Vlkodlaci na cestě za spravedlností

štvanice
Anna byla úplně obyčejný vlkodlak, když náhle zjistila, že je Omegou. Ještě překvapenější byla, když zjistila, co znamená být Omega – vzácnějšího vlkodlaka byste jen těžko hledali.

Svět vlkodlaků a upírů se rozrůstá čím dál víc. Několika smečkami do něj přispěla i Patricia Briggs, a to sérií šesti knih s hrdinkou Mercedes Thompsonovou, a nyní i knihou Štvanice, která je prvním dílem cyklu Alfa a Omega. Tyto dvě série spojuje pár postav, a to hlavně vlkodlaci Bran a Charles. Štvanice (v originále Cry wolf) vychází v nakladatelství Fantom Print, které už připravuje druhou knihu Alfy a Omegy, Loviště.

Prvních 53 stran je věnovaných novele Alfa a Omega, na kterou pak tematicky navazuje příběh Štvanice.

Anna je celkem obyčejná, nenápadná, křehká hnědovláska. Od svých vrstevnic se ale přeci jen trochu liší – už tři roky je vlkodlak. Patřila do smečky, která ji týrala. A nejen ji, Anna byla několikrát svědkem vraždy nevinných lidí. Rozhodla se, že se vzepře, ať to stojí, co to stojí. Sebrala všechnu odvahu a zavolala Marokovi – alfovi všech alfů. Ten za ní poslal svého syna Charlese. A kde je Charles, tam se zabíjí. Neudělala Anna nakonec chybu?

Hlavní hrdinka Anna je v první řadě nešťastná, vůbec nechápe, proč zrovna ona musí být vlkodlakem a vlastně ani neví, co to znamená, nikdo jí nic nevysvětlil. Smečka ji týrá, využívá, musí jim odvádět velkou část své výplaty a kvůli tomu je neustále na mizině. Považuje se za nejzbytečnějšího člena smečky, za submisivní vlčici s pohledem neustále upřeným k zemi. Až Charles jí ukáže, jak moc se mýlí, ve skutečnosti je Anna totiž nejvzácnější ze všech vlkodlaků.

Charles je dominantní vlkodlak a hlavně je to syn nejmocnějšího Alfa samce. Jeho matka byla čarodějka, díky tomu má Charles oproti ostatním mnoho výhod. A to je jedním z důvodů, proč je, dalo by se říct, nájemným vrahem. Když má jeho otec nějaký problém, pošle Charlese, ten všechny pozabíjí a je po problému. A takhle tráví Charles veškerý svůj čas, aspoň tedy dokud nepotká Annu. Od té doby se soustředí už jen na ni, Anna se stala srdcem jeho vesmíru, aniž by se jakkoli snažila. Charles má štěstí, sympatie jsou oboustranné, a tak poznávají, jaké to je, když se z vlka a vlčice stává druh a družka.

Pak je tu ještě Bran – nadřízený všech vlkodlaků, kterému si nikdo nedovolí odporovat. Navenek působí jako vyrovnaný, celkem neškodný mužík. Ale i on má problémy, se kterými se musí vypořádávat. Na trable s ostatními vlkodlaky má Charlese, jak se má ale zbavit netvora, který se usídlil v něm samotném?

Osud svede tyto tři postavy dohromady, Anna se stane družkou Charlese a tím pádem je z ní i členka Branovy smečky, smečky, která plní funkci rodiny. Vypadá to, že se nakonec přeci jen bude mít Anna dobře.

Autorka nemá ráda, když kniha končí uprostřed napínavé situace a čtenáři musí netrpělivě čekat na vydání dalšího dílu, proto příběh ve svých knihách vždy řádně ukončí, a tak je tomu i ve Štvanici. Já tento názor sdílím, další vývoj životů Anny a Charlese mě zajímá i bez triků na připoutání čtenářů.

Kniha je psána jednoduše, když už se v ní vyskytne nějaké specifické slovo, jako třeba názvy hodností různých vlků, je to vzápětí čtenářům vysvětleno, aby bylo vše jasné. Díky poměrně malému množství hlavních postav není nijak složité se v ději zorientovat. Celkově knihu hodnotím jako poměrně příjemné odpočinkové čtení. Pokud patříte mezi fanoušky těchto mírně přerostlých pejsků, bude se vám titul líbit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtvanice

Briggs, Patricia

Fantom Print, 2012

Napsat komentář