Prázdninová četba pro zvídavé děti

Deti v parku
Hola hola, poznávání volá! Krásné příběhy plné ilustrací přiblíží zvídavým čtenářům každodenní život zvířat a dobrodružné výpravy misionářů. A díky písničkám o churavém žralokovi zjistí, jak nakládat s odpadem a vyvarovat se jeho nadměrnému produkování.

A je tu další kniha z pera Svenji Ernstena, kterou doprovází ilustrace Tobiase Pahlkea. Tentokrát představí více než padesát druhů zvířat a ukážou jejich každodenní život. Podobá se tomu našemu?

Kde a jak zvířata bydlí?
Čistí si zuby?
Hrají si spolu a škádlí se – tak jako vy a vaši kamarádi?
Seznamte se s více než 50 druhy zvířat a poznejte, jak vypadá jejich den. Možná budete žasnout, v čem všem jsou nám podobná.

Ukázka z knihy

Chodi myval brzy spat

Chodí mýval brzy spát?

Zvířata a jejich den
Autor: Svenja Ernsten
Ilustroval: Tobias Pahlke
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 230×230 mm
ISBN: 978-80-88316-73-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Chodí mýval brzy spát? vydalo nakladatelství Kazda. Prolistujte si ukázku.

O tvůrcích

Autor Svenja Ernsten a ilustrátor Tobias Pahlke už několikrát spojili síly a vytvořili naučné knihy pro děti, jako jsou např. Kdopak to tu běžel?, Musí si lvi stříhat hřívu? či Copak ze mě bude?.

————————————————

Pán moří žralok si pochutnal na svačině a od té doby marodí. Jak to s ním dopadne, odhaluje vtipný a originální příběh plný písniček, ilustrací a úkolů. A obsahuje i poučení, jak zacházet s odpadem a ideálně předcházet jeho hromadění.

Kdysi býval postrach moří, teď však celý jenom hoří, má to jedné příčiny, a to jeho svačiny…
Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Tvoří ji humorný příběh o nenasytné parybě plný říkanek, písniček, nápaditých ilustrací v komiksovém stylu a hlavně poutavých informací doplněných o zajímavé úkoly a tipy. Písničky jsou nejen ve formě notového zápisu s akordy, ale mají vlastní QR kódy, díky kterým si můžete jejich nahrávky pustit z internetu. Všem dětem předškolního a mladšího školního věku kromě zábavy osvětlí, jak zacházet s odpady a ještě lépe – jak a proč jim předcházet.

Ukázka z knihy

„Dejte pryč ty svoje zbraně. Je mi zle, jen kouknu na ně. Radši si čas ušetřete, mne se ani nedotknete! Nejsem přece na hlavu. Uhněte, ať odplavu! “ Bránil se prohlídce a marně se snažil o útěk. Ploutve ale už jeho obří tělo neunesly. Máchal jimi jako zběsilý, ale nehnul se z místa ani o kousíček. Doktor znal podobné hrdiny z ordinace, takže měl připravenou konejšivou písničku. (str. 11)

Prolistujte si zbytek ukázky.

Co sežral žralok

Autorka: Ludmila Selingerová
Ilustrátor: Alessandro Ceccarelli

Počet stran: 120
Vazba: pevná
Formát: 205×205 mm
ISBN: 978-80-7565-716-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Co sežral žralok vydalo nakladatelství Jota. Tři z vás mohou vyhrát knihu v naší soutěži, která trvá do 11. července.

O autorce

ludmila-bakonyi-selingerovaLudmila Bakonyi Selingerová je autorka, maminka, učitelka a divadelnice. Napsala dětské knihy V trávníkuV korunách stromů a Pod vodní hladinou (Grada 2014), Drabčíkova pouť (Dybbuk 2017) a O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky (Pointa 2019). Se souborem Divadlo Pampeliška koncipuje představení a programy na podporu dětské čtenářské gramotnosti. Autorsky se podílí na dobročinných projektech a její pohádky byly odvysílány na stanici Rádio Junior Českého rozhlasu a v pořadu Malovaná čítanka na ČT :D.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota

————————————————

Čeští jezuité podnikali dobrodružné a životu nebezpečné výpravy do Ameriky či severní Afriky, aby v těchto oblastech šířili křesťanskou víru. Často kvůli tomu podstupovali řadu útrap. Poznejte osudy těchto hrdinů.

Největší dobrodruzi nejsou ti, kteří nebezpečné příhody vyhledávají a zbytečně riskují své životy. Mnohem hlubší smysl má podstupovat námahu a nebezpečí v zájmu vyššího cíle. Mezi takové lidi bezesporu patřili čeští jezuité. Během 17. a 18. století se snažili šířit křesťanskou víru v Jižní a Střední Americe nebo v severní Africe. Kniha je napínavá mozaika složená z mnoha skutečných příhod a zajímavým způsobem opravuje neblahý obraz jezuitů v Čechách. Tito lidé odcestovali ze své vlasti a měli v srdcích touhu přinášet primitivně žijícím národům možnosti lepšího a klidnějšího života. Přijetí křesťanství byl totiž pro indiány nejlepší způsob, jak přežít drsný náraz vyspělejší civilizace. Jezuité museli překonávat nejen zaostalost a pověrčivost domorodců, ale i hamižnost a bezohlednost evropských kolonizátorů. V severní Africe je zase pronásledovala nenávist jiných náboženských skupin. Třetí a poslední příběh vypráví průvodce svatobernardských mnichů, kteří hledali možnost vystavět v Tibetu hospic pro zbloudilé poutníky.
Misie pod palmami není kniha o náboženství, čte se jako dobrý dobrodružný příběh. Je o hrdinech, kteří se dokázali obětovat pro druhé a neváhali trpět a někdy i položit život za věc, kterou považovali za svatou a prospěšnou.

Ukázka z knihy

Uplynulo několik let a my jsme si s knězem Johanem Klesingerem mohli říct, že misie v Sisoguichi vzkvétá. Podařilo se nám obnovit kostel a dům po našich předchůdcích. Přemlouvali jsme Tarahumary z širého okolí žijící v jeskyních a boudách z trávy, aby se přestěhovali do blízkosti kostela. Z nízkých dřevěných a kamenných domků vznikla během jednoho roku vesnice. Údolí kolem misie bylo velmi úrodné, kukuřičná pole měla mnohonásobné výnosy. Snažili jsme se podobné osady podle evropského vzoru zakládat i ve vedlejších údolích. (str. 41)

Misie pod palmami

Misie pod palmami

Příběhy českých misionářů
Autor a ilustrátor: Jan Hora

Počet stran: 113
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7553-786-7
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Misie pod palmami vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Jan Hora je spisovatel a ilustrátor. Nově převyprávěl a ilustroval např. Mauglí či Kočovníci severu


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMisie pod palmami
Příběhy českých misionářů

Hora, Jan

Triton, 2020

zobrazit info o knizeCo sežral žralok

Selingerová, Ludmila Bakonyi

Jota, 2020

zobrazit info o knizeChodí mýval brzy spát?
Zvířata a jejich den

Ernsten, Svenja - Pahlke, Tobias

Kazda, 2020

Napsat komentář