posledních slov“ a „Sloupků“. Jedná se celkem o padesát šest textů, ve kterých Ivan Klíma kritizuje Pollockovy a Špálovy vysoce nadhodnocené obrazy, vkrádání anglických slov do jazyka českého nebo špatný hodnotový žebříček občanů této planety, kdy oslavujeme naše hokejisty ověnčené medailí z mistrovství světa místo toho, abychom ocenili vědecké pokroky.

Mimo to nás ve svých fejetonech seznámí se situací, kdy se na autorův sváteční oblek přichytila žvýkačka, která se ne a ne odlepit (Takový už je jejich úděl. Tedy žvýkaček, nikoliv svátečních obleků). Pan Brouček si udělá výlet do roku 2011, který bude bohužel výletem posledním. Jiný vypráví o muži, kterého kdysi potkal a jenž tvrdil, že se znají, jen proto, aby z pana Klímy dostal pár set korun (Nutno dodat, že v mém příbuzenstvu jsou hned dvě osoby, které potkaly zřejmě stejného pána, který tvrdil, že se znají z nemocnice. A samozřejmě se trefil, v nemocnici kdysi skutečně byly, a tak pánovy pár set korun v dobré vůli půjčili).

Naši televizní „hrdinové“

Vrátíme-li se však zpět k nové knize, nutno dodat, že u fejetonů se zasmějeme, u sloupků si budeme zoufat. Nikoliv proto, že by se nedaly číst, právě naopak. Ale jsou tak pesimistické (a pravdivé), že až s jejich čtením si člověk uvědomí, co jsme to všichni za lidi. Celebritami jsou pro nás hlavní aktéři reality show Hotel Paradise a vítězové pěveckých soutěží a skutečných elit si nevšímáme. Za všechno mohou média. Ta nám diktují, o čem máme mluvit a čím se zabývat. Zeptáte-li se dnešních mladých (možná i starších?), kdo vynalezl penicilin, budou chvíli přemýšlet a buď vám neodpoví, nebo řeknou, že Dr. House. Dáte-li jim však otázku, kdo vypadl minulý týden z Hotelu Paradise, většina si vzpomene.

Doba se mění a naše hodnoty taktéž. V obou případech k horšímu. Jen ty fejetony nás stále těší a za každých okolností pobaví a Ivan Klíma ví, jak čtenáře rozesmát. A i v kritizování stále zůstává nad věcí. Některé čtenáře naštve, jiní mu dají alespoň částečně za pravdu a bavit se budou za každých okolností.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se nestát vrahem

Klíma, Ivan

Academia, 2012

Napsat komentář