Humorné biografie

humor-roman-uvod
Každý lidský život je jedinečný a osud nepředvídatelný. Některé životy jsou ale natolik nevšední a humorné, že v knižní podobě zaručeně rozesmějí každého čtenáře. Přečtěte si o peripetiích rozvedeného muže či o zážitcích britské rodiny, která se rozhodla vařit pivo na francouzském venkově.

Český bloger a spisovatel Ivan Galambica přichází se sbírkou povídek, které navazují na dlouhou tradici české humoristické literatury, a vypráví o peripetiích muže, jehož v životě potkal rozvod.

Zážitky rozvedeného muže

Autor: Ivan Galambica

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-621-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zážitky rozvedeného muže vydalo nakladatelství Slovart.

Rozvod jako takový s sebou většinou příliš humoru nenese. Rozvodem ale dozajista něco končí – a něco začíná! Hrdina knihy Ivana Galambici je toho zářným příkladem, neboť po této neblahé události zažívá situace, které jsou někdy humorné, někdy tragikomické, sem tam neuvěřitelné, a někdy se čtenář neubrání, aby mu smíchy nevytryskly slzy. Některé autorovy povídky tak ne náhodou odkazují k tomu nejlepšímu, co bylo v české humoristické literatuře sepsáno, a k autorům, jako byl třeba Jaroslav Hašek. Ale hlavně, jak říká náš 45letý hrdina plnou vahou svých 100 kil: život je nádherný a smích je dar!

Ukázka z knihy

1. VÝKOP

Víkendy trávím s dětmi. Každý sudý. A ten lichý jezdím po návštěvách. Chatu nemám.
Jedna kolegyně mě na chatu pozvala. Ujišťoval jsem se, zda jí nejde o to, aby budovala vztah, ale prý ne, jen je jí tam samotné smutno. Tak jsem jel. Proč taky ne?
V sobotu ráno v sedm nastartuju auto a vyrážím. Chtěla, abych tam byl nejpozději v osm, asi ví, proč to říká.
Za pět minut osm přijíždím. Čeká mě. Chata pěkná. Pochválím jí ji. Stěžuje si, že chata je sice hezká, ale bez vody.
„Voda je obecní, támhle u silnice, ale musí se vykopat díra pro položení trubek. Deset metrů výkopu. Chtěl to udělat Jirka, jenže to nestihl. Odešel.“
Na můj dotaz, kdo je Jirka, se dozvídám, že bývalý manžel. Odešel tak, že se jednoho dne sebral, sbalil si věci a byl pryč. Nezemřel. Prostě se sebral a zmizel.
„Ukážu ti ho na fotce, mám album!“ vykřikne a začne mi ukazovat Jirku u moře, Jirku v kuchyni, Jirku u auta, Jirku bez auta.
Chválím jí ho.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ivan Galambica je český spisovatel a bloger. Je autorem řady humorných povídek ale také například dobrodružného příběhu o útěku z revolučního Maďarska v roce 1956.

O nakladateli

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Druhá kniha se také točí okolo muže středního věku. Tommyho starostí však není rozvod, ale spíše zákeřný pes Burt. Tommy Barnes v autobiografickém románu Pivo na Loiře vypráví o tom, co zažívá anglická rodina, když se rozhodne usadit se v rurální Francii.

Pivo na Loiře

aneb Jak se jedna rodina usadila na francouzském vinařském venkově a jala se tam vařit britské pivo

Autor: Tommy Barnes
Přeložil: Petr Horák

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3187-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pivo na Loiře vydalo nakladatelství Argo.

Tommy je muž na prahu středního věku, frustrovaný nenáviděnou kancelářskou prací, kterou bez většího úspěchu spíše předstírá. Tommy je také ne zrovna úspěšný stand-up komik. Když je zároveň se svou přítelkyní propuštěn ze zaměstnání, rozhodne se vyměnit Londýn za francouzský venkov a splnit si svůj sen – založit minipivovar. Cesta k tomuto snu je ovšem trnitá, zejména zásluhou Tommyho samého. Dříve než pivovarníkem se stane otcem a z nutnosti také zahradníkem, nicméně navzdory bezpočtu přehmatů, omylů, nehod a nedorozumění a také navzdory pekelnému psu jménem Burt nakonec všechno dobře dopadne. Autobiografický příběh o životních peripetiích anglické rodiny v údolí Loiry je mimořádně vtipný, ale zároveň i dojemný, je psán svěžím jazykem, s nelítostnou sebeironií a odzbrojující upřímností. S přídavkem autentických pivních receptur tvoří neodolatelný koktejl.

Ukázka z knihy

Burt na mě z podřepu potměšile pokukoval – měl protivně drzý výraz a pivní pupek. Z jeho obtloustlé tváře sálala nenávist ke všemu anglickému a z koutku úst mu trčel nedopalek doutníku. Ukradl mi peněženku, ale nestačil s ní zdrhnout, v zahradě před domem jsem ho chytil, a teď jsem dumal, jak moc ho přetáhnout rýčem. Kdekdo se ho určitě bude zastávat a tvrdit, že „násilí nic neřeší“ a že bych „neměl brát spravedlnost do vlastních rukou“ nebo „je to dvouměsíční štěně – nebij ho rýčem,“ jenže, milí zlatí, vy jste u toho nebyli. Vy jste u toho nebyli. Šlo o vyvrcholení týden trvající psychologické války, v níž až do této chvíle Burt s přehledem vítězil. Podařilo se mu hned několik senzačních kousků: před dvěma dny rozkousal mou krabici na doutníky a kuřivo poschovával v zahradě, a dnes mi ze zadní kapsy vytáhl peněženku, když jsem mu v předklonu sypal žrádlo. Je to agresivní sociopat.
Má přítelkyně Rose na mě zavolala z podesty schodiště: „Tommy, asi by ses měl jít na něco kouknout.“
„Vydrž, právě se chystám Burta přetáhnout rýčem,“ řekl jsem.
„Je to dvouměsíční štěně.“
„To se o Hitlerovi říkalo taky.“
„O Hitlerovi to nikdo neříkal. Nech ho být a pojď se na něco podívat.“
„Tak jo. Fajn. Jen ho vyhodím na strom, co nejvýš.“ „Neházej ho na strom. Pojď se na něco podívat.“

Stáhněte si zdarma ukázku a pokračujte ve čtení!

O autorovi

Tommy Barnes vyrostl v Anglii ve městě Letchwoth Garden City. Vystudoval filozofii a zároveň grafický design. V roce 2016 se přestěhoval do údolí Loiry, aby tam založil minipivovar. Pivo na Loiře je jeho prvotina. V roce 2019 byla zařazena do užšího výběru na cenu Kniha roku londýnského kultovního obchodního domu Fortnum and Mason.

Zdroj: argo.cz

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZážitky rozvedeného muže

Galambica, Ivan

Slovart, 2020

zobrazit info o knizePivo na Loiře
aneb Jak se jedna rodina usadila na francouzském vinařském venkově a jala se tam vařit britské pivo

Barnes, Tommy

Argo, 2020

Napsat komentář