Péťa Bajza z Nového Strašecí

Perex_prazdniny_billa_Madlafouska
Tedy nejmenuje se Petr Bajza, ale Pravdomil Madlafousek. Chodí do čtvrté třídy a má partu prima kamarádů. Jenže teď mu právě začaly prázdniny a jeho čeká tábor.

Pravdomil je trošku archaické jméno, a tak si hlavní hrdina knih Davida Laňky říká krátce Bill a kniha s názvem Prázdniny Billa Madlafouska je v pořadí již třetí po jeho  Dobrodružstvích (2010) a Průšvizích (2013).

David Laňka (*1974) je autorem, jehož jméno znají mladí i starší čtenáři. Již jako dítě si zamiloval knihy a film. Na filmech chvíli pracoval jako asistent režie a do svých knih začal přepisovat životy filmových protagonistů – Nekončící potlesk (2000), Pět hereckých dramat (2009), Jan Pivec (2006), Štěpánkovi (2011), Petr Hapka (2013) a další. Jak šel život, začal psát i knihy pro děti – Panáček ze sna (2003).

Asi nejvíce – dle toho, jak se k němu vrací – se mu povedl právě Bill Madlafousek. Je v tom správném klukovském věku, kdy už není žádné mrně, ale zároveň ještě nešílí z holčičích úsměvů, takže má ten správný věk na provozování různých lumpáren a prožívání úžasně ztřeštěných dobrodružství.

I když, ty holky se mu do života pletou. A to pořádně! Nejen, že má malou sestřičku zvanou KJ a v partě mezi kluky kraluje Madla s ohnivými vlasy, ale ještě se do něj na táboře zamiluje Jindřiška, která ho pronásleduje svým zpěvem. A vůbec, ten tábor bez svých kamarádů asi Bill nepřežije. Spolubydlící Aleš má s sebou krysu Bejbinu, navíc k nim vedoucí přidal Smraďocha, kluka, který se nikdy nemyje a vedoucí Drak je prostě „pošuk“, který z jemu svěřených dětí chce do tří týdnů udělat nejspíš malou armádu.

Naštěstí prázdniny nejsou jen tábor, a tak se dozvíme, co se dělo po triumfálním návratu (nebo snad spíš útěku) v Novém Strašecí a jaká dobrodružství na Billa a jeho partu ještě čekala.

David Laňka, ač jeho inspirace Poláčkovými Bylo nás pět je zřejmá, od svého populárního a dodnes oblíbeného předchůdce neopisuje. Spíš bych řekla, že navazuje na tradici všech humorných knih pro děti, v nichž je v hlavní roli kluk-rozumbrada. Určitě si při četbě vybavíte Steklačovy Boříky a nebo Mikulášovu partu. Naštěstí Billovy kousky většinou dobře dopadnou.

Styl psaní je bližší vyprávění Petra Bajzy. Bill líčí své příhody sám, používá nekonečných souvětí, až text působí jako nekonečný gejzír nápadů zrozených v klučičí hlavě a tryskající na stránky deníku. A ve své naivitě místy sděluje dospělácká moudra:

Ale tatínek je natvrdlej, vůbec neví, jak to manželství chodí, netuším, co ho na škole učili, protože tohle u nás ve strašecký škole víme všichni od tý doby, co nám pan učitel Ječný jednou na pracovní výuce řekl: „Chlapci, pamatujte si jedno: Když vám ženská řekne, že je něco potřeba, tak tím myslí, že už to mělo být hotový včera a pokud to neuděláte nejpozději dneska, budete mít zítra problém,“ a pak se podíval z okna ven a jen tak pro sebe si řekl: „Já to pochopil až na potřetí.“ (str. 168)

Velkým kladem Prázdnin Billa Madlafouska není jen srozumitelnost a zábavnost textu, ale také ilustrace Markéty Vydrové. Pokud si vybavíte její barevné kluky a holčičky z knih Martiny Drijverové Zlobilky a Nezbedeníci, tak podobný obrázek vám nabídne u této novinky pouze obálka. Uvnitř najdete jednoduché perokresby doplněné úryvkem textu, k němuž se vztahují. Myslím, že jde o adekvátní počin vzhledem k předpokládanému věku čtenářů. Ti už by měli být zdatnými znalci písmenek a vzhledem k délce vět i vnímavými dešifrovateli napsaného. Věkově bych řekla tak něco mezi třetí a šestou třídou. Vstup není zakázán ani starším dětem, natož dospělým. Naopak, bláznivé příhody malého Billa je bezpochyby rovněž pobaví.

Malé děti ovšem nemusí přijít zkrátka, určitě je však vhodné, aby jim knihu někdo starší předčítal. A možná i vysvětloval pojmy, s nimiž se zatím ve svém životě nesetkali. Což může být tábor, fyzikální zákony a u prodeje novin třeba paradox dobrých a špatných zpráv – dobré je prodávají, ovšem jen špatné jsou uvnitř. Ale takové místy vysvětlující předčítání je pro naše nejmladší tím největším přínosem (rozšiřování slovní zásoby, porozumění pojmům), takže je mohu jen doporučit.

Z mého pohledu jsou Prázdniny Billa Madlafouska velmi povedenou knihu pro děti, která pobaví celou rodinu. Vydejte se tedy s Billem, Bednou, Madlou a Bůčkem do Nového Strašecí a prožijte s nimi zábavné prázdniny. Knihu Prázdniny Billa Madlafouska vydalo v letošním roce nakladatelství No Limits.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrázdniny Billa Madlafouska

Laňka, David

No Limits, 2014

Napsat komentář