Povídky jako z nejhorších nočních můr

Dolanův cadillac
Podle Kinga má být kvalitní hororová povídka jako zlý pes, který vás kousne, když se k němu přiblížíte příliš blízko. Povídky, které jsou součástí knihy Dolanův cadillac, koušou vskutku důkladně.

Autorem knihy Dolanův cadillac, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, je světoznámý autor hororů a thrillerů Stephen King. Tohoto amerického spisovatele jistě není třeba blíže představovat, jelikož kvalita jeho děl mluví za něj. U nás si můžete přečíst recenze na několik jeho titulů, jmenovitě na knihy Černočerná tma, Čtyři po půlnoci, Bazar zlých snů, Právo nálezce, Rose Madder anebo Ostrov Duma Key.

Recenzovaná kniha je první polovinou rozsáhlé sbírky povídek, která ve Spojených státech vyšla na počátku devadesátých let. Druhá část (Pátá čtvrtina) má u nás vyjít ještě letos. Dolanův cadillac obsahuje celkem jedenáct povídek, které kromě děsivé atmosféry nepojí téměř nic – v tomto případě nejde o kritiku, ale naopak o obdiv ke Kingově pestré fantazii. King jako by často čerpal inspiraci z dítěte ve své mysli, které se ptá: Dokáže deseticent vykolejit vlak? Žijí v kanále krokodýli? Co kdyby se zuby na klíček proměnily v krvežíznivý nástroj smrti? Výsledkem jsou hororové příběhy, které útočí na strachy zakořeněné v lidské psychice již z dob raného dětství.

Jedna z povídek, které mne zaujaly nejvíce, má název Nechte dítek jíti ke mně. Hlavní hrdinka, zpočátku velmi nadšená učitelka slečna Sidleyová, zpozoruje, že její žáci se čas od času mění v monstra. A pojmem „monstra“ rozhodně nemyslím nadměrně zlobivé děti. Když už svou třídu nemůže psychicky vydržet, rozhodne se své žáky pozabíjet. Čtenář si po přečtení knihy nejspíše položí otázku, zda šlo o fantasy, nebo zda jsou ona monstra pouze výplodem fantazie vyhořelé pedagožky.

Povídka Dolanův cadillac, která dala jméno celé knize, by mohla mít alternativní název „Pomsta chutná nejlépe za studena“. Jejím hlavním hrdinou je vdovec. Jeho žena byla zabita krátce předtím, než měla svědčit proti zločinci. Muž se rozhodne svou manželku pomstít vskutku originálním způsobem. Povídka má sice kratší rozsah, ale o to více autor napíná čtenářovy nervy od začátku až do konce.

Příběh Konec celé patálie mne zaujal proto, že mi svým stylem připomněl knihu Růže pro Algernon. Vypráví o dvou bratřích – jeden z nich je vědcem a géniem, druhý nezávislým spisovatelem. Když jeden z bratrů, chytrý a podivínský Robert, objeví údajný lék na válku, přesvědčí svého bratra, aby jej vyzkoušeli. Pokus o spasení lidstva však dopadne trochu jinak, než původně zamýšleli…

Sbírku povídek Dolanův cadillac doporučuji všem, kteří se nebojí bát. Díky tomu, že každá povídka je naprostý originál, nebude se čtenář ani na chvíli nudit a napětí mu vydrží od první stránky až po stranu poslední.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDolanův cadillac
Noční můry a snové výjevy

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář