Pohádková dobrodružství

tipy_pohadky-na-dobrou-noc
Malí i větší čtenáři mohou zažít doslova pohádková dobrodružství. S čertíkem Norbertem budou zachraňovat peklo, vydají se do země bubáků, poznají svět smradlíků a zakouzlí si s Rozárkou. Nechybí ani pohádky a bajky o známých i bájných zvířatech. Všechny příběhy doprovází krásné ilustrace.

Na čertíka Norberta čeká nelehký úkol. Všichni čertíci onemocněli a nemohou trestat hříšníky. Ti začali dělat ještě větší neplechu a hodní lidé se ocitli v nebezpečí. Naštěstí Norbert je šikovný a za pomoci samotného Lucifera se vrhne na řešení problému.

Umíte si představit, co by se stalo, kdyby všichni čerti onemocněli? Kdyby se najednou hříšníci nemuseli bát, že budou za své hříchy potrestáni? Právě takovou situaci musí vyřešit malý čertík Norbert. Dostat všechny hodné lidi do bezpečí a všechny hříšníky k nim do pekla. Není to lehký úkol, ale Norbert je po čertech šikovný a statečný čert a hned tak něčeho se nelekne. Tím spíš, když mu v tom bude pomáhat samotný Lucifer.
Pohádková kniha, která volně navazuje na oblíbenou knihu Vítejte v Pekle! a objevně reaguje na nedávnou celosvětovou situaci, je doprovázena ilustracemi Markéty Vydrové.

Ukázka z knihy

Ten byl ve svém pokoji se svými sestřičkami a hráli pexeso. Když uviděli Norberta, hned se k němu vrhli a začali ho objímat, dokud Fífovi nedošlo, že tu není Albert. „Kde máš brášku?“ zeptal se a Norbert odpověděl, že doma leží s chladnotou, a na oplátku se zeptal, proč na něj nečekali u skály u lesa jako vždycky. (str. 17)

Albert Norbert a nemocny svet

Albert, Norbert a nemocný svět

Autor: David Laňka
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 155×155 mm
ISBN: 978-80-87973-51-6
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Albert, Norbert a nemocný svět vydalo nakladatelství No Limits.

O autorovi

David Laňka (* 1974) je autorem řady knih pro děti, např. Barunka a malovaný světPrůšvihy Billa MadlafouskaPrázdniny Billa Madlafouska (naše recenze) či Vítejte v Pekle!. A neváhejte si přečíst náš rozhovor s tímto autorem.

————————————————

Hlavní hrdinka Maikki a její blízcí a kamarádi se vrací zpět na scénu. Tentokrát se dostanou až do země bubáků, kde najdou nečekané překvapení. Když se chtějí vrátit zpět, zjistí, že jim v tom brání podzemní síly.

V dalším díle strašidelné série se opět setkáváme s Maikki, jejími sourozenci a kamarádem Grahem. Maikki putuje do podzemního světa a cesta ji zavede až do země bubáků. Se svými přáteli, Grahem a Strážcem zde nalezne něco, co by nečekala ani v nejdobrodružnějším snu. Podzemní síly ale nedovolují těm, kteří sem vstoupili, vrátit se zpět. Maikki proto musí uniknout, nebo se z podzemí už nikdy nedostane zpět…
Dobrodružné putování Maikki, Hilly a Kaapa přímo navazuje na knihu Strašidelná chůva .Jde tedy o druhý díl volné trilogie o světě lidí a bubáků, jež v sobě mísí to nejlepší z Roalda Dahla, Astrid Lindgrenové a J. K. Rowlingové. Určeno pro děti 9–12 let.

Ukázka z knihy

„Tady jsou všude ty hloupé kořeny,“ postěžovala si Maikki.
„Tak vstávej, skřivánku,“ vybídl ji Strážce a podal jí svoji nazelenalou ruku. Maikki se jí chytla a s námahou se zdvihla. Strážce sledoval, jak si upravuje převlek.
„Skřivánku, pověz mi, ví tvůj bubák, že za ním jdeš?“
Maikki trochu nejistě pokrčila rameny. Nechtěla, aby Strážce postřehl, že jí to dělá starosti. Sice jenom trošičku, ale dělá.
„Podle mě by to měl vědět. Nebo aspoň tušit. Rozhodně bude mít radost, až mě uvidí. Je to můj kamarád. Přesněji řečeno moje spřízněná duše,“ vysvětlila Maikki.
„Spřízněná duše,“ zarazil se Strážce.

Přečtěte si pokračování naší ukázky.

Strašidelná cesta

Autorka: Tuutikki Tolonen
Přeložila: Alžběta Štollová
Ilustroval: Pasu Pitkänen

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1605-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Strašidelná cesta vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorce

Tuutikki Tolonen je úspěšná a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. V Portále jí vyšla kniha Strašidelná chůva (2018).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Vítejte ve světě trpaslíků, kteří se nazývají smradlíci. Příběh je určený pro straší děti a zároveň poukazuje na společenské problémy, od plýtvání potravinami až po manipulaci a intriky.

Drobkovo podivuhodné dobrodružství je fantaskní příběh ze světa trpaslíků, kteří sami sebe nazývají smradlíci, protože se nemyjí (nesnášejí vodu) a živí se vyhozenými, nevábně už zavánějícími potravinami, které si opatřují na svých zásobovacích výpravách k odpadkovým kontejnerům. Lidé je nemůžou vidět ani slyšet, ale pouze – zato velmi výrazně – cítit.
Trpasličí svět v originální a vtipné prvotině pro odrostlejší děti od brněnského režiséra, dramatika a scenáristy,
Ondřeje Elbela, zrcadlí nejeden společenský problém: příběh podprahově upozorňuje na bezbřehé plýtvání potravinami (vždyť jimi nakrmíme celý trpasličí svět!), starostův tiskový mluvčí dokáže odstranit pana starostu a zmanipulovat trpasličí lid a nakonec v inscenovaném, nespravedlivém soudu hlavního hrdinu Drobka potrestá velkým koupáním, nejhroznějším trestem pro každého smradlíka.

Ukázka z knihy

Uklízečka vyšla ven a zamířila kolem budovy za roh, kde stálo několik kontejnerů. Do jednoho hodila pytel a zase odešla. Drobek chvíli počkal a pak otevřel víko. Prohrábl několik černých pytlů a z jednoho se přitom vysypaly zbytky od snídaně. Drobek popadl nakousnuté rohlíky s rybičkovou pomazánkou a začal se jimi cpát. Přitom ještě prohledával další pytle a v jednom objevil pár kusů oblečení. Těžko říct, kde se tam vzalo. Drobek vytáhl kalhoty, tričko, mikinu, a dokonce i boty a všechno na sebe navlékl. Bylo mu to trochu velké, ale pořád lepší než deka omotaná kolem zadku. (str. 50)

Drobkovo podivuhodne dobrodruzstvi

Drobkovo podivuhodné dobrodružství

Autor: Ondřej Elbel
Ilustrovala: Petra Josefína Stibitzová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 178×285 mm
ISBN: 978-80-271-2933-1
Doporučená cena: 279 Kč

 

 

Knihu Drobkovo podivuhodné dobrodružství vydalo nakladatelství Grada. Můžete si přečíst ukázku.

O autorovi

Ondřej Elbel vystudoval Divadelní fakultu JAMU, režíroval několik desítek inscenací a působí jako dramatik, literární redaktor, editor či copywriter.

————————————————

Na padesát nadčasových pohádek, bajek a legend z celého světa přiblíží dětským čtenářům jak zvířata známá, tak stvoření bájná všech velikostí s křídly či bez nich. Doprovází je krásné a povedené ilustrace.

Na stránkách knihy pohádek, které skvěle převyprávěla anglická spisovatelka Angela McAllister a ilustrovala výtvarnice, která si říká Aitch, ožívají malí, velcí, chlupatí i okřídlení tvorové. A někteří z nich dokonce neobývají moře ani souš, nýbrž jen lidskou představivost. Kniha přináší padesát nadčasových příběhů ze všech koutů světa. Jsou mezi nimi nejen oblíbené pohádky O třech prasátkách, O ošklivém káčátku či O medvědím princi, ale také i docela neznámé příběhy z těch nejvzdálenějších zemí a ostrovů. Díky australským bajkám například zjistíte, Jak přišla klokanice ke své kapse či Proč medúza nemá kosti. Doporučujeme číst v jakoukoli denní i noční dobu.

Ukázka z knihy

Velka kniha pohadek o zviratech

Velká kniha pohádek o zvířatech

Pohádky, bajky a legendy
Autorka: Angela McAllister
Přeložila: Sára Vybíralová
Ilustrace: Aitch

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 245×280 mm
ISBN: 978-80-7529-873-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Velká kniha pohádek o zvířatech vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.

————————————————

Rozárka se přestěhovala do města a nastoupila do lidské školy. Ale to není nic pro ní, protože je čarodějnici! A kouzla si bude moci rovnou vyzkoušet na svém sousedovi Pepíkovi, který ji dělá naschvály.

Pohádkové vyprávění o čarodějnici Rozárce je plné kouzel a čarování. Rozárka se stěhuje do města a začíná chodit do lidské školy, kam se jí ale vůbec nechce. A ještě k tomu sedí v lavici s Pepíkem, který je snad nezlobivější kluk na světě. Pořád ji popichuje, žaluje na ni a dělá samé naschvály. A tak se Rozárka rozhodne, že mu dá pomocí čar a kouzel za vyučenou. Budou ale na záškodníka Pepíka její zaklínadla stačit?

Ukázka z knihy

Bum a prásk. Bum a bum a prásk. Z nového pokojíku malé čarodějnice Rozárky se ozýval pěkný rámus. „Co tam ta holka zase vyvádí?“ mračil se tatínek čaroděj. „Rozárko?“ zavolal na ni. Místo odpovědi se ale ozvala jen další rána. Tatínek leknutím nadskočil. Raději se šel podívat, co se tam děje. Otevřel dveře do pokoje a vykulil oči. „Šmankote, Rozárko, co se stalo?“ „Kde?“ ozvalo se z hromady pod oknem. „Kde?“ zopakoval tatínek rozzlobeně. „Copak ty to nevidíš?“ „Nevidím,“ křikla na něj ta hromada harampádí. „Rozárko, hned vylez!“ nařídil jí tatínek. V kupě u okna něco zafunělo. Pak to škytlo, a nakonec se zasmálo. Hromada se celá zakymácela. Ozvalo se bum a prásk a konečně se objevila culíkatá hlava. Tatínek se vylekal. „Kdo jsi? A kde je moje dcera?“ zaburácel. „Ale tati, to jsem přece já, Rozárka,“ řekla culíkatá hlava. A aby ji tatínek lépe poznal, zamrkala na něj.

o-rozarce-carodejne-a-zlobivem-pepikovi-ukazka-2

O Rozárce Čarodějné a zlobivém Pepíkovi

Autorka: Petra Martišková
Ilustrovala: Marie Nováčková

Počet stran: 64
Vazba: pevná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-1380-4
Doporučená cena: 189 Kč

 

Knihu O Rozárce Čarodějné a zlobivém Pepíkovi vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte také na ukázku.

O autorce

Petra Martišková se narodila v Chomutově a vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Příběhy miluje už od dětství a dlouho sbírala odvahu, než poslala první text nakladateli. V roce 2006 jí vyšla první kniha pod jménem Petra Makoliová. O rok později se objevila na pultech knihkupectví kniha Láska z konce světa. Mezi její další knihy patří Léto na vodě a Léto na maximum či Nepovedené kouzlo: Emilka a ztracená škola (naše ukázka). Více o ní se dozvíte na jejím blogu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelká kniha pohádek o zvířatech
Pohádky, bajky a legendy

McAllister, Angela

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeDrobkovo podivuhodné dobrodružství

Elbel, Ondřej

Grada, 2020

zobrazit info o knizeStrašidelná cesta

Tolonen, Tuutikki

Portál, 2020

zobrazit info o knizeAlbert, Norbert a nemocný svět

Laňka, David

No Limits, 2020

zobrazit info o knizeO Rozárce Čarodějné a zlobivém Pepíkovi

Martišková, Petra

Grada, 2020

Napsat komentář