Krátké čtení pro zábavu i zamyšlení

ctenarka
Občas není od věci si odpočnout od tlustých knížek, a v takové chvíli sáhneme po kratších textech. Povídky, novely či eseje jsou ideální třeba při cestě do práce, na dovolenou nebo zkrátka vždy, když nezbývá moc času. V dnešních tipech si představíme některé útlejší knížky.

Audioknihy jsou v dnešní době stále populárnější, mnozí po nich sáhnou raději než po klasické knize. Ve spojení s povídkami jde pak o ideálního průvodce třeba na cesty. Povídky v knize Žít jako single od našich známých spisovatelů se navíc točí okolo velice zajímavého tématu – lidí žijících bez životního partnera. Audioknihu vydalo nakladatelství Radioservis.

Žít jako single

Autoři: Tomáš Baldýnský, Markéta Hejkalová, Hana Lasicová, Petra Soukupová, Marek Epstein, Miloš Urban, Daniela Fisherová, Emil Hakl, Irena Hejdová

Vazba: CD
ISBN: 8590236107120
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Žít jako single vydalo nakladatelství Radioservis. Na webu nakladatele si můžete poslechnout také ukázky jednotlivých povídek.

Prý je to syndrom doby. Ženy a muži, kteří se nikterak neženou do svatby a společného života, o potomcích ani nemluvě. Ale vlastně ani dlouhodobější vztah není to, co hledají… ale ví to oni sami, co by chtěli? Žijí singl. A taky se tomu říká syndrom Sexu ve městě. Soubor povídek jedněch z nejpopulárnějších současných českých autorů.

Obsah:

Petra Soukupová: Kočky (čte Jana Stryková)
Miloš Urban: S. Sin. Sing. Single (čte Klára Sedláčková Oltová)
Emil Hakl: Milovník (čte Svatopluk Schuller)
Irena Hejdová: Kohoutí večírek (čte Václav Neužil)
Hana Lasicová: Žít jako single (čte Apolena Veldová)
Marek Epstein: Seniorský balet (čte Hanuš Bor)
Daniela Fischerová: Plačidruh (čtou Jana Stryková, Aleš Procházka, Zdeněk Dolanský)
Markéta Hejkalová: Pán se psem (čte Vilma Cibulková)
Tomáš Baldýnský: Poslední pár na světě se rozchází (čte Dana Černá)

————————————————

Sloupky vydávané v periodickém tisku jsou často tak čtivé a obsahově pestré, že se dočkají i svého knižního vydání. Stejně tak se stalo v případě knihy Reflexe, která je výběrem těch nejlepších sloupků z časopisu Reflex. Autorem knihy, kterou vydalo nakladatelství Galén, je psychiatr Cyril Höschl.

Reflexe

Sloupky z Reflexu
Autor: Cyril Höschl

Počet stran: 235
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-7492-451-4
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Reflexe vydalo nakladatelství Galén.

Kniha REFLEXE přináší výběr nejlepších sloupků z let 2015 až 2019, které mají zároveň komentující a výkladový charakter a vznikaly jako odpovědi na dotazy čtenářů časopisu Reflex. Lze čelit manipulátorům? Patří islám do Evropy? Lze z očí vyčíst sexy náturu? Co je terapie tmou? Můžeme mít závislost na krtečkovi? Kolik je druhů lásky? Kolik lidí spáchá denně sebevraždu? Jsou na trůnu narcisové? Máme kus duše ve střevech? Lze vyhrožovat hospitalizací? To jsou jen některé palčivé otázky, na něž kniha REFLEXE odpovídá.

O autorovi

Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych. (* 12. listopadu 1949, Praha), lékař, pedagog a vědecký esejista. Profesor psychiatrie, přednosta Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterou v letech 1990–1997 vedl ve funkci děkana. Ředitel Národního ústavu duševního zdraví; člen České lékařské akademie, Učené společnosti ČR a řady odborných společností; v letech 2007–2008 prezident Evropské psychiatrické společnosti ad. Autor mnoha odborných sdělení, člen redakční rady časopisu Vesmír a šéfredaktor odborného periodika Psychiatrie. Autor, pořadatel nebo spolupořadatel odborných monografií a učebnic. Publikoval pět autorských výběrů populárně-vědeckých prací (Odpovědi bez konce, Úhel pohledu, Stručně a jasně, České kružítko, Reflexe), spolu s Jeronýmem Janíčkem připravili knižní rozhovor Kde bydlí lidské duše.

Zdroj informací: nakladatelství Galén

————————————————

Esej Velká iluze? od Tonyho Judta vyšla poprvé roku 1996 a dodnes se ukazuje jako velice nadčasová. Na otázky, které autor v devadesátých letech kladl, hledáme odpověď i v dnešní době. Jestliže se také zajímáte o evropské dění a rádi byste se na vše podívali z jiné perspektivy, je pro vás tato esej tou pravou. Titul vydalo nakladatelství Prostor.

Velká iluze?

Esej o Evropě
Autor: Tony Judt
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 126×200 mm
ISBN: 978-80-7260-445-6
Doporučená cena: 197 Kč

Knihu Velká iluze? vydalo nakladatelství Prostor.

V eseji nazvaném Velká iluze?, poprvé publikovaném roku 1996, předložil Tony Judt skeptickou, pronikavou a hluboce předvídavou úvahu o politické situaci v Evropě a o otázkách, jimž kontinent čelí na prahu nového tisíciletí. Jaké jsou reálné vyhlídky na rozšíření Evropské unie a kde je hranice, po jejímž překročení přejde rozšiřování v rozpad? Které státy mají „patřit k Evropě“ a podle jakých kritérií? Čím je Evropa definována a jak máme přemýšlet o její budoucnosti? Pokud – jak tvrdí Judt – je mýtus jednotné Evropy příliš abstraktní na to, aby si mohl zajistit hlubší loajalitu voličů, a pokud nám mnohdy naopak brání najít řešení konkrétních problémů, pak bude všeobecně prospěšné podrobit jej kritickému rozboru. Judtova mistrovská analýza vytyčuje centrum diskuse a uchovává si relevanci i po více než dvaceti letech.

Ukázka z knihy

Evropské společenství uhlí a oceli se roku 1951 zrodilo z myšlenky, kterou pojal Jean Monnet a v květnu 1950 předložil francouzský ministr zahraničí Robert Schuman. Roku 1958 se ESUO změnilo v Evropské hospodářské společenství, běžně označované jako „Evropa šesti“ (Francie, Západní Německo, Itálie a Benelux). Tato blahobytná, „dálnozápadní“ Evropa následně umožnila přistoupení Spojeného království, Dánska a Irska a změnila se v „Evropu devíti“, načež se znovu rozrostla a s připojením Řecka, Španělska a Portugalska v osmdesátých letech se z ní stala „Evropa dvanácti“. S trojicí nejnovějších členů – Rakouskem, Švédskem, Finskem – se dostáváme na patnáct. Když se dnes mluví o možném přičlenění dalších zemí, zcela bez rozpaků se říká, že se ta a ta země – například Slovinsko či Polsko – „připojí k Evropě“.

O autorovi

Tony Judt (1948–2010), britský historik a esejista, studoval na univerzitách v Cambridgi a v Paříži. Přednášel na prestižních britských a amerických vysokých školách, dlouhodobě působil jako profesor Newyorské univerzity a ředitel jejího Remarque Institute. Původně se věnoval francouzské intelektuální historii, později rozšířil svůj zájem na obecnější problémy evropských dějin. Po roce 1989 se intenzivně věnoval změnám ve východní Evropě, ale už v osmdesátých letech navázal styky s východoevropskými intelektuály a naučil se mj. česky. Je autorem desítek článků a patnácti knih.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Novela Tracyho tygr od Williama Saroyana je kultovním dílem pro mnoho generací. Díky novému vydání od nakladatelství Argo se i my můžeme opět začíst do příběhu Tracyho žijícího se svým domnělým tygrem, který ho provází těžkostmi dospívání v muže. Nové vydání navíc doprovází skvělé ilustrace, proto tato knížka určitě stojí za přečtení.

Tracyho tygr

Autor: William Saroyan
Přeložil: Jiří Josek
Ilustrace: Jiří Šalamoun

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 88×146 mm
ISBN: 978-80-257-3181-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Tracyho tygr vydalo nakladatelství Argo.

Legendární vydání americké kultovní novely s ilustracemi Jiřího Šalamouna čtenářům znovu připomene půvabný příběh Thomase Tracyho, newyorského mladíka, ke kterému se jednoho dne připojí jako stálý společník tygr, aby v něm probudil lásku k dívce Lauře a naučil ho dalším důležitým věcem, jež potřebuje mladík ke své proměně v muže. Kniha vychází k významnému životnímu jubileu výtvarníka Jiřího Šalamouna s původními ilustracemi a v původním formátu z roku 1980. Potěší pamětníky i ty, kteří Tracyho tygra budou číst poprvé.

Ukázka z knihy

Když bylo Tracymu jednadvacet, odjel i se svým tygrem do New Yorku a nastoupil práci u Otto Seyfanga, dovozce kávy, ve Warrenově ulici v centru Washingtonova tržiště. V okolí byly hlavně obchody se zemědělskými výrobky, a tak kromě kávy, kterou mohl Tracy zadarmo popíjet v oddělení ochutnávačů u své firmy, najedl se bezplatně i dosytosti čerstvého ovoce a zeleniny.

Za nekvalifikovanou práci dostával Tracy velmi nízký plat, ale byla to práce dobrá a poctivá. Zpočátku to nebylo nic lehkého, hodit si na záda padesátikilový žok zrnkové kávy a ujít s ním padesát metrů, ale za týden už to byla pro Tracyho hračka, a dokonce i tygr musel ocenit, jak snadno mu to jde.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

William Saroyan (1908–1981) se narodil v kalifornském Fresnu v rodině arménského původu. Když mu byly tři roky, zemřel mu otec a William byl i se sourozenci umístěn do sirotčince. Později se rodina v čele s matkou znovu spojila a dospívající William začal brzy pracovat. Když doma narazil na několik otcových povídek, rozhodl se, že se stane spisovatelem. Kritiky zaujal především humanistickou povídkou Odvážný mladý muž na létající hrazdě, posléze se na literární scéně etabloval emotivními knihami Lidská komedie, Tracyho tygr, Tati, tobě přeskočilo, Mami, mám tě ráda či dramatem Minuty na hodinách.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž můžete získat tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnešních kratších textů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽít jako single (audiokniha)

Baldýnský, Tomáš - Epstein, Marek - Fischerová, Daniela - Hakl, Emil - Hejdová, Irena - Hejkalová, Markéta- Lasicová, Hana

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeReflexe
Sloupky z Reflexu

Höschl, Cyril

Galén, 2019

zobrazit info o knizeVelká iluze?
Esej o Evropě

Judt, Tony

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeTracyho tygr

Saroyan, William

Argo, 2020

Napsat komentář