Zasoutěžte si o návod, jak využít své šťastné vzpomínky

umeni-vytvaret-vzpominky-perex
Čím více krásných vzpomínek na krásné životní chvíle si dokážeme vytvořit a zapamatovat, tím jsme v životě šťastnější. Začněte proto více vnímat svět kolem sebe a ukládejte si toho pozitivního do paměti co nejvíce. Ukážeme vám, jak na to.

Každý okamžik štěstí stojí za zapamatování

Vzpomenete si na svůj první polibek? Na den, kdy jste odmaturovali? Na vydařenou dovolenou? Nebo na nejlepší jídlo, co jste kdy ochutnali?

Vzpomínky jsou důležitou součástí naší identity, mění náš pohled na svět, ovlivňují naše chování a naše pocity. Meik Wiking při svém bádání zjistil, že lidé, kteří v sobě chovají pozitivní nostalgické vzpomínky, se cítí ve svém životě šťastnější. Řešením, jak pomoci budoucím okamžikům, aby se staly uchováníhodnou vzpomínkou, je mimo jiné překonávání sama sebe, vyhledávání nových „poprvé“, propojování situací se smyslovými vjemy, prociťování trnité cesty za úspěchem, vyprávění životních příběhů. V knize, která je nabitá vtipy, osobními historkami, fotografiemi a odkazy na filmy a literaturu, se dozvíte, jak na to. Naučte se, jak uchovat, co stojí za to, a jak zapomenout a udělat v hlavě místo pro nezapomenutelné věci.

Autor využívá výzkumů, dat, dotazníků, rozhovorů a experimentů, aby dokázal sílu nostalgie a schopnost melodie, vůně nebo třeba chuti vrátit nás v čase na místo, kde se odehrálo něco pro nás velmi důležitého. Kniha je zároveň meditativní a relaxační četbou a také praktickým návodem, jak přinést do života nové šťastné okamžiky a uchovat si na ně vzpomínku, která nás bude provázet navždy.

 

Umění vytvářet vzpomínky

Autor: Meik Wiking

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Markéta Kliková
Počet stran: 288
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2020
ISBN: 978-80-7565-655-1

Přečtěte si více o knize Umění vytvářet vzpomínky, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

V roce 2018 jsme v Institutu pro výzkum štěstí provedli obrovskou globální studii na téma hezkých reminiscencí. Nazvali jsme ji Studie šťastných vzpomínek.
„Prosím, popište nám jednu radostnou vzpomínku,“ vyzývali jsme dotazované. Nehledali jsme žádnou konkrétní, takže jsme jednoduše lidi žádali, aby uvedli první veselou příhodu, která je napadne.
Reakce, které nám přišly, mě dostaly. Zmíněná studie je, pokud vím, největší celosvětovou sbírkou radostných vzpomínek k dnešnímu datu.
Obdrželi jsme přes tisíc odpovědí z celého světa. Napsali nám lidé ze 75 zemí, od Belgie, Brazílie a Botswany po Norsko, Nepál a Nový Zéland. Radostné vzpomínky k nám proudily. (str. 9)

 

O autorovi

meik-wikingMeik Wiking je podle deníku The Times nejšťastnějším mužem planety. V roce 2013 v Kodani založil první Institut pro výzkum štěstí na světě. Vedle toho je spolubadatelem Světové databáze štěstí a součástí poradního orgánu Global Happiness Policy Report. Výsledky jeho výzkumů byly zveřejněny ve více než pěti stech různých médiích včetně The Washington Post, BBC, Huffington Post, The Times, The Guardian a mnoha dalších. Poskytuje městům, vládám a firmám po celém světě poradenství ohledně štěstí a proměny hmotného bohatství v duševní. Přednáší po celém světě, mj. se zúčastnil také konference TEDx. Vystudoval vysokou školu se zaměřením na podnikání a politologii a dříve pracoval na dánském ministerstvu zahraničních věcí. Když zrovna nepíše knihy – je také autorem bestsellerů Hygge a Lykke – nebo nerediguje zprávy o štěstí, blahobytu a kvalitě života, rád fotografuje a hraje tenis (docela mizerně). Žije v Kodani.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Umění vytvářet vzpomínky

Kolik šťastných vzpomínek si dokážete vybavit? Čím více jich totiž máte, tím šťastnější se v životě cítíte. Pokud chcete zjistit, jak je to možné a jak si co nejlépe uchovávat nejkrásnější životní okamžiky, přečtěte si publikaci, jejímž autorem je zakladatel prvního Institutu pro výzkum štěstí na světě Meik Wiking.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Umění vytvářet vzpomínky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Umění vytvářet vzpomínky
probíhá od 2. do 15. června 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 publikace Umění vytvářet vzpomínky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění vytvářet vzpomínky
Jak si vytvořit a zapamatovat šťastné okamžiky.

Wiking, Meik

Jota, 2020

Napsat komentář