Inspirace šedesátých let

Sedesata leta 1
Dnešní knihy spojuje především časová linie, protože oba příběhy se odehrávají v šedesátých letech minulého století. Zatímco v první knize se dva známí snaží žít tzv. americký sen, ve druhém románu najdou společnou řeč na první pohled zcela odlišní hrdinové.

Las Vegas, éra hippies a konzumní způsob života představují jen zlomek témat, která propojila kniha, jež se později stala milníkem moderní americké literatury. Čtenář sleduje ústřední dvojici hrdinů, jak se snaží nalézt a žít americký sen.

Novinář Raoul Duke (Thompsonovo alter ego) a jeho samojský právní zástupce doktor Gonzo uhánějí v zářivě rudém kabrioletu nevadskou pouští vstříc Las Vegas. Co je žene kupředu, však nejsou hazardní hry ve slavných místních kasinech, ale touha najít a důkladně prozkoumat bájný „americký sen“ i „úžasné možnosti“ konzumního způsobu života. Vybavení širokou škálou drog, které se nebojí v hojné míře užívat, se ústřední protagonisté protloukají nejrůznějšími místy města hříchu a jeho okolí, přičemž se střetávají s více či méně bizarními postavičkami z řad běžných Američanů – se zaměstnanci kasin a hotelů, policisty či novináři. Jejich putování je plné divokého, nespoutaného humoru, psychedelických vizí a místy až nesnesitelné paranoie, stejně jako břitkých a trefných komentářů vztahujících se ke všeobecně známým – a mnohdy falešným – ideálům soudobé americké společnosti.
Strach a hnus v Las Vegas představuje jedno z nejpřesvědčivějších a nejčtivějších svědectví o konci éry hippies a zároveň jde o nadčasový text, který se stal milníkem moderní americké literatury a základním dílem tzv. gonzo žurnalismu, jehož je Thompson otcem.

Ukázka z knihy

Když jedy začínaly zabírat, byli jsme na okraji pouště někde poblíž Barstow. Pamatuju se, že jsem říkal něco jako „hele, mně se nějak motá palice, možná by směl řídit ty…“. A pak tam okolo nás najednou vypukl strašnej rachot a oblohu zaplnili nějaký obrovský netopýři a všichni se s vřeštěním vrhali střemhlav na auto, který mělo staženou střechu a hnalo se přibližně sto šedesáti  kilometrama za hodinu do Las Vegas.

Strach a hnus v Las Vegas

Strach a hnus v Las Vegas - Hunter S. ThompsonAutor: Hunter Thompson
Přeložil: Zbyněk Ryba

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7642-002-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Strach a hnus v Las Vegas vydalo nakladatelství Kontrast. A nezapomeňte také na ukázku.

O autorovi

Hunter Stockton Thompson je bezesporu jedním z nejvýznamnějších amerických novinářů a spisovatelů druhé poloviny dvacátého století. Zlomovým bodem jeho kariéry bylo vydání literární reportáže Hell’s Angels, v níž mapuje každodenní život nechvalně proslulého motorkářského gangu. Ve stejné době začíná Thompson pronikat do kruhů rodící se sanfranciské kontrakultury, aby se záhy stal jednou z jejích ikon, přestože květinové hnutí opakovaně kritizoval. Roku 1971 vychází jeho nejslavnější dílo Strach a hnus v Las Vegas (naše recenze), jímž definitivně upevnil svoji pozici coby jedinečného pozorovatele soudobé Ameriky a také nenapravitelného rebela, holdujícího zbraním, alkoholu a drogám. Zemřel v roce 2005, kdy na svém ranči nedaleko coloradského Aspenu spáchal sebevraždu.

Zdroj informací: společnost Knihy Dobrovský

O nakladateli

Kontrast Vintage

Jako dobré víno, které uzrávalo desítky let. Jako písně, které zlidověly a zná je doslova každý. Jako tradice, které nás provázejí staletími. Některé knihy v sobě mají magii. Stanou se klasikami a lidé je budou se zaujetím číst i za tisíc let. Přesně takové publikace vydává značka Kontrast Vintage.

——————–

Nemohou být více odlišní! Řeč je o hrdinech románu Když má štěstí kliku, o šestiletém zvídavém Jeanovi, pro kterého je všechno nové, a svérázné Lucette, která má ráda svůj klid a je jeho babičkou. A jak čekají na návrat Jeanovy matky, najdou si k sobě cestu a zažívají jednu zajímavou a humornou příhodu za druhou.

Šestiletý Jean a jeho svérázná babička. Dvojice, která je zárukou léčivě dobré nálady.
Francie roku 1968. Jeanovi je šest let a matka ho ze dne na den nechá u jeho babičky. Na léto. Napořád. Vůbec to nečekal. Babička taky ne. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné, má však velké a něžné srdce. Až dosud si žila mírumilovně po svém, chodila na hřbitov a vášnivě pletla. Jean je pro ni se svým hbitým jazýčkem jako závan svěžího vzduchu. Oba dva na své životní pouti právě zdolávají docela jinou etapu – ona už všechno viděla, on se všemu diví. Jean a Lucette čekají, až se matka vrátí, a zatím si jeden druhého získá. V období plném překotných společenských změn zjišťují, že i prosté radosti mohou být kořením života.
Tahle nepravděpodobná dvojice je zárukou léčivě dobré nálady.
Čtvrtá kniha autorky, která se ve své rodné zemi vyhoupla roku 2018 rovnou na páté místo mezi nejčtenějšími domácími spisovateli. Srdce svých čtenářů všech generací si získala přístupným stylem a příběhy o rodinné soudržnosti inspirovanými skutečným životem. Neváhejte a propadněte knihám Aurélie Valognesové také!

Ukázka z knihy

Lucette si v den Jeanova narození v červenci 1962 poklidně žila ve městě Granville v Normandii. A nebyl to až tak  šťastný rok, jak jej později opěvoval jistý Claude Francois. Svět je jeden velký čurbes – Nelsona Mandelu zavřeli, začalo embargo vůči Kubě, zuřila válka ve Vietnamu a Berlínská zeď byla dokončená teprve nedávno. (str. 12)

Když má štěstí kliku

Autorka: Aurélie Valognes
Přeložila: Kateřina Štáblová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-650-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Když má štěstí kliku vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Aurélie Valognesová (* 1983) vystudovala obchodní školu v Remeši a její kariéra začala v marketingovém oddělení americké nadnárodní společnosti. Pak se její manžel musel pracovně přestěhovat do Itálie a ona se rozhodla jít s ním. „Kam až má paměť sahá, vždy jsem chtěla být spisovatelkou,“ píše Valognesová. A tak po čtyřech měsících byla na světě její první kniha Mémé dans les orties, kterou vydala pomocí Direct Kindle Publishing. Velmi rychle se o ni začali zajímat čtenáři a hned nato i velké vydavatelské domy. Napsala pět románů a má miliony čtenářů po celém světě, každá z jejích knih se stala bestsellerem. Je matkou dvou synů a se svou rodinou žije v Bretani.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrach a hnus v Las Vegas

Thompson, Hunter S.

Kontrast, 2020

zobrazit info o knizeKdyž má štěstí kliku

Valognes, Aurélie

Jota, 2020

Napsat komentář