Ukázka z knihy Bláznivý život na volné noze (Oldřiška Ciprová)

blaznivy-zivot-na-volne-noze-perex
Hlavní hrdinka Olivie Plachá, autorka dvou bestsellerů, se kvůli třetí knize rozhodne dát výpověď v práci. Přijde o trvalé zaměstnání, uzávěrka se blíží a k tomu všemu se ji rozhodne opustit manžel. Jelikož slzy a alkohol se nejeví jako správná cesta, musí začít se změnami u sebe.

Knihu Bláznivý život na volné noze od autorky Oldřišky Ciprové
vydalo nakladatelství Cosmopolis.

… Vždyť moje tři knížky, které jsem v minulosti vydala, se staly bestsellery právě proto. A taky proto, že dobře vypadám. Nakladatelství mě mohlo natlačit do televize i na billboardy, protože na čtenáře působí pozitivně, když je někdo inteligentní – což se u spisovatelky rozumí jaksi samo sebou – a k tomu je to sympatická, krásná, mladá žena, což já do puntíku splňuji.
Vlastně, splňovala jsem. To však byla doba, kdy jsem si čistila zuby dvakrát denně, myla si vlasy a dokázala se občas zasmát. Taky jsem nebyla pořád tak zatraceně podrážděná.
Teď se mi to zdá jako věčnost. Do hlavy se mi vkradla myšlenka, že má možná Ctirad pravdu. Rozhodně jsem se změnila.
„My to nebudeme řešit?“ zeptám se, když vidím, že mu ztvrdnul pohled. Zjevně je rozhodnutý, což mi úplně fér nepřijde. Navíc, pokud to nebudeme řešit, prostor ke zmanipulování se omezí na minimum.
„Už ne,“ řekne Ctirad unaveně a složí hlavu do dlaní. Promne si rukama obličej a zadívá se na mě. „Už fakt ne,“ opakuje, jako by o tom chtěl přesvědčit nejen mě, ale i sebe.
To přece není možný! Vždyť jsme spolu šťastný! Kde se vzal tenhle příšerný obrat? Ano, od doby, kdy jsem na volné noze, jsem nenapsala ani řádek, a ano, moje lenost celým tím modelem, kdy jsem zůstala doma, abych se soustředila na psaní, tisícinásobně vzrostla. Ale pořád se přece milujeme, ne?
On je můj první kluk. Úplně na všechno. Od prvního okamžiku, kdy jsem ho viděla, jsem měla pocit, že tenhle kluk je to pravý. Když se usmál, tak se mi podlomily nohy a naskočila mi husí kůže. I motýli v břiše byli. Všechny tyhle ptákoviny, včetně zpěvu slavíků a svitu slunce v zamračeném dni. Všechno tohle se dělo. Tak co se stalo? Přece mě nemohl přestat milovat.
Nebo ano?
Polije mě studený pot.
„Ty už mě nemiluješ?“ zeptám se zděšeně a cítím, jak mi v krku vyschlo. Ctirad se na mě pořád dívá a mlčí. Neptej se, když nechceš znát odpověď, vyskočí mi v hlavě najednou text písničky od Chinaski.
„Na něco se tě ptám,“ napomenu manžela, když pořád mlčí, a v duchu si chci nakopat, že na něj tak naléhám. Vždyť já to přece nechci slyšet… vždyť já přece tuším, možná to dokonce vím.
„Nevím,“ odpoví zdrceně a mě to iracionálně potěší. To totiž pořád neznamená ne. Pokud neřekl ne, pořád je tam naděje, že ho přemluvím.
„Ráďo, tak to přece nemusíme tak radikálně ukončovat, ne? Mysli na Olíka. Je toho teď na mě moc, očekává se bestseller a já nemám inspiraci, jsem pracovně na dně, a tak jsem sklouzla, kam jsem neměla, ale já ti slibuju…“
„Mlč, prosím tě.“ Ctirad se zhluboka nadechne a mě poprvé napadne, jak je tenhle rozhovor pro něj těžký.
Omotám manželovi ruce kolem krku a uvězním ho ve své náruči: „Miláčku, já tě miluju. Nechci, abychom se rozvedli. Vždyť k sobě patříme. Máme krásného syna a dům. Podívej, co všechno jsme spolu vybudovali. Je to jen těžké období, to zvládneme. Já ti slibuju, že budu dělat všechno, co si přeješ. Promluvíme si o tom. Všechno bude zase v pořádku. Vždyť ty jsi láska mého života,“ chrlím ze sebe jako o závod. Slova jsou moje silná stránka.
Dost hrubě si sundá moje ruce z krku. „S někým se scházím,“ pronese chraplavě a zasekne se do mě pohledem…

——————–

O autorce

ciprova-oldriskaOldřiška Ciprová dělá všechno naplno. Když závodí v běhu nebo triatlonu, ráda vítězí. Když se věnuje režii vlastních scénářů na divadle, žije každou maličkostí, která se odehraje na pódiu. Miluje zvířata, a tak má ve svém malém domku velkého psa a dvě kočky. A stejně tak je to s jejím psaním – dělá to s láskou, plným nasazením a vždycky s myšlenkou na své čtenáře.  Mezi její díla patří např. Nevěsta železného králePrincezna veronská – nevěsta knížete BoleslavaHříšná královnaDoubravka PřemyslovnaZhubni a nezblni! či Ema a jednorožec – Kouzelný roh.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Cosmopolis


cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBláznivý život na volné noze

Ciprová, Oldřiška

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář