Ukázka z knihy Jak navazovat kontakty (Devora Zack)

Jak navazovat kontakty
I introverti mohou navázat pracovní kontakty, aniž by se cítili nepohodlně. Pomůže jim s tím nová příručka, která kromě zajímavých a vtipně podaných tipů obsahuje tabulky, obrázky, cvičení i sebeposuzovací dotazníky. Vést komunikaci nikdy nebylo lehčí!

Knihu Jak navazovat kontakty od autorky Devory Zack
vydalo nakladatelství Portál.

Brilantní nové strategie

Buďte k sobě pravdiví
Neoddiskutovatelným předpokladem pro kvalitní navazování kontaktů je být sám sebou. Vaše osobnost tvoří základ, na němž můžete stavět dál. Snažit se sebe sama proměnit v někoho jiného je hazardní podnik, který vás zmate a vyčerpá. Takové nezodpovědné chování bych vám rozhodně nemohla doporučit.

Uspějeme tím, že si budeme považovat vlastních předností, a ne že budeme popírat svůj temperament.
Proč si nelibovat v tom, kým jste? Nezní to mnohem lákavěji? Neuklidňuje vás, když můžete potvrdit sami sebe? Úspěch začíná tím, že jste opravdoví.
Na počátku své kariéry jsem se snažila napodobit jiné úspěšné řečníky. Byla to chyba z nezkušenosti. Brzy jsem tohoto přístupu zanechala, porušila řadu pravidel a stala se doma i v práci sama sebou. Vykládám vtipy, udržuji živou atmosféru a mísím spontánnost se strukturou. Vy jste takoví, jací jste, z nějakého důvodu. To, že budete sví, je to nejlepší, co se vám kdy může stát. Také to zaručuje, že na svět zapůsobíte co nejlépe.
Pokud je toho na vás moc, začněte tím, že si budete užívat svou jízdu, místo abyste lpěli na tom, co byste měli. Měl bych není nijak inspirující motivace. Dejte si pozor, až si začnete říkat, že byste se měli účastnit nějaké komunikace. Měl bych se dostat do té skupiny lidí, kteří se už o něčem baví. Měl bych zůstat dlouho vzhůru s ostatními. Měl bych při každé příležitosti víc konverzovat. Možná si všimnete, že měl bych skoro vždycky znamená, že byste neměli. Nikdy byste neměli říkat měl bych.

….

Brilantní nová strategie # 1: Připravte se!
Když extroverty požádám, aby mi popsali přednosti introvertů, na předních místech seznamu obvykle vyniká výraz „dobří posluchači“. Zdá se, že výhody této vlastnosti nikdo nezpochybňuje, protože extroverti si uvědomují, že se v této oblasti potřebují zlepšit. Ne že by se jednalo o nějakou soutěž. Jak rád říká jeden z mých synů: „Není to závod, ale já vyhrávám.“
Introverti jsou vybaveni tak, aby nejdříve mysleli a pak mluvili. Fakt, že se k tomu přiznáme, nám umožní, abychom potenciální nevýhodu proměnili v dovednost. Naplánujte si čas, při němž si stanovíte cíle a promyslíte strategie, ještě než se s někým setkáte. Uplatněním své první nové networkingové strategie – přípravy – dosáhneme toho, že budeme komunikovat jasně a precizně.
Když jsme s druhými v kontaktu, učíme se spíš tím, že pozorujeme, než že mluvíme. Pokud konverzace nepokračuje plynule, zaměřte se na to, co máte – schopnost bystrého pozorování a promyšlených reakcí. Když introverti navazují kontakty, daří se jim tehdy, když si uspořádají myšlenky, prozkoumají možnosti a předem si formulují plány. Jednotlivé metody a podrobnosti prozkoumáme v dalších kapitolách.

Zaprášené pravidlo # 2 Sebepropagace (Prodejte se)
K sebepropagaci mají extroverti blízko. Proto se při navazování kontaktů lidem radí, aby vytvářeli co nejvíc průběžných interakcí.
Mezi tipy, které jsem v této oblasti zaznamenala, patří:

  • Buďte stále na očích.
  • Nebojte se hovořit o svých úspěších.
  • Z každého jídla udělejte příležitost k navazování kontaktů.
  • Udržujte stálý styk.
  • Neustále druhým sdělujte poslední novinky o své činnosti.

Sebepropagace je přirozeným důsledkem schopnosti extrovertů. Upřímný zájem o to, aby byli v centru dění, jim dává různé možnosti, jak prodávat vlastní služby. Oceňuje se při tom množství a frekvence.
Jedna má životem kypící dlouholetá extrovertní klientka je ředitelkou neziskové organizace. Když jsem jí prozradila jméno téhle knihy, vyprskla smíchy. „Jak by někdo mohl nemít rád networking? Ten na své práci miluju nejvíc!“ Uznala ovšem, že má kniha jí pomůže lépe pochopit introvertní a centrovertní zaměstnance, jimiž se obklopuje.

Brilantní nová strategie # 2 Ponořte se!
Je nepravděpodobné, že introverti navážou vztah tím, že budou hovořit o svých nesčetných dobrých vlastnostech. Avšak vysokofunkční introverti budou pronikat pod povrch, plnit rozhovory hloubkou, projevovat zájem o druhé a využívat živých výměn. Introvert se dokáže ponořit, a tím se toho o druhých a od druhých dozví hrozně moc.
Introverti usilují o hluboké vztahy a zážitky. Dovolte si navazovat kontakt s lehkostí za použití introvertních taktik. Ponořování introvertům umožňuje vytvářet autentičtější kontakt, při němž sebepropagaci věnují podivuhodně málo času.
Jednou jsem zaslechla, jak mou kolegyni popisují těmito slovy: „Je odměřená, ale má v sobě velkou hloubku.“ Všimla jsem si onoho „ale“. Jako by bylo protimluvem, že rezervovaný člověk má hloubku. Mám zkušenost, že lidé, kteří zpočátku příliš nemluví, později – a často docela náhle – prokážou netušený talent, zajímavost a osobní historii.

…..

OTÁZKA OTÁZEK
Pokud jste introvert, využijte své skvělé přednosti. Introverti se cítí lépe, když se ptají, než když odhalují osobní informace. A tak se chopte své schopnosti ptát se chytře a už nikdy se nebudete v noci nervózně převalovat v posteli, protože se vám nepovedl rozhovor. Navíc vám vaše bystrá pozornost vůči jemným neverbálním signálům umožní vstřebávat nevídané množství informací o druhých.
Uzavřené otázky vytvářejí jenom odpovědi typu „ano“ a „ne“. Informace se maximalizují otevřenými otázkami. Dotaz „Máte rád svou práci?“ přeformulujte na: „Jakou část své práce máte nejraději?“ Zájmeno „proč“ zase v druhém vyvolává sebeobranné tendence. Kdykoli to bude možné, nahraďte „proč“ tázáním na „jak“ nebo „co“. Tedy místo „Proč jste odešla z práce?“ řekněte:„Co vás vedlo k tomu, že jste udělala kariérní změnu?“
Vzpomeňte si na chvíli, kdy jste se s někým seznámili a odcházeli jste s pozitivním dojmem. Je pravděpodobné, že takový člověk vám projevoval zájem. Kvalitní otázky posílí kontakt – a udělat dobrý dojem bude hračka.

——————–

Další ukázky najdete na stránkách nakladatele.

——————–

O autorce

Devora Zack se označuje za introverta a nepřítele klasického networkingu, nicméně má dlouholeté zkušenosti jako konzultantka manažerů a řečnice v oboru rozvoje vůdčích schopností. Její knihy byly přeloženy do 12 jazyků. Česky vyšla její kniha Singletasking.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak navazovat kontakty
i když nemáte rádi networking

Zack, Devora

Portál, 2020

Napsat komentář