Jsme tu pro všechny aneb knihovna bez bariér má smysl

vozík
Další knihovna se může pyšnit certifikátem Handicap Friendly pro tělesné postižení. V dubnu 2020 byl odbornou komisí udělen tento certifikát Knihovně Kroměřížska – příspěvkové organizaci pod vedením ředitelky PhDr. Šárky Kašpárkové.

Knihovna byla posuzována podle Standardu Handicap Friendly vypracovaného odborníky z jednotlivých oborů a knihovníky ze sekce Bezbariérové knihovny spadající pod Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Odbornou komisi tvořili: hodnotitelka a garant Mgr. Helena Hubatková Selucká, za fyzickou přístupnost Ing. Petra Okřínová a Ing. Bc. Lucie Dobiášová a za přístupnost webových stránek knihovny Mgr. Radek Pavlíček. Komise vyhodnotila kroměřížskou knihovnu jako instituci, která v maximální míře usnadňuje přístupnost skupině uživatelů s tělesným postižením. Knihovna zařazuje do svých plánů problematiku přístupnosti pro různé skupiny osob se specifickými potřebami. Zaměřuje se na informovanost a proškolení svých zaměstnanců v dané problematice, přizpůsobuje prostory knihovny podle potřeb osob s tělesným postižením. K čemuž dochází za finanční podpory Města Kroměříž, které je jejím zřizovatelem. V knihovně pracuje Marcela Kořínková, dlouhodobá členka sekce Bezbariérové knihovny, která se aktivně podílí na podnětech pro činnost sekce a je garantkou Metodiky pro uživatele s tělesným postižením v knihovnách.

Získání certifikátu a možnost mít na dveřích knihovny vylepené logo Handicap Friendly je významným ukazatelem knihovny, že naplňuje své poslání býti přístupná všem bez rozdílu dle Knihovního zákona č.257/2001 Sb. Je ukázkou dobré praxe a ochoty vyvinout nemalé úsilí, aby splnila přísné podmínky, které ovšem zaručují poskytování služeb v té nejvyšší kvalitě.

Doporučení:
Share

Napsat komentář